Atacul extraordinar de dur pe care Darius Vâlcov l-a declanșat săptămâna trecută la adresa RDS-RCS naște foarte multe întrebări la care puțini se chinuie să răspundă, scrie jurnalistul Liviu Alexa pe ziardecluj.ro.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Darius Vâlcov a cerut acum cateva zile ASF lămuriri privind neregulile de la data listării pe bursă a acțiunilor Digi.

Darius Vâlcov susține că a cerut ASF să îi răspundă dacă la data listării valoarea contabilă a acțiunilor Digi este de 1 leu și 8 bani și că încă mai așteaptă un răspuns din partea ASF.

Vâlcov susține că la data listării, valoarea acțiunilor Digi era de 40 de lei. „În prezent valoarea acțiunilor Digi a ajuns la 28 lei (cu 30% mai puțin) și continuă să scadă”, scrie Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov cere să i se răspundă la următoarele întrebări, pentru corecta informare a românilor:

Este adevărat că peste 3 milioane de români au acțiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)?
Este adevărat că o mare parte a banilor încasați pe acțiunile digi s-au dus în conturile unei firme offshore din Cipru?
Este adevărat că acțiunile Digi depășesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor?
Aveau voie fondurile de pensii să achiziționeze acțiuni la o companie urmărită penal?

La DC News, Valcov apasa pe acceleratie.

De ce e important sa ascultam cu atentie ce zice Vâlcov?

 

În primul rând, fiindcă discutăm despre adevăratul premier a României – așa cum il indica pe Vâlcov sursele noastre din PSD. Venind din partea acestui om, foarte influent acum la Palatul Victoria, declarațiile trebuie altfel citite.

Si în al doilea rând, fiindcă discutăm in ultimul an despre o stranie repoziționare a intereselor lui Zoltan Teszari pe zona de media: „sageata” sa, clujeanul prin adoptie Adrian Tomsa si singurul om de incredere ramas, a facut in numele banilor lui Teszari importante achizitii – televiziuni (Look TV, Look Plus, Agro TV, viitoarea televiziune de business Profit.ro și recent achiziționata Prima TV) si drepturi de difuzare ale celor mai tari competitii din fotbal:

Povestea e cu atat mai interesantă cu cât toți se întreabă de ce Teszari construiește un trust paralel cu Digi, el fiind încă acționar acolo. Si nimeni nu are curajul sa vorbeasca pe fata despre asta. Vă spunem noi.

Fiindcă a pierdut controlul propriei sale creatii: RDS.

Da, Teszari nu mai controleaza cu adevarat compania. Nu stim daca RCS-RDS a incaput pe mana serviciilor secrete sau e o combinatie la mijloc.

O combinație de servicii secrete și oameni inflitrați, tupeu de cartier din partea lui Bendei și naivitatea pură a unui sociofob cronic pe numele său Zoltan Teszari, care s-a lasat dezbrăcat de toată puterea din companie.

În acest moment, surse din piață indică faptul că Digi 24 este la vânzare. Doar că există un anumit „caiet de sarcini”, fiindcă cel care va cumpăra trebuie agreat de zonele obscure ale serviciilor secrete.

În acest moment, discuția nu este despre Digi TV, post de televiziune care a scăzut atât de mult în audiențe încât a fost depășit recent până și de canalul de sugari Duck TV, ci despre povestea unui take-over al RDS și a izolării aproape totale a lui Zoltan Teszari în companie.

RCS-RDS e full de datorii, abia mai respira. Valcov stie asta. Si stie si ca are argumente foarte solide sa atace liderul telecom.

Si RCS-RDS stie ca e vulnerabila. De aceea se arata puternica, desi e slaba.

