Sursa foto: Facebook

Între 26 septembrie și 14 octombrie a avut loc, la București, Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU-PP-22), cel mai mare eveniment internațional care s-a ținut vreodată la noi în țară.  4.000 de delegați din 187 de țări au participat, cu 70 de miniștri prezenți la București, cu o durată maraton de trei săptămâni. Evenimentul are loc o dată la patru ani, iar acum s-a aflat la cea de-a 21-a ediție. Ultima dată s-a ținut în Emiratele Arabe, în Dubai. În cadrul evenimentului s-a decis au viitorul organizației și capacitatea de a influența industria IT și Comunicare la nivel global.  

Gazeta de Cluj a luat legătura cu președintele ITU PP 22, deputatul clujean Sabin Sărmaș, pentru a înțelege ce a însemnat această conferință pentru țara noastră. 

Gazeta de Cluj: Cum vi s-a părut experiența de președinte a celui mai important eveniment internațional care a avut loc vreodată în România?

Sabin Sărmaș: A fost o experiență unică în sine. Nu știu dacă o să mai am, curând, o astfel de oportunitate. Am învățat foarte mult, nu este deloc simplu să reușești să conduci un eveniment la care au participat 4.000 de delegați din peste 180 de țări și în care trebuie să interacționezi cu reprezentanții statelor membre conform unor reguli internaționale ONU. A fost un rol în care a trebuit să mă adaptez față de culturile atât de diferite și modul în care a trebuit să negociez. Încerc să mă gândesc cum să întorc această investiție făcută, în condițiile în care statul a investit în mine, timp de un an de zile, pentru a pregăti acest eveniment. 

Gazeta de Cluj: Care a fost reacția delegaților care au participat la conferința din țara noastră? 

Sabin Sărmaș: La conferința de închidere, țările cer cuvântul și exprimă mesaje de apreciere legate de organizare. În unanimitate, cele peste 180 de țări au spus următorul lucru: a fost cea mai bună conferință Plenipotențiară pe care Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a avut-o vreodată. Când spun asta, întotdeauna se compară cu ultimele trei ediții. Acum patru ani de zile a avut loc în Dubai, vă dați seama ce înseamnă când ți se spune că ai făcut ceva mai bine decât ei sau peste ediția care a avut loc, acum opt ani, în Coreea de Sud. Din toate punctele de vedere, a rezultatelor, a modului în care s-a organizat conferința, a ospitalității, România a ajuns să fie un exemplu la nivel mondial privind organizarea acestei conferințe. Pentru mine, aceasta a fost o dovadă clară că țara noastră este un stat matur și european, iar într-un timp scurt a reușit să se organizeze și să livreze foarte bine. Acest lucru nu ar fi fost posibil, dacă în România nu ar exista oameni care știu exact ce trebuie să facă când li se cere. În 30 de ani, țara noastră a crescut și avem experți în orice domeniu. Nivelul nostru de maturitate, cu toate piedicile și greutățile, a impresionat la nivel mondial. România s-a descurcat, din nou. Trebuie să fim mândri de noi că ne-au ieșit lucrurile așa. 

Gazeta de Cluj: Cum credeți că va fi influențat sectorul IT&C din România după această conferință? 

Sabin Sărmaș: Avem o recunoaștere internațională a maturității, avem o poziție foarte puternică în Uniune, pe care nu am avut-o niciodată. După ce livrezi în felul acesta un eveniment, pe lângă faptul că am fost aleși în consiliul a opta oară consecutiv, cu cel mai mare număr de voturi, noi ne-am întărit foarte mult poziția. Uniunea devine o organizația a ONU tot mai importantă strategică. România este mai influentă ca niciodată în Uniune. Dacă suntem inteligenți, putem să valorificăm acest lucru pe viitor. Adică avem oportunitatea de a lua membri de sector, industria și universitățile și să le ducem către ITU și să le facem relevante la nivel internațional. Minunile se întâmplă dacă muncești și asta trebuie să facă România, tot sectorul de business a văzut ce s-a întâmplat la București. Putem să valorificăm pe mai departe potențialul pe care l-am atins acuma. 

Gazeta de Cluj: Dumneavoastră ați precizat, pe parcursul acestor trei săptămâni cât a durat conferința, că ați fost profund impresionat de toate inițiativele dedicate femeilor realizate de ITU de-a lungul timpului. Îmi puteți da câteva exemple de astfel de inițiative?

