Mogulul CFR, Gruia Stoica, a fost spălat de magistrații de la Înalta curte de Casație și Justiție ÎCCJ și a fost condamnat cu suspendare la doi ani și jumătate, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești îl condamnaseră pe omul de afaceri la patru ani cu executare. Pentru ca situația să fie cât mai hilară, pe parcursul perioadei de probă, Stoica va trebui să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității la Direcția de Asistență Educațională sau la Societatea Medicală ”Sfânta Cuvioasă Paraschiva”!

 

După îndelungi deliberări, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-au condamnat pe Gruia Stoica și pe Doru Boștină, acuzați de trucarea unei licitații în valoare de aproape jumătate de miliard de lei la doi ani și jumătate cu suspendare și, respectiv, la un an cu suspendare. În situația în care pentru infracțiunea de cumpărare de influență pedepsele sunt prevăzute cu închisoare de la doi la șapte ani, instanța de fond l-a condamnat pe Gruia Stoica la patru ani de închisoare cu executare. Însă, sentința emisă de magistrații ÎCCJ, cea cu suspendare, este definitvă și irevocabilă.

Decizie a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului, care au admis apelurile declarate de Gruia Stoica și Doru Boștină împotriva deciziei Curții de Apel Ploiești din martie 2015 în sensul scăderii pedepselor de la 4 ani cu executare la 2 ani și șase luni cu suspendare în cazul lui Stoica și de la 3 ani cu executare la un an cu suspendare pentru Boștină. Al treilea judecător a opinat că ar trebui menținută pedeapsa de 4 ani cu executare pentru Stoica și doar modificată pedeapsa pentru Boștină.

Pe parcursul termenelor de supraveghere, Stoica și Boștină vor presta muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadele de 60 de zile — Doru Boștină și de 90 de zile — Gruia Stoica. Gruia Stoica va presta munca în folosul comunității la Direcția de Asistență Educațională sau la Societatea Medicală ”Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, ambele situate în orașul Voluntari, județul Ilfov; Doru Boștină — la Agenția Națională Antidrog — Centrul de Asistență Integrată în Adicții ”Obregia” sau la Centrul de Asistență Integrată în Adicții, ambele din municipiul București, potrivit deciziei instanței.

 

Mogulul CFR a cotizat la Uio&Co

Afacerile lui Stoica și Didilă s-au intersectat, la Cluj, și cu sforile trase de Uioreanu&Co. Potrivit anchetatorilor clujeni, Uioreanu a primit un plic de la fratele lui Gruia Stoica

Conform declarațiilor lui Răzvan Pop, sursa procurorilor din Dosarul Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj se cunoștea destul de bine cu Gruia Stoica, prin intermediul fratelui lui. ”Tot în acea perioadă de la finele lunii mai 2012, tot la sediul partidului, a venit în vizită la Uioreanu Horea fratele lui Gruia Stoica. Știu că cei doi au stat la discuții în curtea imobilului, iar la final Uioreanu m-a chemat și pe mine și m-a rugat să-l însoțesc pe domnul respectiv la o discuție. Am plecat pe loc împreună cu acesta, ne-am urcat amândoi în mașina mea și i-am spus că vom merge la un local din apropiere. Individul a scos de la buzunarul de la haină un plic mai gros, pe care l-a lăsat între scaunele din față, la consola centrală a mașinii, după care a ieșit din mașină fără să spună nimic. Am fost uimit de ce se întâmplă, am luat plicul și am constatat că acesta conține suma de 50.000 de euro în bancnote de 500 euro (pentru că am numărat banii) am luat banii și i-am dus la sediu unde i-am spus președintelui ce s-a întâmplat și că domnul respectiv a lăsat suma de 50.000 de euro. Uioreanu nu a fost mirat deloc, spre deosebire de mine, și mi-a spus să gestionez banii pentru cheltuielile de campanie, așa cum îmi va dispune el concret.

Precizez că nu cunoșteam persoana care a venit la Uioreanu la sediu în vizită, nu-l mai văzesem anterior niciodată, însă, întâmplător la sediu se afla numita Varga Dana, consilier la cabinetul unui ministru și fiica lui Rudi Varga din Gilău, care mi-a spus că tipul respectiv este fratele lui Gruia Stoica. De altfel, când s-au vizitat la sediul partidului în acea zi, Varga Dana și fratele lui Gruia Stoica s-au îmbrățișat, deci se cunoșteau foate bine. M-am ocupat de campanie până la final perioadă în care am mai primit sume de bani – contribuții ale membrilor de partid sau ale unor simpatizanți, bani pe care i-am cheltuit, sens în care am ținut o evidență relativ precisă pe calculatorul meu personal”, arată una dintre declarațiile lui Răzvan Pop.

 

Băgă cărbuni de câteva milioane!

Potrivit DNA, în luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație ce avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fișei de date a achiziției, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 lei pentru SE Ișalnița).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitații de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorității contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA București (GFR) și alte trei societăți comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând Complexului Energetic Oltenia și prin urmare a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boștină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcționar public), pentru a-l determina să își încalce atribuțiile de serviciu și să-i comunice prețul oferit de societatea pe care o conduce, la licitația din 29 ianuarie 2014, așadar să divulge date confidențiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitației, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

 

Suveicile din CFR

Gruia Stoica și fratele lui, Vasile Didilă, sunt acționari în cadrul SC Grampet, o ”suveică” care include majoritatea acționariatului din cadrul firmei GRUP FEROVIAR ROM N SA. Această societate este deținută, în părți egale de SC Grampet și Vasile Didilă. În 2014, firma Grampet a avut o cifră de afaceri de peste 115 milioane de lei. Privitor la cei doi frați, procurorii DIICOT i-au acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani prin diminuarea ilegală a bazei de impozitare a companiei Transbordare Vagoane Marfă CFR- TVM Iași, preluată de la CFR Marfă de firma sa Grup Feroviar Român (GFR). Procurorii au reţinut că în cursul anului 2003, Didilă Vasile, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Grup Feroviar Român S.A. a semnat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni prin care a fost preluată S.C. Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM S.A. Iaşi. Prin această vânzare a fost preluat întreg portofoliul de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfa – CFR MARFĂ SA.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.