În octombrie 2014, în Cluj-Napoca s-a inaugurat Centrul Imogen în cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca. Finanțat din fonduri europene, a fost primul institut de cercetare din România a vieții intrauterine și unul dintre cele mai moderne din SE Europei. ”Locomotiva” centrului este secția de Imagistică. Acum, secția funcționează pe avarii, iar șefa centrului a fost concediată pentru că a reclamat lipsa de personal și subminarea constantă a activității Institutului Imogen.

În aprilie 2024, șefa Institutului Imogen, Kovacs Tunde, a atras atenția asupra faptului că instituția pe care o conducea riscă să intre în colaps din cauza lipsei de medici și tehnicieni la secția de Imagistică. În departamentului de Imagistică din cadrul Centrului Imogen schema de personal nu este respectată, fiind ținută subdimensionată. O altă problemă este diminuarea numărului de tehnicieni și medici care lucrau în cadrul acestui departament ”locomotivă”. Am cerut conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență date despre această secție. În special, cele referitoare la schema de personal prevăzută la Secția de Imagistică din Centrul Imogen între anii 2020-2024. Răspunsul referitor la datele despre schema de personal de la Imagistică au fost evitate.
Însă, aici este „cheia” pentru a înțelege situația critică în care a ajuns Imogen.

În pofida datelor oferite de Spitalul Clinic Județean Cluj-Napoca, documentele administrative arată că secția de Imagistică din cadrul Imogen a funcționat în perioada 2020 -2023 cu jumătate din numărul de tehnicieni și medici prevăzuți în schema de personal. De altfel, unul dintre medicii care au trecut prin această secție a susținut, încă din 2022, că se dorește închiderea Imogen.

În 2020, în cadrul acestei secții au lucrat 3 tehnicieni și un medic cu jumătate de normă. În anul următor numărul de tehnicieni a rămas la fel, dar a fost angajat un al doilea medic cu normă întreagă. În 2022, numărul de tehnicieni a rămas neschimbat, postul de medic cu normă întreagă a dispărut, în secție rămânând doar postul de medic cu jumătate de normă. În 2023, a revenit postul de medic cu normă întreagă pe lângă cel cu jumătate de normă, dar numărul tehnicienilor s-a redus la două posturi.
Însă, pe parcursul acestor ani, schema de personal prevedea la Secția de Imagistică, pe o singură tură, trei medici cu normă întreagă.
Începând cu 1 aprilie 2024, după cum se poate vedea și din adresa Spitalului Județean de Urgență Cluj, Secția de Imagistică a Imogen a fost transferată la Laboratorul de radiologie și imagistică medicală din cadrul spitalului județean. Același document arată că din toate secțiile Imogen, cea de imagistică (RMN) este ”locomotiva” institutului, aducând cei mai mulți bani.În decembrie 2023, șefa Institutului Imogen, Kovacs Tunde, a anunțat-o pe managera Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca, Claudia Gherman, că, din ianuarie 2024 ar vrea să extindă activitatea secției de Imagistică. Pentru asta se viza ca programul să se extindă în intervalul 08:00-20:00, iar pentru acest lucru erau necesare două ture de lucru. Astfel, ea cerea managerului spitalului ca, potrivit normelor, în cadrul acestei secții să lucreze 4 registratori, 6 tehnicieni, 5 medici și două îngrijitoare.
La momentul acestei solicitări, numărul angajaților secției era de 2 tehnicieni, însă unul dintre ei urma să intre în concediu prenatal și, ulterior, de îngrijire a copilului, doi medici specialiști în imagistică/radiologie și două infirmiere.

