Primăria Cluj Napoca și SC Dupex, una dintre firmele de casă ale administrației locale, au fost obligată să plătească daune morale în valoare de 15.000 de euro unui tânăr care s-a accidentat la un loc de joacă din Parcul Central Simion Bărnuțiu. Din cauza modului defectuos în care angajații Dupex întrețin spațiile de joacă din oraș, tânărul era cât pe ce să fie decapitat de un coș de baschet metalic care s-a rupt. De mai mulți ani de zile, SC Dupex întreține și furnizează mobilierul pentru locurile de joacă din oraș, în pofida reclamațiilor făcute de clujeni referitoare la starea lor jalnică.

În urmă cu doi ani, Mihai C. un elev de clasa a opta, a jucat baschet împreună cu doi prieteni pe terenul amenajat din Parcul Central Simion Bărnuțiu. La o aruncare la coș de tipul „slam dunk”, tânărul a aruncat mingea spre coș, iar ca urmare a acestei manevre stâlpul coșului s-a rupt și a căzut pe terenul de baschet. Trebuie menționat că este vorba despre o țeavă de fier groasă cu o înălțime de 3 metri care, împreună cu inelul de fier al coșului de baschet, l-a izbit și l-a imobilizat pe tânăr. În timpul căderii inelul coșului l-a lovit în zona mâinii stângi și în zona frunții, iar lanțurile inelului l-au accidentat la mâna dreaptă, în zona palmei, fiindu-i provocate dureri îngrozitoare. Speriat și în stare de șoc, tânărul și-a dat seama că are nevoie urgentă de îngrijiri medicale, acuzând dureri puternice atât în zona capului, cât și a mâinilor.

În urma îngrijirilor primite în cadrul serviciilor medicale de urgență din oraș, a ajuns acasă târziu, aproape de miezul nopții, bandajat în zona capului, cu mâna stângă fracturată și pusă în ghips și cu degetul inelar de la mâna dreaptă zdrobit.

Unul dintre martori a declarat că în opinia lui vătămările enumerate i-au pus în pericol viața tânărului. „Da, dacă nu era mână, ci era gâtul, Mihai era mort, căci panoul a căzut și s-a sprijinit efectiv pe pământ. Da, eu știu cum arată un coș de baschet să cadă peste un copil de 14 -15 ani”, a declarat martorul care a explicat cum panoul era aproape să îl decapiteze pe tânăr.

În cadrul procesului, tânărul i-a convins pe judecători că din cauza accidentului nota la examenul de evaluare națională, care a avut loc la 5 zile după accident, a fost mai mică decât cea pe care o avea în vedere inițial.

”În urma accidentului, nu s-a putut folosi de mâna dreaptă – orice încercare în acest sens fiind soldată cu dureri cumplite. În acele momente credea ca participarea la examen o sa fie imposibilă și totodată viitorul său compromis. Singura opțiune viabilă în cazul acestei imposibilități de a scrie ar fi fost cea de a solicita unui profesor asistent să scrie după dictarea mea – idee care în mod evident l-a inhibat profund. De teama faptului că nu va putea dicta, a făcut eforturi deosebite și a reușit să scrie, chiar dacă avea dureri și scrisul era evident afectat.

Toate acestea, durerile fizice, precum și stresul puternic care l-au cuprins, au avut un impact negativ asupra rezultatelor obținute la examene – nota 9,45 la limba și literatura română și nota 9,00 la matematică, media astfel obținută fiind de 9,22.

Pentru acest motiv, a fost nevoit să se reorienteze înspre alt liceu și să nu mai opteze pentru Colegiul Național „Emil Racoviță”, Secția Matematică-Informatică, deoarece nu a obținut media necesară pentru a fi declarat admis”, se arată în cererea de chemare în judecată.

În cadrul procesului, primăria clujeană a cerut respingerea cererii de chemare în judecată pe motiv că stâlpul s-a rupt din cauză că tânărul de clasa a opta a făcut un procedeu de baschet profesionist, acesta fiind motivul pentru care bara de metal s-a rupt. Juriștii primăriei au mai spus că terenul din parcul central nu este destinat baschetului profesionist, ci de agrement. Mai mult, ei au arătat că în perioada 10-12.06.2019 au fost făcute lucrări de întreținere la echipamentele de pe terenul de baschet.

Abonații primăriei clujene

Firma Dupex SRL a fost înființată în 1992 și îl are asociat unic și administrator pe Ioan Dura. Are obiect de activitate fabricarea altor mașini și utilaje specifice. În 2020, a avut 4 milioane euro cifră de afaceri, 740 mii euro profit net și 100 salariați.

