La începutul lunii iunie 2014, în urmă cu aproape un an, fostul șef al Inspectoratului Teritorial IV al ISCTR, Rareș Pop, a fost arestat preventiv, fiind eliberat abia la sfârșitul lunii noiembrie. Pe 30 aprilie acesta a fost trecut sub control judiciar de magistratul Nora Boiciuc, care judecă procesul de corupție al acestuia de la Tribunalul Cluj. Ceea ce rămâne nelămurit este de ce un alt magistrat, Ioana Morar, l-a ținut în arest pe Rareș Pop. Pentru că aproape un an mai târziu, aceasta nu și-a motivat încă decizia.

 

Rareş Pop, şeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR),  a fost arestat preventiv pentru o lună de magistratul Luminiţa Firicel de la Tribunalul Cluj pe 9 iunie 2014. Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Cluj de avocaţii apărării. Pe 16 iunie, judecătorul Ioana Morar a respins apelul lui Rareș Pop, acesta fiind închis la penitenciarul Gherla până în 20 noiembrie, când magistratul Nora Boiciuc a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă acesta și de colegul său Claudiu Crișan cu măsura preventivă a arestului la domiciliu. Același judecător a hotărât la ultima ședință de judecată înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu față de Pop cu cea a controlului judiciar.

 

Pe cine a mai ținut Morar după gratii

 

Magistratul Ioana Morar a mai judecat arestarea preventivă a lui Sorin Apostu, chiar dacă a fost doctorand al avocatului acestuia, Gheorghiță Mateuț. Aceasta a mai făcut parte din completul care a decis menținerea în arest a tinerilor acuzați de jaful de la Banca Transilvania, Andrei Hosu și Bogdan Baciu.

Procurorii DNA au formulat împotriva lui Rareș Pop acuzații de abuz în serviciu în formă continuată, peste 40 de acte materiale, incompatibilitate, fals intelectual, șantaj, luare de mită sau difuzare de informații care nu sunt destinate publicității. Acesta a fost acuzat că și-a folosit poziția de șef teritorial al ISCTR pentru a interveni asupra inspectorilor din subordine în vederea favorizării unor cunoștințe, dar și că ar fi primit bani de la patronul Fany pentru a-i ajuta firma în eventualitatea unor controale sau că ar fi fost incompatibil datorită afacerilor familiei sale în domeniul auto.

„Probele administrate până în prezent relevă faptul că inspectorul şef al IT 4, Pop Rareş Vasile, a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu transporturilor, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta deţinute de membri ai familiei sale”, arata procurorii DNA intr-un comunicat remis la solicitare Gazeta de Cluj.

 

Acuzații demolate de Pop

 

În ceea ce priveşte acuzaţia de luare de mită, formulată în baza unei declaraţii semnată de directorul Fany, Ştefan Cadar, Rareş Pop arată că a fost vorba despre o simplă contribuţie la o campanie socială, de sărbători, a deputatului Elena Uioreanu. Pop declară în faţa instanţei că relaţia sa cu Ştefan Cadar a fost întotdeauna strict politică. Acesta era membru PNL încă din 2012 şi a contribuit la campania electorală a Elenei Uioreanu.În ceea ce priveşte acuzaţiile de incompatibilitate, Pop a spus magistratului că încă de la numirea în funcţie a luat toate măsurile pentru a evita această situaţie. După ce a fost ales consilier judeţean, numit în urma plecării unui alt consilieri din acest for, în mai 2014, a formulat în scris o cerere către ANI, pentru a fi sigur că nici de această dată nu este într-o stare de incompatibilitate. Agenţia Naţională de Integritate a răspuns clar că nu este cazul, pentru că la ISCTR Rareş Pop are statut de angajat contractual, şi nu de funcţionar public. De asemenea, a făcut o cerere către conducerea ISCTR pentru a confirma statutul său de angajat contractual.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.