Cel mai recent comunicat al RCS-RDS ne anunta acum o saptamana ca grupul DIGI a crescut ca Fat Frumos. Unul cu picioare de lut:

Grupul Digi Communications NV anunță creșterea EBITDA cu 9 % și a veniturilor cu 5 % în semestrul I 2018 față de semestrul I 2017

  • + 9,1% EBITDA ajustată (semestrul I 2018 față de semestrul I 2017)
  • + 4,8 % venituri consolidate Grup (30 iunie 2018 față de 30 iunie 2017) 
  • + 6% unități generatoare de venit (RGU), toate serviciile (30 iunie 2018 față de 30 iunie 2017)
  • + 10 % unități generatoare de venit (RGU), servicii de telefonie mobilă (30 iunie 2018 față de 30 iunie 2017)
  • România se menține ca piață principală a grupului (70% din veniturile consolidate) 
  • +7,7 % creștere abonamente televiziune prin cablu și + 9,4 % abonamente servicii internet și date fixe (30 iunie 2018 față de 30 iunie 2017), în România
  • 3,15 milioane abonați televiziune prin cablu (30 iunie 2018), în România
  • + 51% unități generatoare de venit (RGU), în Spania și Italia (30 iunie 2018 față de 30 iunie 2017)

Grupul Digi Communications NV a făcut publice marți, 14 august, rezultatele financiare pentru semestrul I 2018, anunțând o creștere a veniturilor cu 4,8% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut, de la 454 milioane EUR la 475,8 milioane EUR. EBITDA ajustată a fost de aproximativ 153 milioane EUR, în creștere cu 9,1% față de aceeași perioadă a anului 2017 (140,1 milioane EUR).  

Sociofobul Teszari, „facut” de Bendei

 

Da, știm, cunoașteți cu toții porecla sa: „miliardarul fără chip”, orădeanul modest care aleargă pe aleile de la Băile Felix. Dacă în anii ’90 mai mergea această abordare antreprenorială dătătoare de PR bun in revistele de business, în 2018, cu un RDS corporatizat și listat pe bursă, lucrurile au nevoie de altă implicare.

Zoltan Teszari sufera de sociofobie. E o tulburare psihica, o anxietate sociala caracterizata de teama de evaluari negative, de critica, teama de a fi respins, teama de conflicte sunt frici nejustificate in fata unor pericole inobservabile si adesea inexistente in realitatea extra-subiectiva, acestea fiind proiectii ale unor asocieri neconstientizate, ale unor situatii traumatizante din trecut conexate noii experiente, sau ale unor anticipari disfunctionale (ginduri automate irationale, supozitii neintemeiate, rationamente eronate ce au la baza astfel de supozitii) care marcheaza dezadaptant psihobiografia fobicului.

Persoanele cu fobie sociala se pot teme insa si de anumite aspecte concrete: sa vorbeasca in public, sa serveasca o cafea cu o persoana noua, sa fie supuse unui examen psihologic sau sa mearga la psiholog, sa performeze in public, sa utilizeze toaletele publice sau pe cele de la serviciu, sa manânce in restaurant, etc.

Exact de aia Teszari a pierdut controlul RDS si a fost tarat in scandalul DNA: fiindca nu a fost acolo, fiindca a delegat.

Dar mai e un motiv pentru care „Zoli”agorafobul, cu o frică atavică de expunere, a ajuns o tinta: lucrurile puteau să rămână în zona sa de confort mult și bine dacă pe Teszari, ca pe orice milionar cu supralichidăți, nu-l mânca în fund să-și construiască un trust propriu de presă.

A fi proprietar de media nu este o intreprindere pentru oricine, iar Teszari și-a închipuit altceva: ca el e smecher. De prea multe ori lui Teszari i-a ieșit șmecheria cu agresivitatea în piața de cablu, preluând în forță rețele, presând antreprenori mici să vândă, jucând dur la licitații, mergând la limita dumping-ului în ofertele sale. De ce sa nu ii fi iesit si acum, nu?

Când te bagi în media, ca patron, trebuie să știi că vei atrage atenția într-un mod cu totul diferit. Ori Teszari a rămas același cârnățar de presă care cheltuie prea mulți bani pentru imagine și degajă foarte puțin jurnalism in institutiile de presa pe care le finanteaza Ca patron de presă, atacurile din partea politicului și a serviciilor secrete constituie o sursă de risc permanent, iar Teszari a gestionat asta ca un patron de provincie.

