Curtea de Apel Cluj și Înalta Curte de Casație și Justiție au viziuni diferite cu privire la solicitările inculpaților din dosarul de corupție în care sunt judecate nume grele ale Sucevei, între care fostul primar, Aurel Olărean, și omul de afaceri Costel Babiuc. Astfel, când Curtea de Apel Cluj decide măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, magistrații de Înalta Curte nu vor să scape peștii cei mari, așa încât decid ”La loc comanda!”

 

În urma solicitării înregistrată pe 5 ianuarie 2015, Curtea de Apel Cluj a decis, pe 9 ianuarie 2015, înlocuirea măsurii arestului preventiv a fostului primar al Rădăuților, Aurel Olărean, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu. Aurel Olăreanu se află, în acest moment, la penitenciarul Gherla, ca urmare a arestării preventive pentru că, alături de  judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Costel Babiuc l-ar fi terorizat pe omul de afaceri Arcadie Plămadă pentru a ceda o clădire din centrul Rădăuţilor și pentru că, prin 69 de hotărâri judecătorești, au pus mâna, în mod ilegal, pe 42 hectare de teren.

Hotărârea Curții de Apel Cluj a fost luată în baza art. 348 al Codului de procedură penală, care reglementează că judecătorul de cameră preliminară se pronunţă, la cerere sau din oficiu, cu privire la luarea, menţinerea, înlocuirea, revocarea sau încetarea de drept a măsurilor preventive.

”În baza art. 348 alin 1 și 2 Cod Penal raportat la art. 207 Cod de procedură penală admite cererea de înlocuire a măsurii preventive cu arestul la domiciliu formulată de inculpatul Olăreanu Aurel, aflat în prezent la penitenciarul Gherla și în consecință dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Olărean Aurel cu măsura preventivă a arestului domiciliu pe durata a 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri.”

În cazul în care decizia rămâne neschimbată după judecarea contestației la Înalta Curte de Casație și Justiție, Olărean va avea, pe lângă obligația de a se prezenta în fața judecătorului de câte ori este chemat, să nu comunice cu ceilalți inculpați, părți civile, părți vătămate sau martori menționați în rechizitoriu. De asemenea, îi va fi interzis să comunice cu orice angajat al Primăriei Rădăuți sau membru al Consiliului local al municipiului. În caz contrar, ”măsura arestului la domiciliu se poate înlocui cu măsura arestării preventive” se precizează în Hotărârea 19/2015 a Curții de Apel Cluj.

 

Trei decizii desființate de ICCJ

Anterior, Cutea de Apel Cluj a decis , în alte trei rânduri, înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru inculpații din dosarul Rădăuților. De fiecare dată, aproape imediat, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis revenirea la măsura inițială a arestului preventiv. Mai precis, la începutul lunii noiembrie, magistraţii clujeni au decis ca primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi afaceristul Costel Babiuc să fie trimişi în arest la domiciliu după ce aceştia au solicitat înlocuirea măsurii de arest preventiv cu arestul la domiciliu. Hotărârea a fost desființată de Curtea Suprema, iar după trei săptămâni Curtea de Apel Cluj decidea din nou înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, din nou revocată de magistrații de la ICCJ. Pe 18 decembrie, Curtea de Apel Cluj decidea pentru a treia oară înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, pentru ca, două săptămâni mai târziu Curtea Supremă să spulbere speranțele inculpaților de a-și petrece revelionul acasă.

”Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva încheierii nr.790 din 18 decembrie 2014 pronunţată de Judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj – Secţia Penală şi de Minori, în dosarul nr. 1262/33/2014/a12, privind pe inculpaţii Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică, Dîmbu Dumitru, Olărean Aurel şi Babiuc Constantin Gavril. Desfiinţează în parte încheierea penală atacată în ceea ce priveşte înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică, Dîmbu Dumitru, Olărean Aurel şi Babiuc Constantin Gavril, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, şi rejudecând în aceste limite: În baza art. 348 alin. 1 şi 2 rap. la art. 207 alin. 4 Cod proc. pen. dispune menţinerea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică, Dîmbu Dumitru, Olărean Aurel şi Babiuc Constantin Gavril, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 08 ianuarie 2015 până la data de 06 februarie 2015. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate”, se arată în hotărârea ICCJ.

Cu toate acestea, zece zile mai târziu, Curtea de Apel Cluj decidea din nou plecarea acasă a fostului primar din Rădăuți, Aurel Olărean, unic semnatar al solicitării de această dată.

 

Din rechizitoriu

Un dosar de corupție de mari proporții, în care apar nume grele ale Sucevei se află în faza camerei preliminare la Curtea de Apel Cluj. Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu, fostul primar din Rădăuți şi omul de afaceri Costel Babiuc sunt judecați, alături de alte persoane,  pentru că l-au terorizat pe omul de afaceri Arcadie Plămadă pentru a ceda o clădire din centrul Rădăuţilor și pentru că, prin 69 de hotărâri judecătorești, au pus mâna, în mod ilegal, pe 42 hectare de teren.

Potrivit DNA, ”judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion Costică, care a avut rolul de a da o aparenţă de legalitate şi de a-l sprijini pe Babiuc Constantin Gavril, om de afaceri,  în obţinerea unor surse ilicite de venituri în urma tranzacţiilor imobiliare ilegale de amploare demarate de acesta, precum şi participaţia penală a procurorului şef de secţie Dumitru Dîmbu, care a avut rolul de a asigura protecţia pe mai departe a lui Babiuc Constantin Gavril, în cazul unor eventuale anchete desfăşurate de organele statului cu privire la modul în care a obţinut aceste venituri”, se arată în rechizitoriu.

Babiuc Constantin Gavril a întâmpinat greutăţi la dobândirea a 79 parcele, având o suprafaţă totală de 41,59 ha, al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în co-indiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară. Pentru a rezolva situaţia, Babiuc Constantin Gavril a apelat la judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită nu mai puțin de 69 de hotărâri judecătoreşti, cu nerespectarea mai multor dispoziţii legale.

Potrivit rechizitoriului Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în intervalul ianuarie 2011 — aprilie 2014, Aurel Olărean, împreună cu Daniela Prandea și Bogdan Bărbuță, judecători la Judecătoria Rădăuți, Dumitru Dîmbu, procuror șef Secția de urmărire penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Constantin Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți, unde erau un magazin alimentar și o bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul lui Babiuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.