Curtea de Apel Cluj a pronunţat decizia definitivă în procesul penal de conflict de interese în care era trimis în judecată primarul din Floreşti, Horia Şulea. Curtea de Apel Cluj a respins atât apelul parchetului, cât şi al lui Şulea împotriva primei sentinţe, prin care acesta a fost achitat şi a primit o amendă administrativă de 1000 de lei.

 

Soluţia Curţii de Apel Cluj, definitivă

Pentru că inculpatul a reuşit să demonstreze în instanţă (în acest dosar penal) că angajatul în persoana cumnatei sale nu a obţinut „foloase de orice natură”, Horia Şulea a scăpat cu o amendă.

În dosarul penal, primarul comunei a fost achitat în 2 martie 2016, dar atât procurorii cât şi edilul au făcut apel astfel că, dosarul penal a ajuns la Curtea de Apel Cluj unde în 28 septembrie, a fost dată sentinţă definitivă.

Soluţia Curţii de Apel Cluj pe scurt: ”În baza art.421 pct.1 lit.b C.pr.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lânga Judecătoria Cluj- Napoca şi de inculpatul Şulea Horia Petru împotriva sentinţei penale nr.368 din 02.03.2016 a Judecătoriei Cluj-Napoca. Obligă pe inculpat la 200 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului, iar celelalte cheltuieli judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 28 septembrie 2016.”

Curtea de Apel Cluj a respins atât apelul parchetului, cât şi al lui Şulea împotriva primei sentinţe, prin care acesta a fost achitat şi a primit o amendă administrativă de 1000 de lei.

”Şi noi şi parchetul am depus recurs, care au fost respinse. Noi am depus un alt recurs în temeiul dispoziţiilor art. 18 indice 1 Cod penal vechi. Nu pot să comentez o decizie definitivă şi irevocabilă. Instanţa a avut dreptate”, a declarat Călin Budişan, avocatul care l-a apărat în instanţă pe Horia Şulea.

Horia Şulea, încrezător în justiţie: ”Ce pot să spun, am avut încredere în justiţie de la bun început. Făcătura a fost atât de evidentă, încât nu a putut să fie alt rezultat. Şi într-adevăr, dreptatea s-a dovedit a fi învingătoare. Le mulţumesc tuturor celor care în ciuda problemelor care mi-au fost create, m-au ales încă o dată primar”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Horia Şulea.

 

Horia Şulea, achitat în dosarul cu ANI

Primarul Comunei Floreşti a fost achitat în dosarul cu ANI. Instanţa a decis achitarea acestuia după ce la ultimul termen, atât cumnata primarului Horia Şulea cât şi secretarul primăriei au demonstrat că nu s-a obţinut nici un folos material prin ocuparea postului la Poliţia Locală din Floreşti a soţiei fratelui său.

„Mă bucur de decizia instanţei. E rezultatul speranţei mele de trei ani de zile de când sunt hărţuit pe nedrept. Încă mai am atâta demnitate în mine să spun că dacă am greşit am greşit! Nu am avut intenţia să încalc legea nici o clipă. De altfel exista legea administraţiei şi altele două care nu precizau nimic despre asta”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, primarul comunei Floreşti, Horia Şulea.

Primarul Horia Şulea a fost achitat, pe fond, în procesul penal în care a fost trimis în judecată. Parchetul poate ataca sentinţa cu apel. În minuta Judecătoriei Cluj-Napoca se arată că ”fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni (art. 10 lit. b/1 C.P.P. cu aplicarea art. 18/1 C.P.)”

Solutia pe scurt: ”În baza art. 19 din Legea 255/2013 rap. la art. 18^1 din C.pen. din 1969 dispune achitarea inculpatului Sulea Horia Petru pentru săvârşirea a infracţiunii de conflict de interese prev. de art. 253^1 din C.pen. din 1969. În baza art. 19 din Legea 255/2013 rap. la art. 18^1 din C.pen. din 1969 dispune achitarea inculpatului Sulea Horia Petru pentru săvârşirea a infracţiunii de conflict de interese prev. de art. 253^1 din C.pen. din 1969. În baza art. 18^1 al. 3 din C.pen. din 1969 rap. la art. 91 lit. c din C.pen. din 1969 aplica inculpatului Sulea Horia Petru  amenda cu caracter administrativ în cuantum de 1.000 de lei. În baza art. 274 al. 1 din C.p.p. obliga inculpatul la plata sumei de 900 de lei reprezentând cheltuieli de judecata avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în sedinta publica azi, 2 martie 2016.”