Dupex și Primăria Cluj-Napoca colaborează din 2010 cu Primăria Cluj Napoca pentru întreținerea locurilor de joacă. În Cluj Napoca au venit în tandem cu o altă firmă apropiată de Emil Boc, SC King Industrial.  Primul contract a fost în valoare de 1.078.739,9 lei cu TVA pentru repararea și întreținerea aparatelor de joacă și a dotărilor urbanistice. Asta după ce, în 7 octombrie 2010, aceeași firmă a încasat nu mai puțin de 45 de loturi ale unei lucrări complexe contractate de aceeași instituţie, în valoare totală de 6.667.778,7 lei cu TVA inclus. Este vorba de o parte a unui acord-cadru referitor la achiziția de echipamente de joacă, piese de schimb, aparate de fitness în aer liber și alte dotări urbanistice.

Următorul contract atribuit de municipalitate firmei lui Ioan Dura a fost încheiat în 28 mai 2013, având ca obiect achiziția de servicii de reparare și întreținere a acestor aparate de joacă și de întreținere corporală, livrate de aceeași companie cu trei ani înainte. Valoarea acestui contract s-a ridicat la suma de 2.429.426,6 lei cu TVA.

Două luni mai târziu, respectiv în data de 9 iulie 2013, Primăria Cluj-Napoca încheie un nou contract cu SC Dupex SRL, în valoare de 1.809.160 de lei cu TVA, pentru furnizarea și montarea de pavele, dale și borduri din granule cauciucate pentru dotarea locurilor de joacă.

Peste alte încă două luni, la data de 30 septembrie 2013, se încheie un nou contract între aceleași părți, în valoare de 526.752 de lei cu TVA, pentru furnizarea unui nou lot de bănci pentru municipalitate. În anii 2014 și 2015, SC Dupex SRL a primit de la Primăria Cluj-Napoca doar câte un singur contract. Primul, în valoare de 342.240 de lei cu TVA, a avut ca obiect furnizarea unor alte echipamente de fitness în aer liber și a fost încheiat în data de 26 noiembrie 2014. Cel de-al doilea, parafat la 13 mai 2015, a avut ca obiect achiziția unor alte echipamente de joacă și a scos din bugetul Primăriei Cluj-Napoca suma de 2.006.134 lei fără TVA.

Anul acesta, cei de la Dupex au mai primit un contract de 4 milioane lei.

15.000 euro pentru un accident la baschet

Dosarul a fost judecat de magistratul CRISTEA Ofelia Diana care, în condițiile în care părinții tânărului au cerut despăgubiri de 20.000 euro pentru accident, ea a considerat că 15.000 euro este o valoare justă.

”Distincția baschet de agrement vs. baschet profesionist nu are absolut nicio implicație asupra jocului, asupra manevrelor permise ori asupra siguranței echipamentului utilizat. Singurele elemente distinctive rezidă în aceea că baschetul de agrement se practică de plăcere (chiar și de jucătorii profesioniști), iar baschetul profesionist, astfel cum îl califică pârâtul, se desfășoară într-un cadru organizat, la nivelul unor cluburi, concretizându-se în competiții etc. Potrivit regulilor oficiale ale jocului de baschet, materialele sportive și sistemele lor de fixare se impun a fi instalate astfel încât să nu stânjenească activitatea sportivă și să confere siguranță deplină în desfășurarea acesteia, indiferent de nivelul de joc.

Ori, în cauză apare evident că persoana căreia îi incumba din punct de vedere legal o atare obligație este pârâta, considerent pentru este fără echivoc aspectul că, atât condiția vinovăției, cât și cea a faptei ilicite sunt îndeplinite.

În ceea ce privește prejudiciul, reclamantul a suferit vătămări fizice incontestabile, atestate de documentele medicale depuse la dosar, dar și suferințe psihice datorate șocului produs de accident. Însă, în sistemul juridic român, pronunțarea unei soluții presupune obiectivitate din partea judecătorului. Suma solicitată de către reclamant cu titlu de daune morale nu respectă, însă, principiul proporționalității. Luând în considerare toate elementele de fapt de care dispune, instanța apreciază că suma de 15.000 EURO este proporțională cu scopul legii și cu interesele private ale reclamantului, sens în care cererea va fi admisă în parte, iar pârâtul obligat la plata acesteia”, arată motivarea magistratului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here