Joi, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Cluj a aprobat proiectul trimis de primărie pentru reamplasarea Grupului statuar Școala Ardeleană pe soclul său original, conform configurației de dinaintea lucrărilor de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu. Decizia a fost luată cu șase voturi pentru și trei împotrivă.

Comisia este alcătuită din 10 membri, cu arheologul Sorin Cociș în funcția de președinte. Cei zece membri sunt: Kis Alpár-Sándor (inginer), Claudius Daniel Pop (arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca), Eugen Pănescu (arhitect), Ligia Ileana Subțirică (arhitect), Ioana Veronica Rus Cacoveanu (absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie, Departamentul Istoria Artei, UBB), Tulogdy László György (arhitect), Vincze Szilárd Alpár (inginer în instalații), Claudiu-Daniel Salanță (arhitect), Cristina Fărcaș (arhitect șef al Bistrița Năsăud) și Aletta Popovici (arhitect șef al județului Sălaj).

Dintre aceștia, trei membri au considerat că Grupul statuar nu ar trebui să fie repus în forma sa din 1973, anul inaugurării. Cei trei care au votat împotriva revenirii la forma inițială au fost arhitectul Eugen Pănescu, arhitectul Tulogdy László Györg și absolventa Departamentului Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie a UBB, Ioana Rus Cacoveanu, scrie ziarulfaclia.ro.

Inițiativa municipalității a avut loc după ce arhitectul Macalik Arnold, responsabil de proiectul de reabilitare a zonei străzii Kogălniceanu-Universității, a refuzat pur și simplu să propună un proiect prin care grupul statuar cunoscut să fie readus la starea sa inițială, așa cum a solicitat primăria. În schimb, Macalik Arnold a propus amplasarea statuii pe un soclu de aproximativ 20 de cm, dar nu mai înalt decât baza operei lui Romulus Ladea.

Grupul statuar Școala Ardeleană este creația marelui sculptor Romulus Ladea, iar soclul a fost proiectat de arhitecta clujeană Adriana Matei, fost decan al Facultății de Arhitectură din cadrul UTCN.

Proiectul de reamenajare urbană a străzii Mihai Kogălniceanu, realizat de firma arhitectului Arnold Macalik, prevede eliminarea postamentului pe care era amplasat Grupul statuar Școala Ardeleană și fixarea monumentului direct pe pavaj. Pe parcursul lucrărilor din zonă, opera lui Romulus Ladea a fost plasată direct pe sol, iar soclul realizat de arhitecta Adriana Matei a fost demolat. În contextul lucrărilor de la strada Mihail Kogălniceanu, a fost îndepărtat și bustul marelui savant român Emil Racoviță.

Citește și: Grupul statuar „Școala Ardeleană” va fi reamplasat pe soclu după luni de așteptare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.