Curtea de Apel da verde la semnarea contractului pentru tramvaie

Curtea de Apel Cluj a decis joi sa dea castig de cauza Primariei Cluj-Napoca in procesul in care aceasta contesta hotararea Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) de a anula rezultatul licitatiei pentru achizitia de tramvaie noi. Decizia este irevocabila si permite institutiei ca in viitorul apropiat sa semneze cu firma poloneza care a castigat licitatia contractul pentru achizitia de tramvaie.
Dupa publicarea rezultatelor licitatiei, cand Primaria se pregatea sa semneze contractul cu polonezii, o decizie din partea CNSC a amanat cumpararea tramvaielor care vor circula sinele modernizate cu bani europeni. Societatea Astra Vagoane Arad, care s-a clasat pe locul al doilea a depus o plangere la CNSC in care arata ca oferta castigatoare nu este conforma cu caietul de sarcini, deoarece usa pe care urca persoanele ce calatoresc cu tramvaiul este dubla si nu simpla la tramvaiele poloneze. Institutia a decis sa dea castig de cauza societatii aradene.

Distractie marca CNSC

Potrivit primarului interimar Radu Moisin, decizia CNSC se bazeaza pe faptul ca una dintre usile tramvaiului propus de polonezi nu ar fi fost dubla, asa cum se solicita in caietul de sarcini. „Decizia CNSC spune ca oferta societatii poloneze nu este conforma cu caietul de sarcini. Se cerea ca toate usile sa fie duble; ori, in oferta societatii poloneze, una este simpla. Acesta este motivul pentru care CNSC a decis ca oferta pe care noi am desemnat-o castigatoare este neconforma”, a spus Moisin.
Licitatia a fost publicata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice cu criteriu de atribuire oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Termenul limita pana la care au putut fi depuse oferte a fost 21 noiembrie 2011, data pana la care au fost depuse doua oferte. Criteriile de atribuire fixate au fost pretul (85 de puncte) si caracteristicile tehnico-functionale: garantie (5 puncte), consumul specific de energie electrica (5 puncte) si capacitatea de transport calculata la opt calatori pe metru patrat (5 puncte). PESA a obtinut 98,49 puncte. Pe locul doi a fost clasata oferta firmei Astra Vagoane Arad, care a intrunit 96,8 puncte. Cel de-al treilea ofertant, societatea Alstom, a fost descalificata.
Astfel, PESA a fost desemnata castigatoare la licitatia pentru achizitia a 12 bucati de tramvaie organizata de primaria clujeana in 2011. Contractul pentru aceasta achizitie a fost castigat de polonezi deoarece au oferit cel mai mic pret. Societatea Pojajzdy Szynowe PESA Bydgoszcz s-a angajat sa furnizeze 12 tramvaie, la pretul de 6,4 milioane de lei cu taxa pe valoarea adaugata/bucata. Astra Vagoane a pierdut la o diferenta destul de mare, ofertand pretul de 8,2 milioane de lei. Deci diferenta de pret intre locul 1 si 2 este de 250.000 de lei pentru fiecare tramvai,plus TVA. Noile tramvaie pe care primaria intentioneaza sa le achizitioneze au un consum de numai 48,7 wh/t*km si o capacitate de 296 de calatori, cu un termen de garantie de sase ani. Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Polska Akcyjna este o companie poloneza producatoare de material rulant pentru transportul feroviar, inclusiv locomotive, vagoane de calatori si tramvaie. Compania a dotat cu tramvaie majoritatea oraselor din Polonia.

Tramvaie moderne

Potrivit caietelor de sarcini, tramvaiele vor fi dotate cu calculatoare de bord pentru controlul functionarii tramvaiului si a echipamentelor electronice din dotare, asigurand astfel si controlul consumului energetic. Acestea trebuie sa aiba podeaua complet coborata, sa aiba rampa pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care se deplaseaza cu carucior, pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusa si a carucioarelor pentru copii. De asemenea, tramvaiele vor fi dotate cu instalatie de supraveghere video la exterior si interior prin camere digitale de inalta rezolutie, iar, tot pentru siguranta pasagerilor, usile vor avea un sistem de protectie la strivire a calatorilor si echipament care sa nu permita plecarea din statie cu usile deschise. Pentru confortul clujenilor, aceste tramvaie vor avea scaune ergonomice dispuse incat sa asigure o circulatie buna a calatorilor atat la interior cat si in timpul urcarii sau coborarii din tramvai, vor fi dotate cu instalatie de aer conditionat, instalatie de ventilatie pentru aerisire si instalatie de incalzire pentru sezonul rece, vor avea facilitati pentru informarea calatorilor, vizuala si vocala, afisarea numarului si denumirea liniilor, pentru anuntarea si afisarea statiilor de pe traseu, precum si alte informatii specifice pe cele 2 monitoare pentru informatii specifice pentru calatori si nu in ultimul rand, vor avea internet wi-fi.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here