La sfârșitul lunii trecute judecătorii de la curtea de Apel Cluj au decis să desființeze în totalitate sentințele de condamnare la pușcărie cu executare date în Dosarul Hidra (Mafia fierului vechi). Unii dintre inculpați, condamnați la peste 10 ani de închisoare vor trebui rejudecați. Potrivit rechizitoriului făcut de fostul șef DNA, Laura Kovesi, și de fostul șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, prejudiciul din dosar se ridică la peste 12,5 milioane de lei, în dosar fiind peste 40 de persoane inculpate.

La sfârșitul lunii trecute, judecătorii Claudia Ilieş şi Gheorghe-Valentin Chitidean, de la Curtea de Apel Cluj, au decis să desființeze sentințele date de instanța de fond într-un dosar constituit pe una dintre cele mai ample anchete făcute în vestul țării. Este vorba de dosarul Hidra, în care instanța de fond, Tribunalul Bistriţa Năsăud, a dat o sentință în urmă cu un an. Mulți dintre cei 46 de inculpaţi au primit pedepse de până la 14 ani de închisoare pentru infracţiuni săvârşite la începutul anilor 2000, în urma cărora au prejudiciat Combinatul Siderurgic din Hunedoara.

Potrivit sentinței date de cei doi judecători clujeni, sentința instanței de fond este ”(…) desfiinţată în întregime, cu excepţia soluţiilor de încetare a procesului penal faţă de inculpaţii FE şi SL (decedaţi) şi trimite cauza spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bistriţa-Năsăud. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 27 februarie 2019”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Cauza a fost trimisă în instanţă în 2007 şi s-a judecat mai bine de 10 ani doar pe fond. Pedepsele cu executare aplicate inculpaţilor ajung la un total de 120 de ani de puşcărie. Pe lângă ei, alţi aproape 30 de indivizi au primit pedepse de închisoare cu suspendare. Infracţiunile pe care le-au săvârşit acoperă, aproape, întreg Codul Penal. De la tentativă de omor, constituire de grup infracţional organizat, până la furt calificat sau dare de mită, toate se regăsesc în dosarul „Hidra”. Ancheta în acest caz a început în 2006, fiind coordonată de comisarul de poliţie Traian Berbeceanu şi procurorul şef al DIICOT – Sibiu pe atunci, Laura Codruţa Kovesi, caz care le-a adus notorietate celor doi.

Prejudiciu de peste 12,5 milioane lei

Potrivit rechizitoriului dosarului din 2007, peste 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor, precm şi angajaţi ai unor firme de pază au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi. Fierul sustras  în flux continuu de pe platforma industrială, întinsă pe circa 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare din Hunedoara, în număr de circa 40, la acea vreme.

Ancheta mai dezvăluia disensiunile apărute între clanurile mafiote care s-au dezvoltat pe ruinele Combinatului, dar şi conflictele dintre aceştia care au culminat cu scandaluri şi bătăi stradale. Mai mult de atât, hoţii de fier vechi erau organizaţi până în ultimul detaliu, ca o structură militarizată, avându-i de partea lor pe cei care păzeau Combinatul. Zilnic, de acolo, se furau zeci de tone de fier vechi, care aduceau profituri uriaşe membrilor reţelei infracţionale organizate.

Cele mai pedepse din Dosarul Hidra au fost desființate

Cea mai mare pedeapsă de 14 ani de închisoare a primit-o Andrei Gheorge Raita, acuzat, printre altele şi de tentativă de omor calificat, urmat de Samson-Marin Varga, care a fost condamnat la 11 ani şi 6 luni. Alte 15 persoane au mai fost condamnate la pedepse de închisoare cu executare: Florin Dumitraş – 6 ani, Florin-Vasile Raita – 5 ani, Nicolae Raita – 8 ani, Bela Raita – 5 ani, Daniel-Nicoae Bădiţă – 8 ani, Romulus-Diomente Jelea – 5 ani şi 6 luni, Claudiu-Constantin Blăjan – 5 ani, Gheorghe Ioniţă – 5 ani, Aurel-Constantin Gordaş – 7 ani, Ioan-Olimpiu Bararu – 7 ani, Nicolae-Adrian Grozav – 5 ani, Augustin Iakab – 5 ani, Alin-Gabriel Cociş – 9 ani, Marius Barticel – 6 ani şi Ovidiu-Iuliu Mărginean – 5 ani şi 6 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.