SC Damar Consult SRL, una dintre cele mai mari firme în domeniul infrastructurilor rutiere din Cluj Napoca, și administrația locală au semnat sute de contracte pentru documentații tehnice cadastrale, proiectare, consultanță și topografie.

SC Damar Consult SRL nu este o firmă străină de politica din administrația clujeană. Încă din 2009, cu puțin de la înființarea societății, patronul firmei a semnat contracte cu Consiliul Judeţean din Cluj în cadrul unui parteneriat cu firma turcească Kiat.

Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziție puține informații despre contractele incheiate cu această firmă pe site-ul oficial. Făcând o căutare pe site, cea mai mare sumă oferită societății pentru serviciile prestate este de 40.940 lei, iar toate celelalte contracte, de milioane de euro, încheiate între cele două părți – cum a fost și câştigarea unei licitaţii pentru modernizarea şi reabilitarea a peste 400 kilometri de drumuri judeţene în anul 2014 prin asocierea Kiat Group Construct, Tehnic-Asist şi Damar Consult, au adus în conturile firmelor aproximativ 66 milioane de euro – acestea par a fi de negăsit.

Firma care îi aparține domnului Marian Morar – care face parte din administrația  TETAROM – a reușit să fie cap de listă la majoritatea licitațiilor și să obțină contracte prin cumpărare directă. Pare să nu fie chiar o coincidență faptul că TETAROM este o afacere a Consiliului Județean și că Marian Morar este la conducerea și coordonarea ambelor societăți.

Informații care să deconspire această legătură strânsă între Consiliul Județean și firma Damar Consult, au mai fost făcute publice și în anii trecuți dar fără a avea nicio urmare. Potrivit ANI “în perioada 1 octombrie 2010 – 4 mai 2014 a deținut simultan funcția publică de consilier grad superior la Serviciul Financiar – Contabil din cadrul Consiliului Județean Cluj şi pe cea de economist în cadrul SC Damar Construct SRL, iar în perioada 13 octombrie 2011 – 1 mai 2014, a deținut simultan funcția publică de consilier grad superior la Serviciul Financiar – Contabil din cadrul Consiliului Județean Cluj şi pe cea de economist în cadrul Asociației Produs de Cluj, desfăsurând același tip de activitate, potrivit fișelor de post aferente”.

Cu toate acestea relația dintre cele două părți este încă excepțională, Consiliul Județean făcând abstracție de toate aceste elemente „acuzatoare” iar banii finanțați din partea Guvernului pentru lucrările de cadastrare gratuită prin Programului Național de Cadastru și Carte Funciară continuând să intre în conturile societății Damar Consult.

Programul național de cadastru și carte funciară se desfășoară în perioada 2015-2023 și are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor situate în mediul urban și rural. Bugetul total al PNCCF fiind de 5.458.895 mii lei (aprox. 1,2 mld. euro).

Maine la ședința de Consiliu a Primăriei Cluj-Napoca va fi examinat încă un proiect de hotărâre privind includerea imobilului strada Gheorghe Sion, în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca și însușirea Documentației tehnice, pentru înscrierea acestuia în sistemul integrat de cadastru și carte funciară; documentație întocmită de către Damar Consult SRL.

Citește și: Curtea de Conturi l-a găsit pe finul lui Iohannis în Câmpia Turzii cu afaceri dejavu

Anca Mărcuș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here