Zilele trecute, cei trei criminali din satul Aluniș, comuna Zagra, au fost condamnați definitiv la ani grei de pușcărie de Curtea de Apel Cluj, unde au atacat în apel sentința pronunțată, în vara acestui an, de Tribunalul Bistrița-Năsăud. Traian Pușcaș a fost condamnat la 15 ani şi 8 luni închisoare, Irina Ana Vasile a primit o pedeapsă de 13 ani de închisoare, iar Ioan Luca – 14 ani şi 11 luni. În plus, cei trei trebuie să plătească sume imense pentru daune morale, despăgubiri civile, dar și o rentă lunară pentru fiica minoră a victimei.

În luna mai a anului trecut, Traian Pușcaș și concubina acestuia – Irina Ana Vasile, dar și Ioan Luca, toți trei din satul Aluniș, au șocat o comunitate întreagă cu cruzimea extremă de care au dat dovadă. În vara anului 2017, aceștia au omorât în bătaie un alt consătean, după care i-au tranșat cadavrul și l-au aruncat într-un pârâu, la câteva sute de metri de casa unde s-a petrecut totul. Au fost dați de gol de unul dintre copiii cuplului, un băiețel în vârstă de 6 ani, care a asistat la scenă.  Toți cei trei criminali au rămas fără copii, aceștia fiind preluați de DGASPC Bistrița-Năsăud și mai apoi integrați în alte familii.

Traian Pușcaș, Irina Ana Vasile și Ioan Luca au fost acuzați de omor (în formă agravantă) și profanare de morminte (primii doi fiind arestați preventiv, iar cel de-al treilea pus sub control judiciar), iar după câteva luni de anchetă, respectiv în octombrie 2018, au fost trimiși în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud.

La începutul lunii iulie acest an, magistrații bistrițeni au pronunțat prima sentință, criminalii fiind condamnați la ani grei de închisoare. 

Astfel, Traian Pușcaș a fost condamnat la 15 ani şi 8 luni închisoare, Irina Ana Vasile a primit o pedeapsă de 13 ani de închisoare, iar Ioan Luca – 14 ani şi 11 luni.

Totodată, cei trei sunt obligați de către instanță să plătească fiicei minore a victimei două milioane lei daune morale, circa 36.000 lei despăgubiri civile, plus o rentă lunară de 550 lei, începând de la data comiterii faptei și până la împlinirea vârstei majoratului.

Băuți, s-au transformat în mașini de ucis

În ziua crimei, Traian Pușcaș se afla în locuința sa alături de Irina Ana Vasile, mama acesteia, dar și copiii lor, precum și Ioan Luca, dar și bărbatul care avea să fie omorât. Consumaseră mult alcool, iar la un moment dat victima a început să îi reproșeze Irinei Ana Vasile că nu s-a mai întâlnit cu el pentru a întreține raporturi sexuale.

De aici a început scandalul, fiindcă Traian Pușcaș a început să îi facă reproșuri bărbatului, conflictul verbal degenerând rapid în violențe fizice. Pușcaș a început să îl lovească pe bărbat cu pumnul în față, iar acesta a căzut pe unul din paturile aflate în încăpere.

“Apoi victima C. R.-D. a fost lovită de către inculpații Luca Ioan și Pușcaș Traian cu pumnii și cu picioarele, de mai multe ori, iar inculpata Vasile Irina-Ana a lovit și aceasta victima și cu un leț (bucată din lemn), cele mai multe lovituri fiind aplicate de agresori în partea superioară a corpului victimei.

Inculpații se aflau sub influența băuturilor alcoolice, inculpatul Luca Ioan lovind la rândul său victima, fiind nemulțumit pentru că aceasta îi luase o vită cu mai mulți ani în urmă, animal pe care nu i-l mai restituise.

Din declarațiile inculpaților rezultă că victimei i s-au aplicat lovituri inclusiv în timp ce era culcată pe pat, și deci nu era capabilă în acele momente să se apere din cauza stării de ebrietate în care se afla, și că victimei i s-au aplicat lovituri de către inculpați în cel puțin «două reprize», timp în care victima a zăcut pe acel pat.