Dovada cea mai bună a slăbiciunii lui Teszari am văzut-o în momentul în care au apărut interceptările de la DNA, când, în discuțiile cu Bendei, Teszari este pur și simplu terifiat de atacurile pe care trustul Intact le-a declanșat la adresa lui, dar nu are nicio problema sa vorbeasca despre „Nuti” si Basescu.

Când ai dezvoltat un stil de viață bazat pe anonimat, pe canalele subterane, orice expunere este letală. Psihologic, Teszari nu suportă să-și vadă mecla pe sticlă sau în ziare, deși lucrul ăsta este extrem de normal când îți asumi proprietatea unui trust de presă.

Teszari opera, până la momentul scandalului DNA, într-un sistem extrem de simplu, brevetat de Cozmâncă: discuta doar cu câțiva apropiați, maximum 4, iar aceștia transmiteau mai departe directivele, fie că era vorba despre firma de cablu, televiziune sau alte afaceri. In rest, tinea relatia prin telefon cu „argatii” lui. Iar acestia, stiti povestea, discutau pe telefoane secrete chiar cu sefi din DNA.

 

Bendei, primul tradator. Tomsa, „sageata” loiala. Ultima.

Doi dintre „argatii” lui s-au remarcat în ultimii ani ca fiind oameni de maximă încredere: Ioan Bendei și Adrian Tomșa. Dintre cei doi, doar Tomșa mai este alături. Bendei a deraiat de la program, devenind adevăratul șef al RDS. Dându-și seama de vulnerabilitățile de comunicare si comanda și, mai ales văzând slăbiciunea lui Teszari în momentul declanșării scandalului DNA, Ioan Bendei, fost taximetrist la Brașov și cu facultatea vieții, și-a dat seama că Teszari nu este atât de puternic pe cat credea el, Bendei, ca să contracareze scandalul DNA, că nu are „ouăle” lui Voiculescu de a se bate cu sistemul și că nici legenda aia cum că serviciile il protejează pe „Zoli” nu e prea adevărată.

Spre deosebire de Teszari, Bendei, despre care jurnalistii Digi ne relatau episoade socante in care cobora seara in halat sa vada ce se intampla in redactie (avea domiciliul in sediul televiziunii) știe cele două reguli de bază în relația cu serviciile:

1. Cu serviciile nu negociezi: te supui sau te bați cu ele.

și

2. Serviciile secrete nu au foști prieteni, ci doar actuali prieteni.

Pe cale de consecință, Ioan Bendei a înțeles că are o putere imensă în RDS și practic a preluat în forță conducerea companiei. Dar să nu vă închipuți că Bendei este o lumină a managementului. Este cu siguranță mai șmecher decât Teszari și mai dispus să se supună serviciilor ca să treacă puntea. De exemplu, sa va zicem cum s-au cunoscut: Bendei, la acea vreme taximetrist de Brasov, i-a taiat prin anii ’90 lui Teszari niste cabluri, disperandu-l.

Bendei controleaza cum tot ce se intampla in RDS. Nu poate scapa totalmente de Teszari, il mai lasa sa faca chestii, dar el e capitanul.

Iar Bendei mai stie ceva. Ca despartirea de postul DIGI 24 care i-a creat numai probleme ii va aduce linistea si un bun settlement pentru problemele sale cu Justitia.

Dacă discutăm de SRI și interesele media ale acestui serviciu secret, lucrurile stau cum nu se poate mai prost. Realitatea TV este pe cale de a-și pierde licența din cauza datoriilor imense, povestea lansării canalului Realitatea Plus e încă o poveste, iar Digi TV este în buda audiențelor. Pe când, pe partea „stângă”, Antena 3 și România TV defilează în audiențe.

