Deputatul USR de Cluj, Radu Molnar, a scris pe pagina sa de Facebook că în perioada 31 decembrie 2023 și 2 ianuarie 2024, s-au făcut 1.395 de apeluri la 112 care au vizat utilizarea de petarde, artificii sau alte materiale pirotehnice, generand distrugeri de bunuri, răniri, arsuri și incendii.

Parlamentarul a amintit că un tânăr din Vaslui a rămas aproape orb din cauza unei petarde aprinse într-o sticlă de un copil, o tânără din Piatra Neamț aproape a surzit, după ce i-a aruncat cineva o petardă în mașină, un copil a ajuns la spital în stare de șoc din cauza unei petarde care a explodat cu o putere mult mai mare decât se așteptase, iar un bărbat a fost spulberat de mașină pentru că stătea în mijlocul drumului aruncând petardă după petardă și a creat un nor de fum în jur prin care nu a fost văzut până era prea târziu.

„Și să nu uităm despre incendiul de la mall-ul din Cluj-Napoca, provocat de niște copii care se jucau cu petarde chiar dinainte de Crăciun.
Pentru că acesta este alt aspect important: petardele și artificiile nu sunt o problemă doar de Revelion! Contrar a ceea ce spun apărătorii acestui obicei, încă din noiembrie putem auzi bubuiturile, mai ales în orașe. Și ele se termină abia prin ianuarie, odată cu rezervele celor mai entuziaști. Dar alături de noi suferă și animalele. Păsările mor cu sutele de la șoc sau direct de la explozie. La fel se întâmplă și cu rozătoarele mici cum sunt aricii, pentru că adesea petardele sunt aruncate pe spații verzi, în parcuri și deci, în habitatul lor. Iar câinii și pisicile se sperie și fug pe străzi sau se ascund traumatizați. Pe o rază de câțiva kilometri în jurul orașelor, animalele sălbatice fug terifiate, își părăsesc teritoriile dezorientându-se și dând peste cap tot ecosistemul”, a scris Radu Molnar pe pagina sa de Facebook.

Totodată, deputatul a mai spus că în cazul animalelor de companie, proprietarii lor sunt „condamnați” la o existență chinuită.

„În perioada aceasta, nopțile dintre Crăciun și Revelion sunt sacrificate stând în casă alături de animalele speriate. Iar a doua zi, grupurile de Facebook sunt pline de anunțuri de câini sau pisici pierdute. Practic, pentru o bună parte dintre oameni și pentru TOATE animalele, în fiecare an pornim un război care ține vreo lună. Tocmai de aceea eu cred că utilizarea materialelor pirotehnice trebuie reglementată mai bine și impuse măsuri de siguranță pentru populație și mediu deopotrivă. Dacă și voi credeți asta, semnați petiția STOP Petarde din comentarii. Așa vom pune presiune pe PSD care refuză să supună proiectul la vot și se face că nu vede nicio victimă din cele enumerate”, a conchis Radu Molnar.

Citește și: Dumitru Buzatu încă figurează drept preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, chiar dacă a fost suspendat în urmă cu 3 luni

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.