Jocul de ruletă este fără îndoială unul dintre cele mai populare jocuri de masă în întreaga lume. Vegas, Macau – în oricare dintre cele mai mari cazinouri din lume te-ai afla, o să observi imediat agitația de la mesele de ruletă. Pariori profesioniști cu un teanc de jetoane care gândesc diferite strategii sau jucători începători ce sorb fericiți dintr-un cocktail, puși pe distracție. Indiferent de nivelul de joc, cu toții sunt atrași de fiorul aleatoriului care face bila să se oprească la un anumit număr pe roata de ruletă, aducându-le norocul sperat.

Atracția pentru ruletă a fost dintotdeauna puternică, mai ales în perioada anilor 70, atunci când industria cazinourilor a început să înflorească. Acest joc a fost mereu văzut ca unul plin de farmec și strălucire, deși inventatorul ruletei, francezul Pascal nu s-a așteptat ca jocul său să devină atât de celebru și să fie portretizat în cele mai faimoase producții de Hollywood. Unul dintre ele este clasicul Casablanca, unde acțiunea se întâmplă în mare parte în jurul mesei de ruletă, personajele purtând ținute fastuoase în timp ce își pun speranțele în roata aducătoare de noroc. 

Astăzi, jocul de ruletă există în fiecare cazinou stradal din lume, dar și în mediul online. Mai mult de atât, cazinourile online le pun jucătorilor la dispoziție variante diverse ale ruletei, cu reguli sau tipuri de pariuri diferite, sau chiar ocazia de a juca la ruleta live.

Tot ce trebuie să știi despre jocul de ruletă

Motivul pentru care ruleta este un joc atât de îndrăgit este faptul că se caracterizează drept unul foarte social. Tot ce trebuie să facă jucătorii este să plaseze un pariu după ce au ales un număr și să lase roata să-și facă treaba. Iar asta le dă mult timp pentru a socializa în timp ce se bucură de o băutură bună. Ceea ce îl face un joc minunat pentru începători, care se pot relaxa în timp ce învață regulile. În același timp, ruleta are o rată de returnare la jucător ceva mai mică decât celelalte jocuri de masă, ceea ce îi poate costa pe cei care nu pariază inteligent. Dar să vedem de unde a început povestea ruletei. 

Ce nu știu majoritatea oamenilor pasionați de ruletă este faptul că aceasta a luat naștere drept un experiment științific eșuat. Pe la jumătatea secolului 17, omul de știință Blaise Pascal încerca să creeze o mașinărie care să funcționeze pe o mișcare perpetuă, fără să consume orice tip de energie. Iar ruleta de astăzi nu este foarte diferită de mașinăria originală. În anii 90, jocul de ruletă a făcut cunoștință cu mediul online, care i-a adus diferite schimbări și adaptări, pentru a-l face și mai interesant. 

Tipuri de pariuri și cum se joacă

Unul dintre lucrurile care poate să creeze confuzie în cazul jucătorilor începători este sistemul de pariere. Roata clasică de ruletă obișnuia să aibă 31 de numere. Astăzi, în cazul ruletei europene, aceasta are 37 iar cea americană 38. Dacă vorbim de ruleta europeană, căsuțele sunt numerotate de la 0 la 36, iar masa arată cele două categorii principale de pariuri – Inside și Outside – pariurile de interior și cele de exterior.

Pariurile în interior sunt definite drept pariurile făcute pe numerele de pe roată. Acestea sunt:

·             Straight – pariu direct – atunci când pariezi pe un singur număr, cu o cotă de plată de 36:1

·             Split – miza pe două numere, amplasate unul lângă celălalt, ce plătește 17:1

·             Street – acoperă trei numere, masa de ruletă fiind aranjată în 12 rânduri a câte 3 numere, astfel, cu acest pariu, mizezi pe un rând ales, cu șanse de câștig de 12:1

·             Corner – miza pe 4 numere, cu o rată de plată de 8:1

·             Double Street – pariu linie – acest pariu îți dă șansa de a paria pe două rânduri a câte 6 numere, la cota de 5:1.

În ceea ce privește pariurile în exterior, acestea acoperă mai multe numere, ceea ce îți dă șanse mai mari de câștig. Chiar și așa, ține cont de faptul că ratele de plată sunt ceva mai mici. Pariurile în exterior sunt următoarele:

·             Low/High – pariuri ce plătesc 1:1, acestea acoperă câte 18 numere fiecare, de la 1-18 și 19-36. 

·             Red/Black – roșu/negru – pariurile pe culoare acoperă tot câte 18 numere fiecare, cu o plată de 1:1

·             Even/Odd – par/impar – 18 numere acoperite per pariu, plată 1:1 iar zerourile sunt pierzătoare

·             Dozen – miza este pe oricare dintre cele trei duzine: numerele de la 1-12, 13-24 sau 25-36. Câștigul vine la un raport de 2:1

·             Column – pariu per coloană, acoperă 12 numere iar cota de plată rămâne la 2:1.

Acum că am aflat totul despre tipul de pariuri standard, este timpul pentru jocul propriu-zis. Tot ce trebuie să știi este că pariurile se fac în timpul dintre rotiri. Fiecare dealer însă, are ritmul său de rotire, iar uneori bila are nevoie de puțin timp pentru a rămâne pe o poziție anume. Acest interval îți dă posibilitatea de a face un ultim pariu rapid, înainte ca dealerul să încheie sesiunea de pariere. Iar acesta este momentul în care aștepți norocul să-ți surâdă.

Tipuri de jocuri de ruletă 

Așa cum am menționat la început, jocul de ruletă a fost dezvoltat și adaptat unor reguli diferite. Iar cazinourile online reprezintă mediul propice pentru a avea acces la cât mai multe tipuri de ruletă. Dintre cele mai populare, amintim:

·             Ruletă Europeană – bazată pe structura și regulile jocului original, cu 37 de numere

·             Ruletă Americană – dispune de un dublu zero, ceea ce aduce numărul final de numere la 38

·             Ruletă Franceză – joc cu 37 de numere, acesta vine cu tipuri diferite de pariuri, precum pariul de asigurare, atunci când bila ajunge pe zero. 

Unele cazinouri însă, testează și alte variațiuni ale jocului clasic de ruletă. Unele se desfășoară pe baza unor reguli ușor diferite, altele au un al treilea zero adăugat iar diversitatea pariurilor poate să fie extrem de interesantă. Indiferent de care tip de ruletă îl vei alege, trebuie să dai atenție cotei de plată oferită de acesta și în timp, să studiezi cele mai cunoscute strategii de pariere (Sistemul Martingale sau D’Alembert, Schema Biarritz, etc). Și nu uita să te distrezi, participând activ la atmosfera socială plină de farmec de la mesele de ruletă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here