Pentru o perioadă de 10 luni în anul 2022, la secția de Imagistică din cadrul Imogen a lucrat un singur medic cu jumătate de normă. Acest lucru s-a întâmplat pentru că managerul Spitalului Județean Cluj a decis ca medicul radiolog, care lucra cu norma întreagă, să fie transferat la o altă secție. Acest lucru s-a întâmplat fără ca șefa Institului să fie anunțată și fără ca angajatul să fie înlocuit. Chiar și cu personalul redus, un medic cu normă întreagă, unul cu jumătate de normă și un singur tehnician, laboratorul de Imagistică din cadrul centrului Imogen a generat venituri de 100.000 lei/lună.
Practic, șefa Institutului Imogen cerea mai mulți angajați pentru ca pacienții să beneficieze de servicii mai bune, iar managerul Spitalului Județean Cluj spunea că situația se va rezolva, însă fără să facă ceva concret în acest sens.
În realitate, conducerea Spitalului Județean Cluj a generat, prin intermediul adreselor trimise către Ministerul Sănătății, un ordin (1548/26.03.2024) prin care s-a desființat laboratorul de Imagistică din cadrul Imogen pentru a fi înființat în cadrul Laboratorului de imagistică și radiologie din cadrul Spitalului Județean. Mai mult, Institutului Imogen i s-a suspendat dreptul să mai facă programări pentru consultații.

Tu te ceri, eu îți dau… decizia de concediere

La sfârșitul lunii aprilie 2024, șefa Institutului Imogen, alături de mai mulți colegi, au formulat o plângere prealabilă către Ministerul Sănătății și conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Ei cereau ca laboratorul de Imagistică să revină la Imogen pentru ca diagnosticul pus pacientelor să fie unul cât mai complex și realizat în cadrul unei echipe formate din specialiștii din mai multe domenii.

După ce a fost făcută plângerea prealabilă, managerul spitalului i-a chemat pe semnatari pentru a-i supune unui interogatoriu. Oamenii care reclamau că există deficiențe grave în structura de personal a centrului Imogen au fost suspectați că ar ascunde, de fapt, interese pecuniare sau personale.
În data de 7 mai 2024, șefa Institutului Imogen,Kovacs Tunde, a primit decizia de demitere semnată de managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj, Claudia Gherman, fără ca documentul să specifice un motiv.
După demiterea ei, departamentul de imagistică din cadrul Imogen a început să funcționeze la cote de avarie. La jumătatea lunii mai 2024, în momentul documentării articolului, aparatul RMN nu era funcțional din motive tehnice. În cursul lunii aprilie 2024, după ce Imogen nu a mai avut voie să programeze pacienți care aveau nevoie de servicii de imagistică, activitatea a fost din ce în ce mai redusă. Pe parcursul lunii aparatul RMN a fost folosit câteva zile, iar ulterior activitatea lui a fost suspendată. Angajații de la Imogen spun că, în pofida faptului că aparatul CT este funcțional, el nu este folosit.
”Am văzut că fac publicitate la radio, în presă, despre faptul că serviciile de imagistică au fost preluate de Laboratorul de Radiologie și Imagistică dar, uitați-vă și dumneavoastră, că nu sunt pacienți, nu este nimeni aici. De ce nu se fac programări? De ce nu se angajează personal? În articolele publicitare scrie că s-a deschis un nou punct de lucru! Păi punctul ăsta de lucru era de ani de zile și funcționa foarte bine până acum”, spune unul dintre angajații Imogen care dorește să își păstreze anonimatul.
Documentele arată că atunci când era în funcție, șefa centrului Imogen a sesizat Ministerul Sănătății despre problemele pe care le întâmpină. Însă, cei de la Minister au direcționat petiția către conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență care, culmea, era indicată drept sursa problemelor.


Pacienții și banii Imogen
În primele trei luni ale acestui an, în secția RMN a centrului Imogen, unde funcționează un aparat deservit de un tehnician, au fost consultați 466 de pacienți. Dintre aceștia 316 au fost avut bilet de trimitere CAS, iar 50 din circuitul intraclinic al spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca.
În aceeași perioadă de timp la Secția RMN a Spitalului Județean, unde funcționează două aparate RMN cu patru tehnicieni care lucrează în două ture au fost consultați 1181 de pacienți, dintre care 377 veniți cu bilete de trimitere (CAS).
Anul trecut, la secția RMN a centrului Imogen aparatul nu a funcționat în primele patru luni, iar în restul timpului a funcționat deservit de un medic cu normă întreagă și unul cu jumătate de normă. În aceste condiții au fost consultați 1.280 de pacienți dintre care 1.000 cu bilet de trimitere prin CAS.
Tot anul trecut, la Spitalul Județean Cluj, prin secția RMN, unde au funcționat două aparate de imagistică în două ture, au fost consultați 5781 de pacienți, dintre care 1.400 prin CAS.


