Mihai Chezan este una dintre figurile afacerilor imobiliare ale Clujului care va rămâne în amintirea a cel puțin a 100 de clienți pe care i-a avut. Stabilit în America la finele anilor 90, el a fost anchetat de FBI și condamnat pentru că încheia căsătorii fictive pentru care lua zeci de mii de dolari. În Cluj-Napoca a derulat, având parte de sprijin politic, afacerea imobiliară Tower care s-a soldat pentru el cu un dosar de înşelăciune, acuzaţii de care a fost achitat. 

În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a publicat un articol în cadrul căruia erau relatate aspecte mai puţin cunoscute din viaţa omului de afaceri Mihai Chezan. În urmă cu câţiva ani, în perioada în care se afla în SUA şi încheia căsătorii fictive, taxate cu zeci de mii de dolari, între americani şi persoane în căutare de cetăţenie americană, omul de afaceri clujean era investigat de FBI. După ce ancheta a fost trimisă în judecată, în 2016 a fost condamnat, însă s-a sustras justiţiei din SUA.

Un an mai târziu, Chezan a fost arestat provizoriu în Brandenburg, Germania, în conformitate cu un Avertisment Roșu bazat pe condamnarea în acest caz, dar ulterior a fugit. Autoritățile italiene l-au arestat provizoriu pe Chezan la 11 aprilie 2020, în Roma, Italia. Acesta este locul unde, momentan, artizanul afacerii Tower locuieşte împreună cu familia.

În urmă cu aproximativ un an de zile, Mihai Chezan a obţinut o carte de identitate de la Direcția Județeană a Populației Cluj pentru a gestiona o parte din afacerile pe care le are în România. În această ordine de idei am ridicat următoarea întrebare legitimă: Cum este posibil ca o persoană care se sustrage executării unei pedepse în SUA nu este dată în urmărire internaţională şi nu este reţinută atunci când se prezintă într-un birou administrat de Ministerul Afacerilor Interne din România ?

Reprezentanţii Ministerului de Interne şi ai Ministerului Justiţiei au transmis că pe numele lui Mihai Chezan nu există nicio cerere de extrădare. În acelaşi timp, reprezentanţii Ambasadei Americii la Bucureşti au refuzat să transmită vreo informaţie în legătură cu acest caz, nu înainte de a sublinia că instituţia nu se supune legislaţiei din România.

Însă, în această perioadă, reporterul Gazeta de Cluj a reuşit să obţină datele de contact al lui Chezan.

”Nu sunt căutat! Ai o informație eronată! Eu am avut o chestie mai veche pe care am executat-o demult, nu sunt căutat de nimeni! 

Ascultă-mă atent! Ăla e un document vechi de 6 ani. Trimite-mi documentul ăla la avocat ca să văd despre e este vorba. 

Ca să clarificăm: vorbești de lucruri de acu 20 de ani, povești din clasa a IV-a! Eu am avut un proces cu Statele Unite și am executat sentința din Statele Unite. Deci nu există nicio… au rămas la Interpol niste notițe care se trimit, se autogenerează, dar sunt în curs de ştergere. Nu există o urmărire activă pentru mine. Eu sunt în legătură cu Statele Unite, sunt într-o relație foarte bună!”, a declarat Chezan.

Mihai Chezan: ”FBI știe foarte bine unde sunt, unde stau, sunt în legătură directă cu FBI, înțelegi?!”

Întrebat despre ancheta în care a fost vizat de FBI, Chezan a declarat că aceasta este o poveste veche, care nu mai merită vreun interes.

”Am fost condamnat pentru căsătoriile fictive, demult, în 2000. S-a executat pedeapsa! Fiecare are dreptul la un trecut… Au fost făcute niște căsătorii fictive, în fine… s-a făcut o pedeapsă, s-a executat! Au mai rămas la Interpol nişte rămășițe.

Ia legătura cu avocatul dacă vrei să-ți clarifici adevărul, ia legătura cu Mihai (avocatul Mihai Ielciu, n. red.) ! Eu sunt foarte transparent!

