Avocata Ioana Georgeta Blank și sora ei, Patricia Maria Bodea, cer anularea avizelor în baza cărora funcționează exploatarea de calcar de la Șuncuiuș, jud Cluj. Inițial, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea autorizației în baza căreia firma Costa Voc Impex exploata cariera. Acum, Curtea de Apel Cluj a casat sentința instanței inferioare, astfel că exploatarea funcționează din nou.

Cele două surori au dat în judecată Comuna Șuncuiuș, firma Costa VOC Impex SRL și pe Dorel Bulzan, cerând magistraților de la Tribunalul Cluj să dispună suspendarea unei autorizații de construire emisă în favoarea societății, la data de 23 martie 2023, ce viza exploatarea resurselor naturale (calcare) de pe un teren situat în satul bihorean Zece Hotare. 

Inițial, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea autorizației, dar instanța superioară a casat sentința.

”Respinge ca neîntemeiate recursurile declarate de recurenţii intimaţi S.C. COSTA V.O.C. IMPEX S.R.L. şi BULZAN DOREL împotriva Încheierii din data de 18.03.2024, pronunţată în dosarul nr. 836/117/2024. Admite recursurile declarate de recurenţii intimaţi PRIMARUL COMUNEI ŞUNCUIUŞ, COMUNA ŞUNCUIUŞ, S.C. COSTA V.O.C. IMPEX S.R.L. şi BULZAN DOREL împotriva Sentinţei 745 din data de 19.03.2024, pronunţată de Tribunalul Cluj şi, în consecinţă: Casează în parte Sentinţa nr. 745 din data de 19.03.2024, pronunţată de Tribunalul Cluj în sensul că respinge cererea de suspendare a autoriza?iei de construire nr. 4/23.03.202 emisă de primarul comunei Şuncuiuş în favoarea pârâtei SC COSTA V.O.C. IMPEX SRL ca nefondată. Menţine în rest sentinţa instanţei de fond. Obligă intimatele reclamante BLANK IOANA GEORGETA şi BODEA PATRICIA la plata către recurenta S.C. COSTA V.O.C. IMPEX S.R.L. a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă.”, arată soluția pe scurt a instanței.

Ioana Georgeta Blank și Patricia Maria Bodea au arătat că, în anul 2016, tatăl lor și Dorel Bulzan au  încheiat un contract de concesiune cu Primăria Șuncuiuș ce viza un teren de un teren de 6 hectare  în localitatea bihoreană Zece Hotare, pe care se afla o carieră de exploatare a pietrei de calcar pentru construcții. Cinci hectare se află în intravilanul localității, iar un hectar este încadrat în extravilan. Durata concesiunii a fost stabilită contractual la 37 de ani, începând de la data de 4 aprilie 2016 și până la data de 25 noiembrie 2053.

În anul 2020, cele două surori au devenit părți la contract, ca urmare a decesului tatălui lor. Astfel, Dorel Bulzan deține o cotă de 1/2, iar Ioana Georgeta Blank și Patricia Maria Bodear dețin fiecare, o cotă de 1/4, în total 1/2 din dreptul de concesiune. Cu un an înainte, la data de 29 octombrie 2019, Dorel Bulzan a încheiat un contract de închiriere cu societatea Costa VOC Impex SRL pentru o suprafață de 2,5 hectare. Ulterior, Bulzan a încheiat cu firma un acord de asociere pentru demararea unor lucrări de exploatare a calcarului. 

Firma a exploatat ilegal, dar nici Primăria și nici Parchetul n-a putut-o opri

Cele două surori au aflat că societatea Costa VOC Impex SRL a demarat lucrări de exploatare fără acordul lor abia după ce au devenit părți în contractul de concesiune.  Ulterior, Ioana Georgeta Blank și Patricia Maria Bodea  au constat, în urma unor verificări efectuate de un executor judecătoresc, că toate utilajele din carieră aparțineau firmei, respectiv că din carieră ies aproximativ 15 autobasculante 8×4 zilnic. 

Cu dovezile pe masă, ele au reclamat situația la Primăria Comunei Șuncuiuș, care le-a comunicat că a înaintat o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd, însă dosarul a fost clasat. A urmat o nouă sesizare la Primăria Comunei Șuncuiuș, care le-a comunicat la data de 20 iunie 2022 că în urma controlului efectuat la fața locului s-a constatat că exploatarea de resurse minerale se realizează fără autorizație. Prin urmare,  a fost încheiat un proces-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, prin care s-a dispus și sistarea lucrărilor și a fost aplicată o amendă în cuantum de 5000 de lei. Firma a contestat documentul în instanță, însă nu a oprit lucrările. 

În primăvara anului 2023, firma a obținut o autorizație de construire care-i dădea voie să exploateze.  În cuprinsul autorizaţiei, este menționat faptul că actul se emite pentru întreaga suprafață de teren de 5 hectare, nu numai pentru partea deținută de Dorel Bulzan. În acest context, cele două surori ar fi trebuit să fie informate că pe terenul lor urmează să se execute lucrări de exploatare, înainte de eliberarea autorizației de construire. 

Primăria a autorizat exploatarea fără să informeze toți proprietarii terenului

Ioana Georgeta Blank și Patricia Maria Bodea au aflat despre document abia la data de 9 ianuarie 2024, iar la scurt timp au început demersurile în instanță pentru suspendarea actului. 

În motivarea cererii de chemare în judecată, Blank și Bodea au susținut că emiterea autorizației de construire produce vătămarea lor, din perspectiva dreptului de exploatare a suprafeței de teren pe care au fost autorizate lucrările de exploatare în favoarea Costa VOC Impex SRL. 

„(…) prin realizarea lucrărilor de exploatare de către terțul în raport de Contractul de concesiune încheiat în 2016 este afectată substanța dreptului dobândit de către reclamante, constând în folosirea și culegerea productelor bunului obiect al concesiunii. În acest sens, au invocat disp. art. 549 Cod civil. Dată fiind natura de product a pietrei din carieră și consumarea substanței bunului ca urmare a extragerii pietrei, în mod evident că reclamantele sunt prejudiciate, prin pierderea oricărui drept de a exploata bunul prin culegerea de producte.

Prejudiciul pe care îl vor suferi în lipsa suspendarii a autorizației de construire constă în diminuarea cantității de resurse naturale în raport de care dețin un drept de exploatare în cotă de 1/2.

Acest prejudiciu este iminent în condițiile în care, exploatările efectuate de către SC Costa VOC Impex SRL și autorizate de Primarul Comunei Șuncuiuș sunt în desfășurare în prezent, și ireversibil, dată fiind natura bunului exploatat.”, au arătat Ioana Georgeta Blank și Patricia Maria Bodea. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.