Fostul șef de la Poliția Rutieră Alexandru Mureșan, trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni, acuzat că ar fi prejudiciat cu peste 248.000 de euro o bancă de la care a contractat două împrumuturi prin falsificarea unor declaraţii de venit, a primit sentința de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta a scăpat de pedeapsa cu executare, primind doi ani și 11 luni cu suspendare, dar și să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile,  în cadrul Asociaţiei Filantropică Medical – Creştină Cluj – Napoca sau Primăriei Municipiului Cluj – Napoca.

 

În soluția publicată, instanța supremă admite apelul declarat de Mureșan Alexandru împotriva sentinţei penale nr. 759 din 05 decembrie 2014 pronunţată de Curtea de Apel Cluj – Secţia Penală şi de Minori.

Astfel, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au desființat în parte sentința instanței clujene și au dispus  suspendarea executării pedepsei de 2 ani și 11 luni închisoare, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani. ”În baza art. 93 C. pen., pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta; -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; -să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; -să comunice schimbarea locului de muncă; -să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, precizează soluția.

 

A primit muncă în folosul comunității

Curtea Supremă a decis, de asemenea, ca pe parcursul termenului de supraveghere Mureșan Alexandru să presteze ”o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Asociaţiei Filantropică Medical – Creştină Cluj – Napoca sau Primăriei Municipiului Cluj – Napoca, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Pune în vedere inculpatului prevederile art. 93 alin. 5 C.pen şi art. 96 din acelaşi cod. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. II. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj împotriva aceleiaşi sentinţe. Respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de intimata parte civilă B.R.D.- G.S.G. privind acordarea cheltuielilor judiciare efectuate în apel. Cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia. Suma de 70 lei reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Mureșan Alexandru, până la prezentarea apărătorului ales, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 15 octombrie 2015”, mai arată sentința.

 

La Cluj a fost condamnat pentru nouă infracțiuni

Amintim că, pe 5 decembrie 2014, Curtea de Apel Cluj a pronunțat sentința în dosarul în care a fost judecat fostul adjunct al poliției clujene. Judecătorul Monica Șortan a decis pedeapsa cu 2 ani și 11 luni închisoare în regim de detenție pentru 2 infracţiuni de înşelăciune, 2 infracţiuni de uz de fals şi 5 infracţiuni de fals în declaraţia de avere. Comisarul a fost achitat pentru două infracțiuni de fals în acte oficiale. De asemenea, a fost obligat la plata despăgubirilor civile în cuantum de 83.630 către BRD.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj, care l-au trimis în judecată pe Alexandru Mureşan pentru mai multe infracţiuni, între care înşelăciune şi fals, prejudiciul cauzat de acesta, prin falsificarea unor declaraţii de venit, este de 248.500 de euro şi nu a fost recuperat. Potrivit sursei citate, la începutul anului 2008, Mureşan a hotărât, împreună cu soţia sa, să cumpere un teren în Cluj-Napoca, pe care apoi să construiască o casă de locuit, ei găsind un teren pe strada Becaş. Pentru achiziţionarea terenului, cei doi au cerut un credit de 200.000 de euro de la o bancă.

Conform aceleiaşi surse, funcţionarii băncii au acordat creditul în 4 aprilie 2008. Din septembrie 2011, Mureşan a încetat să mai achite ratele bancare, iar împotriva sa a început procedura de executare silită a garanţiilor, nefinalizată până în prezent. Procurorii susţin că în august 2008 Mureşan avea nevoie de bani pentru a continua construcţia pe strada Becaş şi a cerut un nou credit, de 48.500 de euro, de la BRD. Astfel, el ar fi falsificat o nouă adeverinţă de la Poliţia Judeţeană prin completarea ulterioară a unor sume neconforme cu realitatea, la rubrica „alte venituri lunare cu caracter permanent”, care atesta astfel, în mod nereal, că ar avea un venit lunar mediu de 8.868 de lei. La 11 septembrie 2008 a fost încheiat contractul de credit, iar din septembrie 2011 Mureşan nu şi-a mai plătit ratele.

2 COMENTARII

  1. la Cluj nu a putut rezolva cu judecatorii,dar La Bucuresti,foamea de bani e mare,mai ales ca in ultima perioada in care frecventa un local select din Cluj se lauda ca mafia PDL-ista functioneaza,iar la Bucuresti se poate baza pe Oaana Smith Haineala,care il va scoate de la bulau,si asa a fost mafia PDL a functionat ireprosabil si un maare gunoi din Cluj a scapat de bulau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.