Curtea de Apel Bacău a decis că un brancardier judecat pentru neglijenţă în serviciu, după ce a fracturat piciorul unui pacient, nu poate fi pedepsit deoarece fapta sa nu este prevăzută de o lege penală, potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 2017.

Decizia Curţii Constituţionale din 2017 privind infracţiunea de neglijenţă în serviciu, în sensul reinterpretării acesteia, prin tragerea la răspundere a inculpatilor care încalcă o prevedere menţionată expres de o lege penală îşi produce efectele. 

Rând pe rând, dosare în care inculpaţii sunt acuzaţi de fapte de neglijenţă în serviciu scapă nepedepsiţi deoarece faptele lor nu sunt prevăzute de o lege penală, ci apar doar în reglementări administrative, ca atare cauzele primesc soluţii de achitare. 

Un astfel de dosar a fost soluţionat recent de Curtea de Apel Bacău. Magistraţii băcăuani au dispus achitarea unui brancardier acuzat că, urmare a unei crase neglijenţe, i-a fracturat piciorul unui pacient grav bolnav. Din cauza complicaţiilor ulterioare, pacientul a decedat după un an de suferinţe.

Decizia Curţii de Apel Bacău este definitivă. Iniţial, instanţa de fond hotărâse condamnarea brancardierului la plata unei amenzi penale, în cuantum de 7.500 de lei, transformate în 250 de zile de închisoare în caz de neachitare. În plus, unitatea medicală unde acesta este angajat a fost obligată să achite familiei pacientului 200.000 de lei, daune morale. 

După pronunţarea soluţiei de achitare, soţia şi fiii pacientului vătămat nu au mai primit niciun leu daune morale, instanţa lăsând nesoluţionată latura civilă. Practic, familia este nevoită să se adreseze instanţelor civile pentru eventuale despăgubiri.

Pacientul paralizat, smucit de brancardierul deranjat

Incidentul revoltător s-a petrecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ în vara anului 2014. Pacientul, un bărbat de 75 de ani, cu handicap locomotor (tetrapareză spastică), a fost adus cu o ambulanţă la spital, acesta având „stare de rău, dureri abdominale/ de spate,  dureri constrictive în regiunea lombară”. Bărbatul a fost consultat în cadrul secţiei de chirurgie, unde s-a stabilit că nu necesită tratament chirurgical, motiv pentru care în dimineaţa următoare s-a decis externarea sa.

Având în vedere imposibilitatea pacientului de a se deplasa, cadrele medicale ale Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ au solicitat o ambulanţă pentru a transăporta pacientul înapoi la domiciliu. 

Nefiind vorba de o urgenţă medicală, a fost alocată o ambulanţă neclasificată, doar cu ambulanţier. Acesta a relatat anchetatorilor că, după ce a întocmit formalităţile, l-a transportat pe pacientul paralizat de la brâu în jos, cu căruciorul, din camera de aşteptare la ambulanţă. Pentru că nu putea urca singur pacientul în ambulanţă, şoferul a solicitat sprijinul unui ambulanţier din UPU, care iniţial a refuzat, dar în cele din urmă a acceptat, însă vizibil deranjat, să ajute pacientul.

Sursa: Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.