Aceste ultime luni au fost incredibile pentru echipa CFR Cluj, cel puțin din punct de vedere financiar, deoarece din perspectiva fotbalului au decăzut de la gloria de cinci campionate câștigate la rând. Clubul, care este cunoscut pentru datoriile și problemele financiare pe care le avea, a fost „salvat” de patronul Neluțu Varga, care a declarat recent că a plătit toate restanțele echipei de fotbal.

Pe lângă milioanele de euro pe care le investește în CFR Cluj, Neluțu Varga virează bani în mult mai multe proiecte, inclusiv imobiliare, și deschide în mod constant societăți noi, cea mai recentă fiind Niva Mining Hub, înființată anul acesta în luna mai.

Problema este că nimeni nu știe de unde patronul CFR are banii aceștia: nu doar că majoritatea companiilor în care este implicat nu fac profit, ci sunt în datorii de milioane de lei. În 2021 după ce s-a împrumutat cu Bitcoin în valoare de un milion de euro, nu a avut banii să returneze datoria când prețul cryptomonedei a crescut. Mai mult, pentru ca acest împrumut să poată fi făcut Neluțu Varga a avut ca garant o companie în care nu are nicio funcție, anume Neva Construct Invest.

Cele mai recente investiții ale lui Neluțu Varga

Doar în ultimele luni, începând cu decembrie 2023, Neluțu Varga a investit milioane de euro în clubul CFR Cluj: „Din nou voi băga o suma importantă de bani din buzunarul meu, dar o fac cu mare plăcere. […] Am forța necesară să susțin CFR-ul. Am forța necesară să duc acest club înapoi la performanță, adică la locul 1. Vreau să fim la virgulă cu tot până la 31 decembrie. E adevărat, nu sunt puțin bani, 2,5 milioane de euro, dar trebuie să asigurăm o stabilitate și o liniște financiară acestui club care va face în continuare multe performanțe pentru fanii CFR-ului”, a declarat Neluțu Varga în decembrie 2023.

Câteva luni mai târziu, în iulie 2024 a investit din nou o mică avere în echipa de fotbal: „Toate salariile sunt la luna mai la zi, nu mai există niciun fel de datorie la clubul CFR Cluj, către jucători, către antrenori, către absolut nimeni. Efortul financiar a fost important, am achitat 2,8 milioane de euro vineri, înaintea partidei cu Dinamo, pentru că am vrut să fie liniște la club”.

Mai trebuie menționate și investițiile în imobiliare ale patronului CFR: prin firma Top Home International, în care a fost acționar până în februarie 2024, Neluțu Varga construiește două vile în Cluj-Napoca, dintre care una va avea piscină, iar cealaltă un lac în fața intrării.

De asemenea, Neluțu Varga este în afaceri și cu nașul său Ioan Bene, Gazeta de Cluj dezvăluind recent că patronul CFR deține un spațiu comercial și 30 din cele 69 de apartamente ale controversatului proiect imobiliar de pe Tăietura Turcului. Aici, cei doi au jucat ping-pong, proiectul imobiliar trecând de la unul la altul.

Mai mult, Neluțu Varga are de câștigat și din Transilvania Smart City, de unde clubul CFR trebuie să primească 11 apartamente în urma unui contract prin care a pus numele proiectului imobiliar pe tricourile jucătorilor. Inițial trebuia să încaseze un milion de euro pe an pentru această înțelegere, dar schimbarea a avut loc după ce Udrea a fost arestată.

Neluțu Vara este de asemenea conectat și la grupul din Cluj care scapă oamenii de închisoare prin fuga în Bari, Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, declarând la o emisiune de la RealitateaTV că patronul CFR i-a promis că o va scăpa de închisoare:

Cocoș: […] Pe Neluțu Varga nu-l cunosc, doar ce am auzit de la Elena, ce mi-a povestit. Că i-a promis că o să o scape, că o să facă, o să dreagă,

Reporter: Că o să o scape?

Dorin Cocoș: Da, de pușcărie. Ăsta e adevărul. Nu știu prin cine. Întrebați-l pe Neluțu.

Cum (nu) merg afacerile sale

Neluțu Varga este implicat în o multitudine de firme, fie că este acționar, administrator sau beneficiar, el fiind partener de afaceri cu multe alte persoane controversate. Toate acestea sunt pline de datorii, iar majoritatea sunt pe pierdere, doar două firme fiind pe profit, care se aproprie de zero dacă luăm în considerare la câte persoane trebuie împărțit. Cea mai cunoscută societate în care este implicat este Clubul de fotbal CFR, în care Neluțu a pompat milioane de euro, chiar dacă în 2023 firma a avut datorii de 160 de milioane de lei și pierderi de 24 de milioane de lei.

În Formin SA, o societate de construcții din Caransebeș, „Toti” Varga apare ca beneficiar real, alături de Vasile Sebastian Albulescu, care este unul dintre cei doi acționari (împreună cu Teisanu Razvan Constantin Robert, un fost consilier local în Arad).

Formin SA a avut o cifră de afaceri de 23 de milioane de lei, profit de 62.000 de lei și datorii de 32 de milioane de lei. Mai există încă două firme cu acest nume, Formin Nera înființată în 2015 și Formin TJK, creată acum doi ani, în 2022, iar ambele au o cifră de afaceri zero, sunt pe minus cu câteva mii de lei și au datorii de 1,7, respectiv 1,8 milioane de lei.

Cealaltă firmă pe profit în care Neluțu Varga s-a implicat se numește Compania De Informatica Aplicata SA, unde conform bazei de date listăfirme.ro, este singurul beneficiar. Aceasta oferă diverse servicii IT, iar în 2023 a avut un profit de 333.000 lei, la o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, cu datorii la un nivel scăzut (comparat cu restul firmelor sale), de doar 800.000 de lei.

El mai este implicat în trei firme care sunt mai mult sau mai puțin fără activitate: Aktiv Impuls Trading, Windmills Green Tech, Nabucco Property. Acestea au fost înființate în ultimii doi – trei ani și nu au nici cifră de afaceri, nici datorii, iar profitul la toate este ușor pe minus, cu doar câteva mii de lei.

În 2024, două firme în care Neluțu Varga a fost acționar s-au închis, anume Enterprise Cont Global, cu datorii de 650.000 de lei și WEPRO IT International, care practice nu avea activitate. În schimb, alături de alte trei personae a deschis în luna mai societatea Niva Mining Hub, o firmă care se ocupă cu extracția de sare.

Gazeta de Cluj a întrebat ANAF dacă Neluțu Varga își plătește impozitele la stat pe persoana sa fizică, dar ca răspuns ni s-a comunicat că aceste informații sunt private și nu pot fi considerate de interes public. Totuși, în trecut instituția responsabilă de colectarea taxelor și a impozitelor nu a ezitat să anunțe că investighează diverse celebrități.

4 COMENTARII

  1. Nu e relevant faptul ca are multe firme fara profit, atâta vreme cat pe ele nu figurează datorii. Am văzut enorm de multe firme și afaceriști ce aveau profit de milioane de euro și cu datorii imense spre stat, apoi ca să nu le achite au intrat în insolvență , faliment sau au făcut tot felul de trocuri ca să iasă din datorii. Ce contează de unde plătește , poate din tranzacția imobiliară făcută acum câțiva ani a terenurilor obținute prin cumpărarea titlurilor litigioase de la Sturza sau alte personalități. E treaba organelor să verifice eventual cum au obținut indivizii acelea proprietăți: la fel ca 99% dintre investitorii imobiliari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.