De astăzi, locuitorii din Cluj Napoca sunt obligați să poarte măști și în spațiile deschise, potrivit unei hotărâri a CNSU adoptată aseară.

Clujenii vor avea o surpriză la o rată de aproape 7 la mie. De ieri până azi, masca a devenit obligatorie pentru românii nevaccinați care locuiesc în orașele în care rata de incidență a depășit 6%.

Oamenii se întreabă dacă e corect ceea ce se întâmplă din moment ce la festivalurile Electric Castle, Untold sau evenimente precum Discoteca ’80 nu se purta mască atunci când oamenii erau îngrămădiţi la distracţie.  

CNSU a adoptat o hotărâre care prevede ca masca să devină obligatorie și în spații deschise, accesul la activități se face doar la 50% capacitate și doar pentru cei care sunt vaccinați sau au avut COVID, magazinele se închid la ora 22.00 în loc de 18.00, acolo unde se impune carantina de noapte. Școlile, în schimb, rămân deschise și după ce această incidență este depășită.

Programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

Localitățile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienților. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

Evenimentele private – nunți, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toți participanții trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

Școlile rămân deschise și dacă incidența trece de 6 la mie. Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de COVID. Elevii și cadrele didactice vor fi testați cu teste de salivă non invazive.

3 COMENTARII

  1. Probabil doar un edil descreierat ce cârmuire discreționar, poate atrage puhoaie pe stadioane, atunci când echilibrul sanitar este fragil, cu făptuire pas cu pas spre zădărnicirea combaterii bolilor, urmând ca mai apoi să sacrifice economic un oraș întreg; Art. 352 NCP, zice că nerespectarea măsurilor de combaterea a bolilor se pedepsește cu închisoare 2 ani și poate fi mai mult pe cumul de infracțiuni, dar cine să sesizeze ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here