Deficitul bugetar a ajuns la 3% din produsul intern brut la sfârşitul lunii noiembrie şi se apropie de 4% din PIB, în condiţiile în care încasările bugetare au scăzut luna trecută cu 3,5 miliarde lei, tendinţa menţinându-se şi în luna decembrie, au declarat, pentru NewsIn, surse din MEF.

"Activitatea economică decelerează rapid ca urmare a propagării crizei economice şi în România. Blocajul financiar şi faptul că agenţii economici se confruntă cu o lichiditate redusă afectează grav încasările la buget. Astfel, în luna noiembrie s-a încasat mai puţin faţă de cât era estimat cu 3,5 miliarde lei, iar situaţia va fi şi mai rea în luna decembrie", au precizat, pentru NewsIn, reprezentanţi din ministerul Economiei şi Finanţelor.
Oficialii MEF susţin că reducerea drastică a încasărilor la buget obligă statul să se împrumute din ce în ce mai mult pentru a face faţă cheltuielilor. Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a făcut public marţi faptul că şi-a propus să emită în luna decembrie certificate de trezorerie la trei, şase şi 12 luni, în valoare totală de 2,8 miliarde lei, precum şi obligaţiuni pe trei şi cinci ani, de 600 milioane lei pentru finanţarea datoriei publice.
MEF îşi propusese să atragă 7 miliarde lei în trimestrul patru din acest an, după ce în primele nouă luni reuşise să obţină 5,7 miliarde lei prin licitaţiile realizate. În lunile octombrie şi noiembrie ministerul a atras de la bănci 3,67 miliarde lei la dobânzi medii din ce în ce mai mari, situate în apropiere de dobânda la creditul lombard oferită de Banca Naţională a României (BNR), de 14,25%. Deficitul bugetar programat pentru acest an echivala cu 2,3% din PIB, însă majoritatea analiştilor sunt sceptici că statul român va încheia anul 2008 cu un deficit mai mic de 3% din PIB.
În 28 noiembrie, Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), estima că deficitul bugetar va depăşi 3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an, după ce veniturile la bugetul statului au scăzut semnificativ, iar cheltuielile sunt, deja, "foarte bine planificate".

Un deficit bugetar greu de atins în 2009

Reprezentanţii MEF prevăd o înrăutăţire a situaţiei în 2009, când tot mai multe firme vor avea probleme legate de plata taxelor către stat din lipsă de lichidităţi."Ne aşteaptăm ca activitatea economică să fie din ce în ce mai redusă în 2009 şi estimăm o înrăutăţire a situaţiei actuale în prima parte a anului viitor. În aceste condiţii, încasările la buget vor scădea foarte mult faţă de cât era estimat în proiectul de buget pe anul 2009", au precizat, pentru NewsIn, surse din minister. În proiectul de buget pe 2009 aprobat de guvern, cheltuielile echivalează cu circa 40,5% din produsul intern brut (PIB) şi veniturile de 38,5% din PIB, niveluri considerate mult supraevaluate de unii analişti. Datele iau în calcul o valoare estimată a PIB de 578,5 miliarde lei pentru 2009, la o creştere economică de 6%. După primele nouă luni ale acestui an bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 7,17 miliarde lei (2 miliarde euro), sumă care echivalează cu 1,42% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2008, de 505 miliarde lei.

Creşterea cotei unice ar diminua încasările bugetare

 
Reprezentanţii ministerului economiei nu sunt de acord cu creşterea cotei unice în 2009, argumentând că o astfel de măsură va îngreuna şi mai mult activitatea de colectare a taxelor. "Creşterea taxelor într-un asemenea moment ar pune probleme şi mai mari firmelor care, şi aşa, se confruntă cu o criză acută de lichidităţi. Nu credem că o majorare a taxelor va creşte încasările la buget şi vom susţine menţinerea acestora la acelaşi nivel în 2009", au adăugat oficialii MEF. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, declara vineri că majorarea impozitelor este inevitabilă, dacă guvernul vrea măsuri de susţinere a economiei. "Creşterea impozitelor este necesară din secunda doi de aplicare a măsurilor de sprijin al economiei, aşa cum s-au planificat cheltuielile, nu au cum fără venituri în plus", a spus Croitoru. Oficialul BNR a explicat că "dacă se doreşte intervenţia pentru sprijinirea economiei reale cu resurse din buget, iar deficitul bugetar se apropie deja la 3% din PIB, nu ai decât două soluţii: fie reprioritizezi cheltuielile bugetare, fie creşti impozitele".
 
(N.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.