Tot din declarațiile inculpaților, coroborate cu aspectele rezultate în urma cercetării locului faptei efectuate în locuința inculpatului Pușcaș Traian rezultă că victima a fost și proiectată în pereții imobilului, fiind lovită cu capul de pereții imobilului, ori fiind împinsă în pereți, urmarea constând într-o degradare adusă peretelui, gaura fiind ulterior astupată, în mod evident pentru a fi ascunse urmele comiterii infracțiunii de omor”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Copii au văzut tot

Când a început scandalul erau prezenți și copii cuplului Traian Pușcaș și Irina Ana Vasile, dar și mama acesteia, care s-a speriat, a luat copiii și au ieșit din casă, înnoptând sub cerul liber. A doua zi dimineață, când a revenit în casă, femeia a văzut că bărbatul agresat în ajun era fără suflare, iar cei trei criminali căutau o modalitate de a scăpa de cadavru, dar și de urmele crimei. Până să îl arunce în râpă, i-au tăiat celui mort capul, o mână și organul sexual.

“La solicitarea inculpatului Pușcaș Traian, inculpatul Luca Ioan l-a ajutat pe acesta să pună într-o pătură și să transporte în natură corpul victimei, în final acesta fiind aruncat la o distanță de aproximativ 900 de metri, aspect cunoscut cu certitudine și de inculpata Vasile Irina-Ana, precum și de mama acesteia, martora V.V.

Inculpații au luat în calcul inclusiv incinerarea cadavrului, dar au abandonat această ipoteză distructivă, bazându-se probabil pe faptul că zona unde locuiesc și respectiv unde au aruncat corpul victimei este specifică muntelui (teren accidentat), izolată, distanțele între case fiind mari, prezența animalelor sălbatice în zonă constituind o realitate, în plus incinerarea cadavrului implicând existența unui foc care ar fi fost ușor sesizabil și în final ar fi ridicat serioase semne de întrebare asupra modului în care victima ar fi decedat din cauza incendiului.

Anterior abandonării corpului victimei în natură, loc aflat la o distanță de aproximativ 900 de metri de locuința sa, inculpatul Pușcaș Traian a secționat părți din corp (organul sexual, o mână și capul) cu ajutorul unei drujbe, primele două segmente de corp fiind date câinelui «Bobi» să le mănânce, aspect văzut de copilul mai mare al inculpaților Pușcaș Traian și Vasile Irina Ana. Ulterior corpul victimei a fost degradat de animale.

Imaginile crimei, prea greu de suportat pentru copii! Au spus tot

Marcați de cele văzute, copiii au povestit la grădiniță câteva luni mai târziu ce s-a întâmplat în ziua crimei. Așa au putut face legătura anchetatorii cu elementele pe care le cunoșteau în urma investigațiilor efectuate.

La o lună după comiterea crimei, un agricultor din partea locului a găsit pe terenul său un craniu uman, teren care se afla foarte aproape de locuința lui Traian Pușcaș. Polițiștii au demarat o anchetă, în condițiile în care concubina bărbatului omorât anunțase dispariția acestuia chiar în seara zilei în care a avut loc crima. Femeia născuse cu o zi înainte o fetiță.

“Din probele administrate în cauză rezultă că terenul unde a fost identificat craniul aparținând numitului C.R.-D. este situat la o distanță de 100 metri de locuința inculpatului Pușcaș Traian (…), în momentul efectuării investigațiilor (4 mai 2018) inculpatul Pușcaș Traian aflându-se în Spania, împreună cu concubina sa, cu inculpata Vasile Irinia-Ana.

Cei doi concubini au trei copii minori și unul dintre ei, (…), în vârstă de 5 ani și 10 luni, a povestit la grădiniță despre faptul că l-ar fi văzut pe tatăl său când l-a ucis pe numitul C. R.-D., minorul a mai relatat că tatăl său i-ar fi tăiat victimei o mână și organul sexual și le-ar fi aruncat la câini, iar restul corpului victimei ar fi îngropat-o într-un pârâu.

După ziua dispariției numitului C. R.-D., mai exact după ce a fost găsit craniul celui dispărut, inculpatul Pușcaș Traian s-a mutat cu familia sa în localitatea Runcu Salvei, jud. Bistrița-Năsăud, la imobilul deținut de martora V. V., mama inculpatei Vasile Irina-Ana”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Sentință definitivă!

În fața instanței de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, toți cei trei criminali și-au recunoscut faptele și au fost de acord să plătească sumele de bani solicitate de părțile civile, însă cu toate acestea au atacat în apel sentința pronunțată pe fond.

La instanța superioară nu au avut mai mult noroc, întrucât magistrații clujeni au respins acțiunea celor trei criminali, menținând ceea ce a decis Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Liana Mureșan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here