Radiografia unui coincidențe
În aprilie 2022, s-a înființat firma MEDVIEW CENTER SA. este o companie controlată de specialiști clujeni în imagistică. Unii dintre ei au legături chiar cu Centrul Imogen.
Administratorii acestei companii sunt Csutak Csaba, Pop Monica Delia, Feier Diana Sorina, Agoston Vas Coldea Lucica Nelica și Lebovici Octavian. Potrivit Registrului comerțului Cluj, beneficiarii acestei companii sunt Agoston Vas Coldea Lucica Nelica și Lebovici Octavian.
În cadrul MEDVIEW CENTER SA, unul dintre cenzori este firma AMADEUS HOUSE IMPORT EXPORT, care îi aparține lui Gligor Manuela Lucretia, ea este soția lui Ioan Gligor, un șef de la ANAF Cluj.

Chiar dacă societatea este condusă de specialiști de renume în acest domeniu, compania nu o duce prea bine. În 2022 nu a declarat nicio cifră de afaceri, o pierdere de aproape 350.000 lei și un angajat. Pentru anul trecut, cifra de afaceri declarată a fost de aproape 80.000 lei, pierderea de peste 2,5 milioane lei, un minus pe capitalurile proprii de peste 300.000 lei și 4 angajați. Indicele pentru ”capitaluri proprii negative”se traduce astfel: compania a înregistrat pierderi în trecut, iar datoriile activele companiei și, prin urmare, compania nu are suficient de multe resurse pentru acoperirea lor.
Însă, fiul lui Lebovici Octavian, acționarului majoritar, este Andrei Lebovici, lucrează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și este noul șef al departamentului de Imagistică de la Imogen.

Octavian și Andrei Lebovici nu au transmis un punct de vedere.

2 COMENTARII

  1. Domnilor, de ce va legati de D-na Manager Claudia Gherman? Ea este „nevinovata”. Se livreaza Spitalului aparatura medicala pentru care Serviciul achizitii nu a organizat licitatii. Aparatura fiind comandata de Presedintele Consiliului de Administratie D-na Buzoianu pentru Spital. Managera Spitalului doar sta pe un scaun si semneaza, dar nu stie ce. Ministrul Sanatatii stie ce se intampla, insa este ca bărbînocul, nici nu pute nici nu miroase, toate discutiile lui sunt superficiale, le duce in derizoriu. Nu a pomenit niciodata de vreo reforma. Acuma nu au bani nici de hartie igienica.Nu vorbim de celelalte tipuri de hartie necesare pe sectii.

  2. Doamne ferește cat fake news frustrările îs de înțeles pentru toată lumea dar informațiile false nu ar trebui să circule și să se răspândească. La clinică imogen pe ct, post preluare de către clinica radiologică, în 2 săptămâni s-au făcut ct-uri cat în 4-5 luni când era sub jurisdicția Imogen… deși s-a încercat pe toate canalele să se blocheze orice examinare și pacient și s-au băgat bețe în roate bunului mers al actului medical… pe când au ajuns cei de la spitalul clinic județean au găsit rmn-ul defect (nefuncțional), doamna de servici a dispărut (nu a mai avut voie să calce la imagistica) și gunoiul dădea peafara, registratoarea medicală brusc a dispărut, lipsa chei de acces și altele de genu… așa ca rog oricine citește știrea asta părtinitoare să știe și să afle și varianta adevărată nu doar știri de frustrări și fake-uri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.