Profesorul Virgil Măgureanu a lansat la Cluj-Napoca volumul “De la regimul comunist la regimul Iliescu”, o carte-dialog incitantă concepută cu ajutorul istoricului Alex Mihai Stoenescu, unul dintre cei mai avizaţi analişti ai perioadei postdecembriste.

Potrivit comunicatului trimis presei, “Virgil Măgureanu dezvăluie, uneori printre rânduri, lucruri esenţiale despre istoria recentă a României, despre primii doi ani de libertate anarhică, în care statul prăbuşit în decembrie 1989 şi – lucru extrem de grav- lipsit de un serviciu secret care să-l protejeze, încearcă să-şi reclădească primele instituţii democratice”. Astfel, “cu toate că Virgil măgureanu nu spune tot şi ocoleşte cu abilitate locurile prea sensibile care ating zona secretului de stat, volumul este extrem de valoros pentru istorici şi incitatant pentru cititorul obişnuit, care aude o voce foarte autorizată vorbind despre implicarea străină –  anume sovietică- în evenimentele din Decembrie şi care neagă denumirea de revoluţie pentru ceea ce s-a întâmplat atunci”, se precizează în comunuicat.

Recenzia volumului

Potrivit recenziei, “evenimentele din Decembrie 1989 au fost trăite de către români după un scenariu decis în afara ţării. Au existat totuşi câteva persoane de la noi care, instruite din timp(cu luni de zile înainte) au îndeplinit cu precizie actele care au determinat căderea lui Ceauşescu. La aproape două decenii de la ceea ce s-a numit – cu un termen imprecis- revoluţie, continuă stagnarea şi chiar o involuţie (ambele inexplicabile) în domenii care altădată aduceau faimă aceste ţări. Din păcate nici unul dintre cei care au condus România în acest interval nu a avut nici o viziune strategică cu privire la prezentul şi viitorul ei. A nu se uita. Salariile confidenţiale în valută au fost de atunci şi până azi o practică obişnuită, fiind oferite cu generozitate diferitelor persoane “cu greutate din sistemul politic” de către “păpuşari” interesaţi să influenţeze deciziile majore”.

Cuvânt înainte

Volumul este unul foarte valoros pentru istorici, deoarece este prezentată implicarea străină în evenimentele din decembrie 1989, modul în care Securitatea a încercat să acţioneze, chiar dacă oficial nu mai exista şi despre lupta penru putere în primele luni ale anului 1990. Cititorii vor putea observa o analiză prin care sunt descrise cauzele căderii Guvernului Român, vor putea descoperi lucruri importante despre istoria recentă a tării noastre şi modul în care statul prăbuşit încearcă să „reînvie”, să-şi reclădească primele instituţii democratice. “Am încercat să schiţez câteva răspunsuri referitoare la evenimentele cruciale întâmplate în România, începând cu neuitatul an 1989. Am avut privilegiul de a dialoga cu una dintre personalităţile cele mai avizate şi mai în măsură lipsite de părtinire de la noi, domnul Alex Mihai Stoenescu. Nu pot decât să sper că această comunicare cu un om de un astfel de calibru se află abia la început şi că vor urma încă multe dialoguri fertile pe problemele României de astăzi”.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.