Depozitul de muniţie incurca Spitalul de Urgenţa

Dupa incercari repetate, grupul consilierilor judeţeni PDL a reuşit sa introduca subiectul Spitalului Regional de Urgenţa pe ordinea de zi a legislativului judeţean. Aceştia au cerut demararea licitaţiei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru ridicarea unitaţii sanitare. Forul judeţean insa nu a aprobat iniţiativa grupului PDL, astfel ca proiectul pentru un Spital Regional de Urgenţa la Cluj ramane in continuare suspendat.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, le-a explicat ca nu a fost inca predat intreg amplasamentul stabilit pentru acest proiect in incinta unitaţii militare din Floreşti, deoarece Ministerul Apararii nu a reuşit sa-şi mute depozitul de muniţie. Dat fiind ca terenul nu este liber de sarcini, nu se poate organiza nicio licitaţie care sa il vizeze. „Deocamdata nu avem de ales, trebuie sa aşteptam ca Ministerul Apararii sa-şi mute depozitul de muniţie de pe amplasamentul unitaţii militare din Floreşti. Din cate mi s-a spus, procedura nu este inca finalizata, aşa incat nu putem semna inca procesul verbal de predare-primire. Asta nu inseamna ca noi nu facem demersuri pentru a continua acest proiect”, a declarat Horea Uioreanu.
Consilierii judeţeni PDL l-au sfatuit pe Uioreanu sa ceara ajutorul colegilor sai de partid pentru a rezolva cat mai repede aceasta problema, acuzandu-l ca da vina pe fost conducere pentru propriile deficienţe. Alexandru Coroian, liderul grupului PDL din CJ, l-a apostrofat pe preşedintele instituţiei, subliniind: „Degeaba va plangeţi de moştenirea grea. Sunteţi de cateva luni la conducerea Consiliului Judeţean, trebuia sa rezolvaţi problema, nu sa tot daţi vina pe vechea conducere”.

Dezamagire marca USL

Preşedintele CJ nu s-a lasat cu una, cu doua, aratand ca vina pentru intarzierea proiectului nu o poarta doar aceasta instituţie. „Deocamdata suntem blocaţi inclusiv de faptul ca Primaria Cluj-Napoca şi Primaria Floreşti şi-au redirecţionat banii destinaţi acestui proiect. Iniţial, aveam un parteneriat cu cele doua administraţii amintite. Fiecare entitate se obliga sa aloce o suma de bani pentru a susţine cheltuielile de actualizare a studiului de fezabilitate. Din pacate, acum nu mai putem beneficia de acest sprijin. Vom incepe anul viitor de la zero, cu un nou buget, studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi de abia apoi vom putea demara şi procedura pentru atragerea unui investitor”, i-a lamurit Uioreanu pe democrat-liberali.
Aceştia nu au fost deloc mulţumiţi de raspuns şi nici de respingerea proiectului şi au remis un comunicat de presa in care il numesc pe Uioreanu „incompetent”. „In cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Cluj, de astazi, 16 octombrie, am fost martorii unei doze nemarginite de incompetenţa şi dezinteres din partea, atat a consilierilor judeţeni ai USL Cluj cat şi din partea preşedintelui, Horea Uioreanu, in ceea ce priveşte proiectele de investiţii din judeţul Cluj. Cu un singur punct, iniţial, pe ordinea de zi, la care ulterior s-au propus şi votat inca alte trei puncte, printre care şi proiectul care vizeaza construcţia Spitalului Regional de Urgenţa, am asistat cu stupoare la un vot negativ din partea consilierilor USL Cluj in privinţa realizarii acestui obiectiv de maxima importanţa regionala”, scriu consilierii judeţeni PDL in comunicatul menţionat.
Aceştia considera ca, dupa ce au insistat mult timp asupra introducerii acestui proiect pe ordinea de zi, consilierii USL au demonstrat ca sunt dezinteresaţi de prioritaţile judeţului şi nevoile reale ale locuitorilor sai. „Din contra, promisiunile şi tot programul de guvernare locala nu au reprezentat decat minciuni sfruntate şi praf in ochii alegatorilor. Tot ceea ce au promis clujenilor nu au fost decat puncte bifate in campania electorala. (…) Le solicit consilierilor judeţeni ai USL Cluj, inclusiv preşedintelui Horea Uioreanu, sa  recunoasca public ca au minţit in campania electorala, atunci cand au promis ca vor atrage fonduri guvernamentale pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţa care spuneau ei, este drept, in campania electorala, ca reprezinta unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii prioritare pentru administraţia judeţeana”, scrie Alexandru Coroian, in numele consilierilor judeţeni PDL.

