Sinecuriștii aflați în fruntea instituțiilor din subordinea Primăriei Cluj-Napoca au ajuns să-și mărească averile de la un an la altul, răsărindu-le prin declarațiile de avere, mai ceva ca ciupercile după ploaie, case, terenuri, mașini de lux și sute de mii de lei în conturi. În această săptămână, Gazeta de Cluj vă prezintă cum și-au rotunjit veniturile Ionuț Rusu, directorul general al Sălii Polivalente (BT Arena) și Ion Pantelimon, directorul general al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca. 

Printre cei mai controversați directori generali ai societăților cu capital de stat din orașul de cinci stele se numără Ionuț Rusu, care stă la cârma Sălii Polivalente încă din anul 2014. 

Ionuț Rusu și-a scos bagheta magică și a modificat declarațiile de avere în mod misterios

Până în anul 2016, Ionuț Rusu a trecut în declarațiile de avere numai veniturile anuale încasate de la instituția pe care o conduce, nefiind declarate alte bunuri. Abia în declarația de avere din anul 2017 șeful Sălii Polivalente a notat că deține o motocicletă marca Piaggio și aproximativ 11.000 de lei în conturi. 

În anul 2018, Rusu a declarat că deține un apartament de 75 de metri pătrați dobândit prin cumpărare. Tot atunci a dispărut motocicleta și banii din conturi, dar a apărut un credit în valoare de 27.000 de lei pe care ar trebui să-l achite până în anul 2052. În anul 2019 declarația sa de avere se modifică radical. 

Apartamentul cumpărat în 2017 a dispărut cu desăvârșire fără să fie menționat undeva că a fost înstrăinat, iar odată cu el au dispărut și datoriile. În schimb, Rusu a notat că deține un autoturism marca BMW fabricat în anul 2012 și 141.600 de lei în conturi. Anul 2020 l-a găsit pe Ionuț Rusu cu un alt apartament, de această dată cu o suprafață de 55 de metri pătrați, cumpărat în anul 2019. 

Rusu nu și-a schimbat mașina, însă a vândut o alta în 2019 cu 13.850 de euro. Economiile lui Rusu au crescut considerabil ajungând la 215.409 de lei și 15.760 de euro. În anul 2021, directorul general al Sălii Polivalente își păstrează apartamentul de 55 de metri pătrați în declarația de avere, BMW-ul este înlocuit cu unul mai noi, fabricat în anul 2015, economiile lui Rusu cresc și se înmulțesc la 33.000 de lei și 51.600 de euro. 

Declarația de avere a lui Ionuț Rusu înflorește în anul 2022, fiind notate două terenuri în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, fiecare de peste 500 de metri pătrați, apartamentul de 55 de metri pătrați din Cluj-Napoca, BMW-ul și 33.000 de lei în conturi. Este adevărat că de-a lungul timpului, odată cu proprietățile, a crescut și salariul încasat de Rusu, însă nu ne putem explica cum i-au dispărut și apărut acestuia case, mașini și împrumuturi din declarația de avere și nu s-a menționat nicăieri cum anume s-a întâmplat acest lucru. 

A băgat mâna în buzunarul BT Arena ca să-și cumpere haine de lux

Crescut în sânul lui Boc mai ceva ca în sânul lui Avram, Ionuț Rusu nu s-a sfiit să bage mâna în bugetul Sălii Polivalente ca să-și cupere și el o gecuță, niște pantofiori. La data de 31 decembrie 2020, în chiar de Revelion, directorul Sălii Polivalente „BT Arena”, Ionuț Rusu, a aprobat un referat de necesitate, pentru cheltuirea sumei de 10.000 de lei plus TVA, achiziție cu denumirea „echipamente / îmbrăcăminte personal”.