Nu sunt urmări de FBI! FBI știe foarte bine unde sunt, unde stau, sunt în legătură directă cu FBI, înțelegi?! Nu pot să-ți dau toate detaliile relației noastre, dar cred că e mai bună decât relația noastră, adică a mea și a ta!

Hai să terminăm cu subiectul ăsta! Deci eu am tot dreptul să am o carte de identitate. Tu, dacă ai fi urmărit în Turcia că ai furat un măr, nu înseamnă că nu ai dreptul să ai o carte de identitate în România!

Nu au de ce să mă rețină! Nu-mi insulta inteligența!

Îți garantez că o să plăteşti foarte mult, financiar dacă mai publici articole care să mă defăimeze pe mine. Te rog să nu mai scrii de Chezan, de țeapă pentru că am pierdut și eu ani din viață! Nu sunt amenințări”, a declarat Chezan.

Ulterior, la scurt timp după publicarea unui articol în care am expus faptul că omul de afaceri nu a fost reţinut de autorităţile din România, el a deschis un proces împotriva tuturor ziariştilor din redacţia Gazeta de Cluj şi a publicaţiei. Motivul invocat a fost că i s-au încălcat drepturile la propria imagine, onoare, reputaţie şi demnitate, iar preţul lor a fost estimat la 250.000 de euro pentru prejudiciul suferit.  

Ce spune avocatul lui Chezan

Ulterior deschiderii procesului împotriva Gazeta de Cluj, avocatul Mihai Ielciu, reprezentantul lui Chezan a transmis următoarele precizări.

”Dl. Chezan, care în prezent locuiește în Italia împreună cu familia sa, nu este supus niciunei restricții curente de libertate sau de călătorie. Atât autoritățile italiene cât și cele din Statele Unite sunt informate despre reședința sa actuală.

Acum aproximativ 24 de ani, în 1999, Dl. Chezan a ajutat nişte imigranți români, aflați deja în Statele Unite, să rămână și să se stabilească pe teritoriului Statelor Unite. El a recunoscut că acțiunile sale nu au fost în conformitate cu legile din SUA și și-a asumat responsabilitatea în procedurile legale din Statele Unite, rezultând în sancțiuni dispuse din partea autorităților americane.

După ce și-a stabilit împreună cu familia sa reședința în Italia, Dl. Chezan a fost implicat în procesul de executare a sentinței SUA sub jurisdicția italiană începând cu anul 2020. Este important de menționat că autoritățile italiene au ridicat orice restricțiile legate de decizia instanței SUA inclusiv referitoare la libera sa circulație.

Considerăm că este esențial ca jurnalismul să fie echilibrat și informativ, deosebind între evenimentele istorice ale unui îndepărtat trecut de acum 24 de ani și situația curentă.

Acțiunile trecute ale dlui. Chezan, acțiuni pe care le-a recunoscut și pentru care a fost sancționat, nu ar trebui să fie ambiguu legate de situația sa legală și personală actuală.

Privitor la aspecte actuale, reamintim că, după ample investigații și cercetări, în anul 2022 a fost stabilită în mod definitiv nevinovăția dlui. Chezan de către autoritățile judecătorești din România pentru faptele de care acesta a fost în mod eronat acuzat.

Totodată, raportat la acțiunile dl. Chezan din anul 1999, recunoscute de către dl. Chezan și sancționate de către autoritățile americane, autoritățile judecătorești din Italia au eliminat orice restricții asupra libertății sau călătoriilor dlui Chezan”, transmite avocatul Ielciu.

6 COMENTARII

  1. Desigur a nănășit, de formă, pe unii punîndu-le pistolul la ceafă sau alte amenințări. I-a căsătorit cu forța. Ce rău a făcut cu acele aranjamente? Cui?
    Cum se numește luatul banilor sub amenințare sau cu forța? Furt, tîlhărie. Ce se-ntîmplă dacă nu plătești impozite?
    PS Nu vorbesc de treaba cu blocurile că habar n-am.

  2. Un găinar, evident. Maare investitor, care a tras plasă la sute de oameni şi, totuşi, e încă liber. Dacă fura o găină era deja la pârnaie, dar astfel e „om de afaceri în imobiliare”. Un hoţ !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.