 

Acuzaţiile aduse de ANI împotriva lui Horia Şulea

Horia Şulea a fost acuzat de ANI că ar fi comis infracţiunea de conflict de interese. Acesta a fost trimis în judecată la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care a constatat că Şulea şi-ar fi numit cumnata în funcţia de şef serviciu în cadrul Politiei Locale Floreşti.

ANI a fost sesizată de Prefectura Cluj după ce cumnata primarului Horia Şulea a fost angajată la Poliţia Locală Floreşti. Ruda primarului s-a transferat de fapt de la Direcţia de Sănătate Publică Cluj, muncind la Primăria Floreşti pe un salariu mai mic. De altfel, după reclamaţia Prefecturii Cluj aceasta şi-a dat demisia. Cumnata primarului Şulea a explicat în instanţă cum s-a făcut transferul ei.

”Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către Horia Şulea, primar al comunei Floreşti, judeţul Cluj, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat dispoziţiile de numire prin care cumnata sa a fost numită în funcţia publică de inspector asistent în cadrul Direcţiei de Sănătate Publica a Judeţului Cluj şi, ulterior, în funcţia publică de conducere de Şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale Floreşti (funcţie exercitată cu caracter temporar).

Şulea ar fi încălcat dispoziţiile art. 301 din Codul Penal, potrivit cărora ”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

La data de 01 aprilie 2013, cumnata persoanei evaluate a fost numită în funcţia publică de inspector asistent în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj. În perioada 23 iulie – 22 octombrie 2013, aceasta a exercitat, cu caracter temporar, funcţia publică de conducere de Şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale Floreşti”, se arăta în raportul ANI.

 

Acuzaţiile ANI din dosarul primarului Şulea au fost demontate în instanţă

Acuzaţiile penale aduse primarului din Floreşti Horia Şulea, au fost demontate în instanţă după redeschiderea cazului. Autoritatea Naţională pentru Integritate  a obţinut începerea unui proces penal pentru conflict de interese la adresa edilului PNL, Şulea chiar dacă acest ”conflict de interese” nu aparţine încadrării.

Judecătorul a decis ca pe 17 ianuarie să o audieze pe Adriana Handru, cumnata primarului şi pe secretarul primăriei, Maria Banea, pentru a afla în ce împrejurări s-a ocupat în 2013 funcţia de şef al Poliţiei Locale Floreşti.

”În 2012 lucram la Inspectoratul de Poliţie Sanitară şi Medicină Preventivă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. Poliţia Floreşti era în căutare de personal, iar eu am acceptat transferul. Salariul pentru aceeaşi treaptă era mai mic. Am devenit în 23 iulie printr-o promovare pe termen limitat şef al Poliţiei din acea comună. Pe acest post am stat trei luni, iar mai apoi am demisionat.

Da DSP am lucrat nu mai puţin de 27 de ani, am terminat liceul sanitar, ulterior am urmat studii superioare şi am devenit asistent licenţiat. În 1986 am fost angajată la Direcţia de Sănătate Publică, Inspecţia Sanitară purtând mai multe denumiri de-a lungul timpului. La Poliţia Locală din Floreşti nu se puteau face angajări decât prin transferul funcţionarilor publici, de la alte instituţii publice. Odată cu transferul meu şi alte persoane au fost transferate şi alte persoane din unitate, precum de la OPC, de la Vamă sau alte primării. Propunerea de transfer s-a făcut şi către alte două colege de-ale mele, însă acestea nu au acceptat din cauză că salariul era mai mic decât cel ce îl aveau”, a declarat cumnata lui Şulea.

1 COMENTARIU

  1. Sfantul Sulea… capetenia oraselului cu cele mai multe incalcari ale legii pe metru patrat si de forte divine protejat. Pun pariu ca asta are o cumnata si la DNA, de nu apare nici un dosar de abuz in serviciu si … multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.