După ce principalul acționar al SSIF Broker Cluj, Dragoș Bâlteanu, a intrat în arest, compania clujeană a anunțat că și-a dublat pierderile față de anul 2013. Conform raportului, compania a raportat o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei, la finalul anului trecut, în creştere cu 41,5%, dar și pierderi de 2,77 milioane de lei, duble faţă de 2013. Din 2009 și până acum, pierderile însumate de la Broker Cluj au ajuns la peste 42 de milioane de lei.

 

Conform oficialilor companiei, pierderile au fost cauzate de scăderea profitului financiar cu 55% la 1,7 mil. lei, de la 3,8 mil. lei în primele şase luni ale anului trecut.

„În contextul rezultatelor obţinute pe cele două filiere principale de activitate, brokeraj şi administrarea portofoliului propriu de ac­tive financiare, şi al creşterii cu 4,1% a chel­tu­ie­­lilor general administrative SSIF BROKER în­re­gistrează la finele primului semestru din 2014 un rezultat negativ de 205.922 lei“, se ara­tă în raportul semestrial publicat de socie­tate pe site-ul bursei de la Bucureşti.

În 2009 pierderile înregistrate de compania clujeană au fost de 7,352,323 de lei, în 2010 pierderile înregistrate au fost de 9,042,117 de lei, în 2011 pierderile s-au însumat la 8,666,177 de lai, în 2012 la 4,825,264 de lei, iar în 2013 cei de la Broker Cluj au avut pierderi de 7,352,323 de lei.  Însumate, din 2009 până acum, pierderile companiei controlate de Dragoș Bâlteanu prin SIF Muntenia se încifrează la peste  42,1 milioane de lei.

 

Broker Cluj după scandalul Harinvest

Pe de altă parte, firma clujeană de brokeraj a fost implicată în scandalul  Harinvest, un tun cu acţiuni în urma căruia s-a făcut o fraudă de aproape 5 milioane de euro. Referitor la acest scandal, ASF a făcut un control, în urma căruia s-au găsit următoarele nereguli: “neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație al SSIF Broker; nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operațiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut; existența unor neconcordanțe între momentul tranzacțiilor așa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA și momentul tranzacțiilor așa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor; nerespectarea reglementărilor operatorului de piață referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB. Sancțiunile dispuse de ASF sunt: a) Sancționarea domnului Grigore Chiș, în calitate de Director General/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei; b) Sancționarea doamnei Florica Zoicaș-Ienciu, în calitate de Director General Adjunct/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei; c) Sancționarea doamnei Oana Tudor, în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei; d) Sancționarea domnului Rareș Florian Bodea, în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern, cu amendă în cuantum de 1.000 de lei. Pe lângă măsurile anterior menționate, ASF va iniția, în perioada imediat următoare, modificări ale legislației primare care să permită aplicarea de sancțiuni contravenționale adecvate în cazul nerespectării reglementărilor proprii de către personalul Depozitarului Central și al intermediarilor instituțiilor de credit”, arată raportul ASF.

 

Principalul acționar în plin scandal

Principalul acționar al companiei clujene este SIF Banat, societatea de investiții financiare care se află în centrul unui scandal uriaș. Șeful acestui SIF, Dragoș Bîlteanu, este arestat de DIICOT pentru o fraudă de 13 milioane de euro.

El se află în spatele gratiilor împreună cu omul de afaceri Najib El Lakis, membru în CA de la SIF Banat-Crişana. În acelaşi dosar, judecătorii au respins cererea DIICOT de arestare a altor trei persoane, Stere Gardan, acţionar casă de brokeraj, avocatul Nicolae Mergeani, de la SIF Muntenia, şi Adrian Victor Prodan, membru în CA de la SIF Muntenia, urmând ca aceştia să fie cercetaţi de procurori sub control judiciar. Decizia instanţei nu este definitivă. Procurorii DIICOT au efectuat luni 31 de percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Arad şi în Bucureşti, acţiunea vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate care a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucureşti prin delapidarea acestora.

În cadrul Broker Cluj au existat în ultimii ani o serie de dispute soluţionate în mai multe procese. Pe de o parte, procurorii DNA au acuzat conducerea Broker Cluj de mai multe fapte penale, iar, pe de altă parte, unul dintre foştii şefi ai acestei companii, Petru Prunea a dat în judecată firma. Prunea a pierdut procesul împotriva companiei pe care a condus-o. De asemenea, asupra Broker Cluj şi, implicit, asupra lui Petru Prunea au mai planat o serie de acuzaţii vizavi de manipularea pieţei din partea unei societăţi concurente pe piaţa de capital, STK Financial.

 

Broker Cluj a fondat BVB

SSIF Broker SA a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni la data de 26 Octombrie 1994 sub denumirea iniţială de SIVM Broker SA. SSIF Broker SA este membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti, acţionar la Sibiu Stock Exchange (Sibex), Depozitarul Sibex, Casa Română de Compensaţie Sibiu, Bursa Română de Mărfuri, Casa de Compensare Bucureşti şi Fondul de Compensare a Investitorilor. Sediul central al societăţii se află la Cluj-Napoca în timp ce prezenţa pe întregul teritoriu al României este asigurată prin intermediul sucursalei din Bucureşti şi a încă 7 agenţii în cele mai importante oraşe precum: Timişoara, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Suceava, Botoşani şi Piteşti.

 

Încurajarea vine de la șefi

La câteva zile după anunțul bilanțului financiar pentru 2014, Adrian Ceuca, directorul general adjunct la Broker Cluj a cumpărat 100.000 de acțiuni, pentru care a plătit 5.850 de lei, de la compania pe care o conduce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.