Importanța restaurării clădirilor istorice și de patrimoniu este un lucru care deseori poate ajunge să fie trecut cu vederea. În zilele noastre există atât de multe astfel de structuri care necesită restaurare, încât este nevoie de o oarecare prioritizare în funcție de diverse criterii.

Fiecare clădire istorică are propriul său set complet unic de motive care o fac să merite a fi restaurată, deci poate fi destul de dificil să iei o decizie cărei clădiri să îi aloci timp, bani și efort, mai ales dacă bugetele sunt limitate sau timpul este scurt.

În plus, restaurarea clădirilor istorice și a siturilor de patrimoniu este de obicei un proces îndelungat. Deoarece majoritatea clădirilor sunt foarte delicate în ceea ce privește fundația, chiar și cele mai simple sarcini pot fi dificile dacă nu sunt planificate cu atenție iar lucrările nu sunt întreprinse cu multă grijă și atenție la cele mai mici detalii.

Clădirile mai vechi sunt niște retrospective tangibile cu o valoare istorică intrinsecă, dat fiind faptul că ne pot spune multe, dacă suntem interesați să descoperim. Poate fi vorba despre informații în ceea ce privește arhitectura și designul interior, precum și standardele și modul de viață anterioare. De obicei este vorba despre clădirile dinaintea celui de-al doilea Război Mondial, iar la acea vreme structurile erau construite pentru a dura.

Ce este vechi e considerat prețios de către cele mai multe persoane, iar acest lucru este adevărat și atunci când vorbim despre arhitectură. Ideile și stilurile de design folosite de arhitecți în secolele al XIX-lea și al XX-lea au un farmec aparte și funcționează ca surse de inspirație pentru cei ce profesează astăzi, care au într-adevăr perspective mai minimaliste. În plus, clădirile unei anumite epoci deja apuse sunt de obicei construite cu materiale diferite sau de calitate superioară față de construcțiile contemporane. Unele dintre stilurile arhitecturale au fost înlocuite cu altele, ca în cazul Art Nouveau, după care a venit Art Deco. Cea mai semnificativă clădire Art Nouveau din România este Cazinoul din Constanța, inaugurat în 1910. Vestea despre restaurarea sa începută în acest an a fost primită cu mult entuziasm, comemorându-se astfel 110 de ani. În zilele noastre nu este dificil să găsești un cazino online, dar asta nu înseamnă că acest simbol situat pe malul Mării Negre nu poate deveni din nou ceea ce era odată: Monte Carlo al României.

Clădirile remarcabile sau extravagante, atunci când sunt restaurate corespunzător, pot constitui un punct forte în afaceri. În special industria turismului și cea de agrement pot obține multe beneficii dacă o clădire istorică atractivă este bine restaurată. Mai sunt situații în care sunt transformate în muzee sau librării, pentru a stimula turismul și a oferi valoare educațională. În plus, acest lucru poate avea, de asemenea, un impact mare asupra creșterii economiei pe termen lung a unei zone. Un număr mare de antreprenori, constructori și experți sunt necesari în primul rând pentru a efectua reparațiile și restaurările necesare, iar odată ce proiectul este finalizat, turismul urmează o curbă ascendentă și stimulează în continuare economia locală. Acesta este cazul librăriei Cărturești de pe
strada Arthur Verona, a cărei restaurare a fost făcută cu resurse minime. Rezultatul este un loc cu o atmosferă boemă, încărcată subtil de sunetul scârțâitului podelelor și oferind ca bonus o mansardă unde poți sta să răsfoiești una din sutele de cărți existente.

O clădire veche poate servi și ca un memento al culturii și trecutului interesant al unui oraș. Chiar actul în sine de a privi o clădire istorică este o experiență vizuală deosebită. Oamenii pot asista la o parte din trecut ca și cum s-ar afla în fața unui ecran uriaș. Renovarea clădirilor de patrimoniu este esențială pentru sedimentarea culturii în psihicul unei națiuni.

Dacă alegi să demolezi o clădire în loc să o „îmbraci în schele” și apoi în „haine noi”, nu poți fi niciodată pe deplin sigur de ceea ce distrugi. Chiar și o clădire care nu îți prezintă nici cel mai mic interes poate ascunde nenumărate nestemate, de la detalii arhitecturale rar întâlnite, până la un trecut istoric uimitor.

1 COMENTARIU

  1. Merită văzut „RESTAURAREA” cu ușă din geam inăuntrul unei portzi boltite din piatră, posibil monument pe partea cu prefectura aproape vizavii de magazinul SORA și din păcate pe toată acea parte se ” RESTAUREAZĂ” cu sărg ,portzile boltite din interior cu scârtza ,cei de la monumente au ceva de spus sau nepăsarea este una „MONUMENTALĂ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.