Apoi, în prima parte a lunii ianuarie 2021, acesta a ieșit la cumpărături în Vivo Cluj, la magazinul Peek&Cloppenburg, achiziționând 10 articole de îmbrăcăminte pentru bărbați și două articole pentru femei pe bani publici, că terenurile și mașinile nu se cumpără singure. După peripeție, Rusu a fost urecheat părintește de Boc, s-a ales cu o diminuare a salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni, iar DNA a declanșat o anchetă împotriva acestuia. Directorul BT Arena a fost implicat și în alte incidente scandaloase. La începutul acestui an, Rusu a fost acuzat că l-ar fi bătut pe șeful Departamentului Marketing Evenimente, Paul Țiriac. 

Ioan Pantelimon și-a cumulat cu succes pensia cu salariul

Începând cu anul 2014, Ion Pantelimon este directorul general al regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca. În declarația de avere completată la momentul numirii sale în funcție se arată că deținea un teren extravilan de 6200 metri pătrați, dobândit prin cumpărare în anul 2009, o casă de 270 metri pătrați în municipiul Dej, moștenită de soția acestuia Dorina Pantelimon, un autoturism marca Audi A4, fabricat în anul 2007 și declara că a înstrăinat un imobil în valoare de 80.000 de euro în zona Făget.

La acel moment nu avea niciun ban în conturi și nicio datorie. În anul 2015, în declarația de avere a lui Ion Pantelimon apărut un alt teren intravilan cu o suprafață de 331 metri pătrați, în municipiul Cluj-Napoca.  La acea vreme, Pantelimon încasa de la Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca suma de 73.826 de lei. Un an mai târziu, salariul lui Pantelimon a crescut considerabil încasând nu mai puțin de 108.172 de lei și pentru că atinsese vârsta limită de pensionare, la veniturile anuale s-a adăugat și suma de 18.194 de lei. 

Averea directorului general al RADP a înflorit în declarația de avere din anul 2017 când nota că a cumpărat la licitație o casă de vacanță de 251 metri pătrați și un teren de 1077 metri pătrați și a vândut un teren din localitatea Muntele Rece, județul Cluj, dar și autoturismul Audi A4. În schimbul acestor bunuri, pantelimon a primit suma de 75.000 de euro, respectiv 10.500 de euro. Veniturile anuale încasate de la RADP au crescut la 217.447 lei, iar odată cu ele a crescut și pensia, atingând suma de 43.410 lei. 

În anul 2018, salariul lui Pantelimon a crescut încă o dată, încasând venituri anuale de 154.982 de lei din cadrul RADP,  iar în declarația s-a de avere s-a adăugat un autoturism marca Suzuki din anul 2002.

Un an mai târziu, veniturile anuale încasate de directorul general al RADP au trecut pragul de 200.000 de lei, iar pensia încasată de acesta a ajuns la 52.503 de lei anual. Singura achiziție notată în declarația de avere fiind o remorcă marca REMA.

Declarațiile de avere din anii 2020 și 2021 completate de Pantelimon sunt aproape identice, singura variabilă fiind salariul care a ajuns în 2020 la nu mai puțin de 304.473 de lei anual. În cea mai recentă declarație de avere a directorului RADP completată anul acesta, se arată că, în anul 2021, veniturile încasate de la instituția pe care o conduce se ridică la 307.764 lei, aproximativ 25.647 lei pe lună. 

Pensia a crescut și ea la 72.308 lei/an. În toți cei 8 ani de activitate petrecuți la șefia RADP Cluj-Napoca, Ion Pantelimon nu și-a dezvăluit economiile în declarațiile de avere, cu toate că încasează sume fabuloase în fiecare lună, tragem concluzia că acesta nu s-a deranjat să-și deschidă un cont bancar și își ține toată averea la saltea.

Cu toate că primarul Emil Boc, în perioada în care a ocupat funcția de premier, s-a arătat profund deranjat de persoanele din sectorul public care își cumulează pensia cu salariul, edilul a reușit să treacă peste această meteahnă a bunului său prieten Pantelimon. 

1 COMENTARIU

  1. Unde sunt institiutiile statului?????Politie Parchete, DNA, …?????plătite din banii noștri????Cum este posibil așa ceva în vreme de criza și Pandele????CHIAR NE LUATI DE PROSTI!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.