Bendei știe asta și de aceeea în acest moment se supune ideii servicilor de a găsi un cumpărător „conform” pentru Digi, asigurându-se în același timp în fața eminențelor cenușii din intelligence cu surprinzătorul pact pe care RDS l-a făcut recent cu Intact, acceptând cu lejeritate ieșirea posturilor Intact din must-carry și plata din partea distribuitorilor de cablu către Intact a unor însemnate redevențe.

Este clar că Teszari e depășit de situație, de negocieri, de contacte și, ca un exilat în jungla dură a businessului, mai are un singur om de încredere pe care să se bazeze: Adrian Tomșa.

Adrian Tomșa nu este nici el o lumină în managementul de presă și nici în afaceri. Tomșa este omul care (s-)a jucat mereu, la ordin, cu banii primiți de la Teszari. A inițiat în numele său deal-uri, a cumpărat rețele, a negociat preluarea de la Arpad Paszkany a drepturilor de televizare pentru Liga I și a posturilor de telviziune Look și Look Plus, a negociat cu Burci preluarea Prima. Însă nu sunt banii lui. Oricât ar insista el în cercurile de afaceri să sustina acest lucru, bazându-se pe faptul că oamenii de bun simț nu-i vor spune că știu adevărul, e la mintea cocosului: Tomsa nu are banii aia.

Combinația Teszari-Tomșa, cu acesta din urmă ca frontman, a născut un trust media care pare cu potențial, însă vrem să vă liniștim: este foarte puțin probabil că va face mare brânză în peisajul autohton.

Niciodată în trecutul lor de „patroni de presă: Tomșa și Teszari nu au creat produse sustenabile și adevărate din punct de vedere jurnalistic.

Cam pe tot ce au pus mâna au dus la fundul audiențelor sau au menținut canalele într-o cruntă supraviețuire. În fapt, este foarte posibil ca ei nici să nu-și fi dorit vreodata acest acest lucru, fiindcă mentalitatea lor de cabliști nu-i lasă să vadă mai departe.

Grila RDS este compusă din tot felul de nișe: pescuit, vânătoare, filme, mai nou drepturi TV pentru sport, prin care Teszari și Tomșa își trag hălci importante de cash din abonamentul lunar al fiecărui client. Fiindca le detin direct sau indirect.

Da, asta este arhitectura unei grile de cablu TV: din coșul lunar al fiecărui abonat se împart diverse porții de cenți fie către canale emblematice sau cu audiență cum este Pro TV, fie spre propriile canale, deținute la vedere sau nu.

Vremurile în care Teszari arunca cu cash pentru dezvoltarea Digi au apus. Nu e sărac lipit. Și-a permis să-i mai dea lui Adi Tomșa bani pentru preluarea Prima, dar, dacă ne luăm după ce s-a întâmplat la Look TV de la preluare încoace, se observă clar că nu există o anvergură financiară pentru crearea de produse media.

Look Tv este același post provincial penibil, cu conținut submediocru. Notele înalte sunt date din când în când de oferta foarte generoasă a meciurilor de fotbal din liga națională și Champions League. Tomșa s-a obișnuit de multă vreme să lucreze cu bani virtuali. Practic, el învârte foarte multe cifre pe hârtii, cum este și cazul drepturilor de televizare, pe care le-a sindicalizat, ofertându-le atât la Telekom, cât și la UPC și RDS. Ideea de care Tomșa râdea la început – și care aparține lui Paszkany – a ajuns să fie core business-ul canalelor Look.

Paszkany a inovat distrugand pe partea de drepturi de televizare ideea de exclusivitate ca diferentiator si a avut ideea geniala de a democratiza accesul audientei la meciurile de fotbal. Din pacate, fiindca era intr-o perioada financiara nefasta, nu a putut sustine proiectul si l-a vandut lui Teszari (prin off-shore-uri).

 

Niste intrebari

 

De unde vor exista bani pe viitor pentru a urca Look-urile în grilă, pentru a dezvolta la un nivel competitiv televiziunea de business?

Cum vor reuși cei doi asociați să urce Prima TV spre aerul rarefiat în care dansează solitare Pro TV, Antena 1 și Kanal D ?

