Săptămâna trecută, Curtea de Apel Cluj a menținut intrarea în faliment a Metropolis Grup, hotărâtă în toamna anului trecut de Tribunalul Specializat Cluj. Hotărârea este una definitivă și executorie, astfel că Hotel Metropolis va fi valorificat, cel mai probabil, printr-o licitație. 

Curtea de Apel Cluj a menținut, printr-o hotărâre pronunțată săptămâna trecută, hotărârea dată de Tribunalul Specializat Cluj în cazul falimentului Metropolis Grup. 

„Respinge apelurile declarate de apelanta debitoare Metropolis Grup SRL prin administrator special şi prin administrator judiciar împotriva sentinţei civile nr. 1647 pronunţată la data de 26.10.2023 în dosarul nr. 4036/112/2017 al Tribunalului Specializat Cluj, pe care o păstrează în întregime. Respinge apelul incident declarat de Phoenix Games SRL prin lichidator judiciar împotriva aceleiaşi sentinţe. Respinge ca rămasă fără obiect cererea de suspendare a executării sentinţei apelate. Decizia este definitivă şi executorie”, este decizia dată de Curtea de Apel Cluj.

Ce înseamnă asta pentru Metropolis Grup? Ei bine, potrivit legii urmează sigilarea bunurilor firmei și mai apoi vânzarea lor. Aceeași soartă va avea și Hotel Metropolis, bunul de care asociații grupului țineau cu dinții. Scopul este ca toți cei la care Metropolis are datorii să își primească banii, în urma valorificării bunurilor. 

„Admite cererea formulată de creditoarea PHOENIX GAMES S.R.L., prin lichidator judiciar CONSULT MANAGEMENT UV IPURL, de a se dispune deschiderea procedurii generale a falimentului împotriva debitoarei METROPOLIS GRUP S.R.L., având administratorul judiciar pe GLOBAL MONEY RECOVERY SPRL.

Dispune intrarea în faliment în procedură generală a debitoarei METROPOLIS GRUP S.R.L., şi desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe GLOBAL MONEY RECOVERY SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din Legea nr. 85/2014. 

Dispune dizolvarea debitoarei METROPOLIS GRUP S.R.L. Dispune ridicarea dreptului de administrare al debitoarei.

Dispune întocmirea de către fostul administrator judiciar, în termen de 5 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii insolvenţei. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare.

Dispune notificarea de către lichidator a intrării în faliment în condiţiile art. 146 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, tuturor creditorilor prevăzuţi la art. 146 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, debitoarei şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru efectuarea menţiunii”, decidea Tribunalul Specializat Cluj, în toamna anului trecut.

S-a cerut o „resuscitare” până în primăvara acestui an

Dosarul a fost înregistrat în prima fază acum aproape 5 ani la Bistrița, însă după alți 5 ani de insolvență, instanța a constatat că Grupul Metropolis nu își poate reveni și a hotărât intrarea în faliment. 

Metropolis Grup a tot încercat să își respecte angajamentele din planul de reorganizare acceptat de instanță. A fost însă împiedicat să își revină și de datoriile uriașe avute către privați sau chiar instituții ale statului.

Afacerile grupului au fost încurcate și de provocările aduse de pandemie, mai ales de restricțiile care vizau spațiile de cazare și serviciile de tip SPA și fitness. La datoriile inițiale, în perioada pandemică, s-au mai adăugat și altele.

Administratorul special a cerut în primăvara anului trecut o modificare a planului de reorganizare și prelungirea sa cu încă un an, până în luna mai a acestui an. Curtea de Apel Cluj, însă, nu a mai așteptat să treacă cele 12 luni și a hotărât intrarea grupului în faliment mai repede.

Acesta a promis chiar plata tuturor datoriilor până anul acesta în mai, promisiune greu de îndeplinit, mai ales că în ultimii doi ani grupul nu a reușit să achite nici măcar o mică parte din datorii.

Pentru faliment și-au dat okey-ul și creditorii, anul trecut. Tot atunci ar fi vehiculat și un preț minim al hotelului Metropolis, „perla” grupului. Prețul de vânzare stabilit de creditori ar fi 15 milioane de lei.

În această perioadă, Hotelul Metropolis a avut mai mulți administratori, care au încercat să îl resusciteze. În anul 2022, singurul hotel de 5 stele din oraș a avut zăvorul pus mai bine de o lună și jumătate. Hotelul din parc a rămas inclusiv fără utilități, mai exact fără curent și gaz. Ultimii care s-au chinuit să reînvie Hotel Metropolis au fost cei de la Jacqueline, care însă au încheiat parteneriatul după doar câteva luni și o amendă încasată de la Protecția Consumatorilor, pentru condițiile din hotel.

Grupul era deja să piardă Hotel Metropolis 

Cel mai important creditor pare să fie ANAF, care are de recuperat de la Grupul Metropolis în jur de 20 de milioane de lei. De altfel, instituția a început demersurile de recuperare a datoriilor în urmă cu 5 ani, cu o executare silită a mai multor bunuri mobile ale firmei.

Ca să nu piardă bunurile și mai ales hotelul, Metropolis Grup a cerut în instanță intrarea în insolvență și reorganizarea societății. Așa s-a reușit suspendarea executărilor silite. La cererea suspendării executării silite, cei de la Metropolis au motivat că “bunurile mobile, autoturisme şi autoutilitare, sunt utilizate în scopul îndeplinirii obiectului de activitate al societăţii, fiind necesare aprovizionării, întreţinere tehnică, asigurare service, puncte de service”.

Numai că cei de la Fisc au pus ochii și pe Hotel Metropolis, care și acesta a fost scos la vânzare, tot în septembrie 2017, după ce patronii firmei au reușit să obțină suspendarea vânzării bunurilor mobile.

Licitaţia hotelulului era programată pentru data de 26 septembrie 2017. Ca să nu rămână fără cel mai de preț bun al lor, fără de care ar fi fost terminați, cei de la Metropolis au arătat în instanță că „imobilul «complex hotelier şi de agrement, restaurant, în regim de înălţime S+P+2E»” este singurul bun al societăţii debitoare”, astfel că în cererea de deschidere a procedurii reprezentanții firmei bistrițene și-au manifestat în mod expres intenţia de reorganizare.

Datoria înregistrată la Finanțe, de 20,7 milioane de lei, reprezintă 23,2% din totalul datoriilor. Finanțele Publice au cerut falimentul celor de la Metropolis în mai multe rânduri. La finalul anului 2020, datoriile totale ale Grupului Metropolis ajungeau la nu mai puțin de 71,2 milioane de lei.

„De la data confirmării planului de reorganizare societatea a achitat parţial ratele prevăzute în planul asumat de reorganizare economico-social; bugetul de stat, mai mult decât atât pe parcursul derulării procedurii de reorganizare, aceasta a acumulat noi obligaţii bugetare astfel ca, creanţa instituţiei a crescut de la 15.489.044 lei (….), la suma de 21.874.890 lei (creanţa la zi), conform fişei sintetice pe care o a anexat-o, astfel ca a solicitat dispunerea intrării debitoarei în procedura falimentului”, susțineau reprezentanții ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.