Ministerul Sanataţii se spala pe maini

In vara acestui an, la prima intalnire a consilierilor judeţeni, subiectul a fost discutat exact in aceiaşi termeni. Atunci, preşedintele CJ a aratat ca terenul nu este lipsit de sarcini, dar nu a putut nominaliza un amplasament alternativ pentru acest obiectiv, promis iniţial de Ministerul Sanataţii (MS). „Am abordat şi subiectul Spitalul Regional de Urgenţa, dansul mi-a dat termen de 2014, de care nu sunt satisfacut. Probabil este vorba despre anumite fonduri pe care Romania nu poate sa le acceseze decat atunci”, a spus Horea Uioreanu, facand referire la o conversaţie avuta cu fostul secretar de stat din Ministerul Sanataţii, Raed Arafat
La inceputul acestui an, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a aprobat demararea proiectului de parteneriat public–privat pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgenţa Cluj, precum şi echipa de proiect coordonata de Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. CJ a incheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Sanataţii, in temeiul prevederilor Legii nr. 178/2010 privind parteneriatul public-privat Acesta stabileşte drepturile şi responsabilitaţile fiecareia dintre instituţiile implicate in acest proiect de mare anvergura.

Diana Gabor

Intre Floreşti şi Apahida

Gazeta de Cluj a mai relatat istoria luptelor politice din spatele amplasamentului acestui spital. In 2007, Ministerul Sanataţii a demarat un proiect de construire a opt spitale de urgenţa in toata ţara, acestea fiind amplasate in funcţie de regiunile de dezvoltare socio-economica. Astfel, spitalului din Floreşti ii va fi arondata regiunea de nord-vest a ţarii, respectiv judeţele Cluj, Bistriţa-Nasaud, Bihor, Maramureş, Salaj şi Satu-Mare. Inca de atunci se preconiza ca Floreştiul va fi posibila locaţie unde se va construi spitalul, dar pe parcursul anilor acesta a fost mutat cand in Campeneşti, cand in Floreşti. In august 2007, reprezentanţii Direcţiei de Urbanism din cadrul CJ au susţinut ca proiectul spitalului de urgenţa nu poate continua, deoarece MApN nu a transferat terenul catre CJ Cluj.
In februarie 2008, fostul preşedinte al CJ Cluj, Marius Nicoara, a anunţat ca Spitalul Regional de Urgenţa va fi amplasat la Campeneşti, locaţie care va ramane definitiva. Acest lucru s-a decis dupa ce Ministerul Apararii a trimis o scrisoare CJ prin care se preciza ca terenul din Floreşti nu va putea fi pus la dispoziţia autoritaţilor judeţene. In luna martie a anului 2008, construcţia spitalului a oferit prilejul unui duel politic intre PNL Cluj şi PDL Cluj. Ministrul Sanataţii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca in luna iulie vor incepe lucrarile pentru construirea spitalului de la Campeneşti. Insa reprezentanţii PDL Cluj au susţinut ca spitalul nu se va construi in comuna Apahida, deoarece locaţia nu este viabila. Dupa ani intregi de intarzieri şi discuţii, Guvernul a decis ca Spitalul Regional de Urgenţa va fi construit la Floreşti. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a semnat un protocol cu reprezentanţii Ministerului Apararii Naţionale, prin care terenul cu nr. 270-374 din comuna Floreşti este trecut in domeniul public al judeţului Cluj. Terenul are o suprafaţa de şase hectare şi este destinat construirii viitorului Spital Regional de Urgenţa.
Deşi proiectul iniţial prevedea ca banii pentru construirea spitalului sa vina din partea Ministerului Sanataţii, acesta a anunţat anul trecut ca nu are fonduri şi renunţa la proiect. Consiliul Judeţean Cluj a decis sa mearga totuşi mai departe, şi a inceput sa caute soluţii, fie pentru finanţare proprie, fie pentru un parteneriat public-privat. Pana la urma, MS a oferit doar studiul de fezabilitate pentru terenul de la Floreşti, iar administraţia judeţeana urma sa caute soluţii pentru a aloca banii necesari construcţiei, pentru a lansa licitaţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.