Deputatul Mate Andras Levente a fost declarat în conflict de interese de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(ICCJ). Procesul a fost făcut în urma unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI), contestată de către deputat. Faptul că acest proces a fost doar unul administrativ nu l-a sensibilizat deloc pe avocat să îşi dea demisia.  Soarta lui rămâne la conducerea Camerei Deputaţilor, dar şi în cadrul procesului penal de conflict de interese, care a fost trimis în cameră preliminară pe noul cod de procedură penală.

Procesul penal al deputatului clujean Mate Andras Levente(UDMR) a ajuns în cameră preliminară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ICCJ) datorită faptului că procesul său penal se va judeca după noul cod penal, intrat în vigoare la 1 februarie. Chiar de la prima şedinţă magistraţii au decis retrimiterea dosarului către camera preliminară, care ar avea termen de 60 de zile să spună dacă procesul merge sau nu înainte.

 

Ce spune Jeler

Claudiu Jeler, secretarul general al Organizaţiei Judeţene Cluj a Partidului Forţa Civică, este singurul om politic din judeţul Cluj care a avut o ieşire pe tema conflictului de interese a deputatului Mate Andras Levente. În schimb, secretarul face o greşeală elementară în materie de drept, spunând că deputatul a fost condamnat, deşi el a primit doar o sentinţă administrativă.

“Atac flagrant la statul de drept din partea parlamentarului clujean Mate Andras – Claudiu Jeler – secretar general OJ Cluj PFC.  Lista parlamentarilor pentru care sentinţele definitive de condamnare ale ÎCCJ sunt tratate cu dispreţ şi ignorate a fost recent completată cu cea a parlamentarului Mate Andras, ales în colegiul uninominal 10 deputaţi/Cluj. Potrivit legii, „persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, considerăm că Mate Andras ar trebui să înceteze de a găsi scuze.  Este primul care ar trebui să respecte legea, cu demnitate şi onoare. Solicităm pe această cale domnului Mate Andras să-şi dea DEMISIA din funcţia de deputat şi Camerei Deputaţilor – să facă demersurile necesare pentru eliberarea a domnului Mate Andras din funcţia de deputat al colegiului uninominal 10 Cluj şi să facă demersurile necesare declanşării alegerilor anticipate

 

Decizia irevocabilă a Curţii Supreme

“Decizia nr. 565 din 7 februarie 2014. Admite recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 1523 din 30 aprilie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Modifică sentinţa atacată, în sensul că respinge acţiunea formulată de Mate Andras Levente, ca nefondată. Irevocabilă. Pronunţată în sedinţă publică, astăzi 7 februarie 2014″, arată magistraţii ICCJ în decizia din 7 februarie 2014.

Deputatul clujean Mate Andras Levente a fost trimis în judecată pe partea penală pentru conflict de interese în septembrie 2013. Iniţial, procurorii pronunţaseră o soluţie de neîncepere a urmăririi penale în acest caz, însă dosarul a fost redeschis ca urmare a unei decizii luata de fostul prim-adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar. Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unei sesizări depusă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în septembrie 2011, prin care Mate Andras Levente era acuzat că şi-ar fi angajat ilegal soţia, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, în Biroul Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj. Potrivit Parchetului General, la data de 16 martie 2010, la propunerea deputatului Mate Andras Levente, soţia sa a fost angajată de către Camera Deputaţilor prin contract individual de muncă pentru perioada 16 martie 2010 – sfârşitul mandatului de deputat, contract de muncă care a fost avizat chiar de către parlamentar. În baza contractului de muncă încheiat, soţia deputatului UDMR a încasat, în perioada martie 2010-ianuarie 2011, suma de 5.508 lei.

“Domnul András-Levente MÁTÉ, Deputat în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, doamna Erzsebet MÁTÉ, în perioada 16.03.2010 – 01.01.2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, arătau cei de la Agenţia Naţională de Integritate într-un comunicat din septembrie 2011.

 

Deputatul vrea mandat până în 2016

“Mandatul meu(n.r. de deputat) se termina în 2016. Decizia instanţei nu o comentez, dar după 20 de ani de avocatură dacă aşa merge justiţia din România diploma mea îmi spune că trebuie să o pun deoparte. Nu am avut proces penal încă(n.r. declaraţia a fost luată luni, iar procesul său a început marţea trecută). Instanţa a spus că acel contract nu a fost legal încheiat. Nu are legătură procesul administrativ cu cel penal. O dată am primit NUP, pe urma s-au răzgândit şi continuă cercetările. Nu mă interesează deloc(n.r. starea dosarului penal). Am fost de mai multe ori la audieri. Dacă un primar îşi reangajează foştii consilieri este tot acelaşi conflict de interese, respectiv jumătate dintre români sunt în această situaţie. Nevasta mea nu mai lucrează la cabinetul meu din ianuarie 2011. Conflictul de interes este o infracţiune de serviciu. Din punct de vedere profesional, ca avocat, sentinţa nu schimbă nimic(n.r. faptul că a fost declarat în conflict de interese). Eu întâi mă consider avocat şi apoi politician. Nu o să îmi dau demisia pentru că nu voi fi condamnat(n.r. întrebat dacă îşi va da demisia dacă va fi condamnat în procesul penal)”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Mate Andras Levente. 

Valeriu Zgonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.