Cui folosește crearea acestui trust, ne putem întreba cu legitimitate, având în vedere experiența foarte proastă de la Digi 24, unde s-au cheltuit tone de bani pentru jurnalism sub radar și unde s-au practicat cenzura și autocenzura la cel mai înalt nivel ?

Ce sens are atacul devastator al lui Darius Vâlcov la adresa mișmașurilor listării la bursă a RDS și cine ne poate da răspunsuri avizate dacă vorbim despre presupuse fapte penale sau nu ?

Cine îl șantajează pe Bendei cu poze ale copilului său trăgând pe nas diverse „pudre” la Cardiff ?

De ce Consiliul Concurenței nu investighează abuzurile de poziție dominantă performate de RCS-RDS, care este și propietar de cablu, și arbitru al prețurilor în telekom, și proprietar de canale de televiziune, si proprietar de drepturi de televizare pe cele mai importante competitii fotbalistice din lume?

Și mai ales de ce Consiliul Concurenței nu vede înțelegerile ilicite și total contrare concurenței corecte dintre RDS și Telekom?

 

PS: In piata, Adi Tomsa vehiculeaza barfe de tot soiul, cum ca Liviu Alexa s-ar fi „impacat” cu Electrogrup, insinuand intelegeri financiare sau faptul ca as fi fost disperat sa caut sa reiau relatiile cu fratii Muresan. Nici vorba, sunt exact barfe de coafeza, pe care unul ca Tomsa le arunca despre oricine in Cluj, el nestiind diferenta dintre informatie si duma. Liviu Alexa nu e sulfa ca altii sa pice la „intelegere” pentru un contract de cablu, nici sa distruga pe santaj comercial oameni precum Vali Nica, numai pentru ca unii se cred smecheri mari in piata de telecom.

PS1: De cand construieste acest trust de presa, lui Tomsa i se pare ca e patron de presa. Il anunt eu, ca sunt si un ziarist foarte bun, si un foarte bun patron de presa ce creeaza jurnalism si produse media adevarate, ca nu e. E o sageata. Deloc pe zvonuri, o sa urmeze o poveste frumoasa cu Tomsa si cu felul absolut obraznic in care a incercat sa confiste un eveniment sportiv la care nu a muncit nicio secunda, muscand, ca de fiecare data in ultimii ani, mana indirecta a cuiva care l-a ajutat in viata. Nu punem inca poza cu Tomsa, desi avem. Il mai lasam sa fie o vreme sageata fara chip a milionarului fara chip.

PS2: Apropo de servicii secrete si interesul lor bolnav pentru media, Valcov face astazi alte dezvaluiri socante:

Darius Vâlcov, consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, susține că în anul 2015 i s-a propus, „pe linia Gușă -KGB”,să trădeze PSD și să fie premier. Fostul ministru susține că s-a dorit să fie racolat de KGB.

„În 2015 aveam oferta de a trăda PSD, de a forma o echipă din PSD, să fiu numit prim-ministru al României într-o alianță cu Vasile Blaga și o parte din PDL-ul de la vremea aceea. Mi-a fost făcută propunerea pe linia Gușă-KGB. Spun asta pentru că mi-a fost făcută de câtva ori la hotelul Majestic din Băneasa unde au fost de față Vasile Blaga, Cozmin Gusă si fostul membru CNA Valentin Jucan. Denise Rifai a fost de multe ori a fost de multe ori acolo, precum și Rareș Bogdan, Murad, patronul hotelului și Șerban Pop de multe ori. Pe linia KGB  se știu relațiile pe care le-am avut cu Cozmin Gușă, că știu de vizita de la Moscova din 2009 cu Mircea Geoană. S-a dorit să fiu racolat de KGB. Am refuzat.  Domnul Gușă a încercat să mă racoleze pe mine”, a spus Darius Vâlcov într-un interviu.

 

Sursa: Liviu Alexa – ziardecluj.ro

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.