Prelungirea stării de alertă reprezintă o măsură care este luată în considerare actualmente de către Guvernul Orban și propusă de către președintele Klaus Iohannis. Motivarea vine pe baza situației actuale din România: „Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de noi cazuri, trebuie să fim în continuare precauți”,  a declarat Iohannis. Partidele de opoziție se opun vehement. Parlamentarii clujeni ne spun cum vor vota.

Cum votează parlamentarii clujeni

Partidele din opoziție și anume PSD, ALDE şi Pro România nu sunt de acord cu prelungirea stării de alertă, anunțând că nu vor vota. Reporterul Gazeta de Cluj a contactat telefonic o parte dintre parlamentarii clujeni care și-au declarat intențiile de vot cu privire la prelungirea stării de alertă.
Deputatul independent, Dohotaru Adrian-Octavian a declarat pentru ziarul Gazeta de Cluj că va vota împotriva prelungirii stării de alertă.
Horia Nasra, deputatul PSD, are o opinie reticentă cu privire la această măsură, spunând că: „În acest moment colegii mei din Parlament discută cu persoanele competente din cadrul medical pentru a vedea care decizie este cea mai oportună pentru cetățeni. Opinia mea astfel este rezervată, vreau să mă consult cu mai multe persoane, cu prieteni care sunt cadre medicale, iar în funcție de asta voi vota sau nu. Un răspuns transant nu vă pot da, dar cu siguranță o să se mențină anumite măsuri, chiar dacă nu se păstrează starea de alertă.”
Senator UDMR, LÁSZLÓ Attila, a declarat pentru Gazeta de Cluj că este „pentru” prelungirea stării de alertă: „Vom lua o decizie în grup dar eu tind pentru un vot „pentru” dat fiind faptul că situația epidemiologică actuală nu este una stabilă. Nu se știe exact câte cazuri active avem la momentul actual iar numerele ne arată că nu au scăzut atât de mult, deci având în vedere că peste 80% dintre cei infectați sunt asimptomatici, cu siguranță există foarte mulți infectați și la ora actuală, despre care nu se știe nimic. Într-adevăr avem o mică tendință de scădere și s-a constatat că de cel puțin 4 săptămâni numărul celor care se vindecă este mai mare decât cazurile depistate. Cu toate acestea, indiferent de faptul că avem o tendință de descreștere, ne putem aștepta la o surpriză sau la apariția unor focare. E foarte important să menținem regulile generale de igienă, să evităm aglomerația, să ne spălăm pe mâini și să fim vigilenți. Astfel că nu văd motive să renunțăm total la aceste măsuri, iar eu personal am o reșinere cu privire la numărul de cazuri, în special în București, având în vedere weekendul trecut în care am înțeles că au fost organizate petreceri la mare cu 3.000 de persoane, majoritatea fiind Bucureșteni.”
Senatorul PNL, Marius-Petre NICOARĂ, va vota pentru menținerea stării de alertă: „Voi vota pentru că Guvernul, după cum a spus și domnul președinte Klaus Iohannis, are nevoie de un instrument ca să poată ține sub control pandemia, pentru că virusul nu a trecut. Că măsurile de relaxare vor fi mai ușoare, acest lucru este normal și se va face treptat, dar în cazul în care situația se înrăutățește, trebuie să putem acționa.”
Reporterul Gazeta de Cluj a încercat să contacteze un număr mult mai mare de parlamentari, atât prin apel telefonic cât și prin mesaj text, însă aceștia nu au răspuns. Probabil opinia publică nu este importantă pentru ei.

Declarația președintelui Iohannis:

„După 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu un număr mai mare de persoane. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de participanţi dacă evenimentele sunt în interior, şi 50 de participanţi dacă sunt în exterior. Va fi posibilă redeschidere after-school-urilor, a grădiniţelor şi şcolilor private. De asemenea, şi redeschiderea sălilor de fitness, dar cu respectarea strictă a măsurilor de distanţare. Va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare. Va fi posibil să adoptăm măsuri de relaxare cu statele care au sub 5 îmbolnăviri la un milion de locuitori. Nu se califică Spania, Italia, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. Vom urmări comunicările de la nivelul UE şi acolo unde se poate vom reacţiona şi noi” a declarat președintele Klaus Iohannis.

1 COMENTARIU

  1. Trădătorii vor vota pentru starea de alertă, căci la adăpostul ei se pot duce la îndeplinire șmenurile cu care tocmai s-au obișnuit. În plus, gustul puterii e îmbătător pentru acești dictatori de mucava – le place să ne umilească cu botnițe, pe care acoliții lor le vând. Pandemia e una falsă, de fapt nu este nici măcar o epidemie, ci numai un pretext pentru arogarea unor puteri anticonstituționale. Ar trebui să ne trezim odată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.