Sabin Sărmaș: Țara noastră, în ceea ce privește echilibrul de gen în IT, o duce destul de bine, dar la nivel global, lucrurile stau total diferit. Pe agenda ITU, cumva, încurajarea participării femeilor în sectorul IT&C este destul de dedicată. Pe parcursul ultimului an s-a făcut un eveniment în cadrul ITU, în care au fost invitate femei care activează în poziții importante. Ele au arătat cum încurajează femeile în fiecare dintre țările și organizațiile lor. Eu, ca președinte, am avut șase comitete pe care le-am coordonat și trei erau extrem de importante. La 2 din 3 au fost președinți doamne și s-au descurcat extraordinar de bine. 

Gazeta de Cluj: La această conferință au fost prezenți tineri din GenerationConnect din toate colțurile lumii și dumneavoastră ați spus că „avem minți geniale și resurse.” Se poate lăuda și România cu așa ceva? 

Sabin Sărmaș: Tinerii au fost absolut fantastici. Chiar dacă nu au avut un rol decizional în conferință, ei au venit să asiste la unele dintre activități și au dat culoare acestui eveniment. E impresionantă capacitatea lor de a crea și de a veni cu o abordare. Ar trebui să ne uităm cu mai multă atenție la mințile geniale ale tinerilor care vin și schimbă lumea. Trebuie să-i implicăm mai mult. Iar în România, din fericire, există tineri cu un potențial imens, doar că trebuie ajutați. 

Gazeta de Cluj: Credeți că orașul Cluj-Napoca va ajunge un model în ceea ce privește dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global?

Sabin Sărmaș: Eu cred că este, într-o anumită măsură, un model în Europa Centrală și de Est datorită universităților care scot specialiști constant. Cu toate acestea, marea provocare pentru Cluj, pentru a ajunge în topul liderilor mondiali în ceea ce privește sectorul IT&C, este să se facă tranziția către companii care creează produse și livrează servicii cu valoarea adăugată mai mare către mai mulți specialiști în inteligența artificială, în securitate cibernetică. Cu toate acestea, avem capacitatea asta cu toată masa asta de IT-iști să facem următorul pas, iar acum e momentul ca și companiile din România să facă acest lucru. 

Gazeta de Cluj: A fost aprobată o rezoluție privind rolul telecomunicațiilor în atenuarea pandemiilor globale. Despre ce este vorba? 

Sabin Sărmaș: Au fost două paliere în care s-a acționat. ITU a decis să-și schimbe procesele pentru a funcționa în momente de criză, pandemie. Mai mult, conducerea a decis să ofere ajutor țărilor să fie reziliente în momente delicate. Politicile de stat trebuie să fie în direcția asta și să se asigure că dacă mai vine ceva pandemie, noi suntem capabili să ne desfășurăm activitatea folosind noile tehnologii. 

Gazeta de Cluj: Cum ne putem proteja în fața atacurilor cibernetice care pot provoca daune colosale? 

Sabin Sărmaș: Piatra de moară a conferinței a fost planul strategic ITU. De foarte multe ori, în procesul de negociere, unele state blochează rezoluții strategice fără de care Uniunea nu ar putea funcționa pentru a-și obține alte lucruri. Fără planul strategic, ITU nu știe ce să facă în următorii patru ani. Securitatea cibernetică a fost un subiect amplu dezbătut, iar de obicei, pe această rezoluție se ajunge cel mai greu la consens deoarece viziunile statelor sunt foarte diferite. Se spune clar că statele trebuie să folosească securitatea cibernetică pentru a asigura securitatea infrastructurii de comunicații, iar atunci când faci un plan de dezvoltare trebuie să ținem cont de aspectele de securitate cibernetică, iar fiecare stat are altă abordare. 

Gazeta de Cluj: Credeți că acest eveniment nu a primit atenția necesară din partea presei, în condițiile în care a fost unul dintre cel mai mare eveniment organizat vreodată în România?

Sabin Sărmaș: Nu toată presa are oameni care pot să se documenteze pe subiecte tehnice și trebuie făcut un efort și din partea celor implicați. Până la urmă au fost implicate 15 instituții în acest eveniment. Noi nu suntem preocupați instituțional de comunicare pe care o avem. Nu comunicăm și acest lucru nu se poate fără bani. Acest eveniment trebuie să aibă x la sută din buget pentru comunicare. Statul român, în mod tradițional, nu pune resurse deoparte. Noi trebuie să facem primul pas, apoi presa. 

Reamintim că ITU a fost înființată în anul 1865, fiind astfel și cea mai veche dintre agențiile ONU. România a devenit parte a acestui prestigios organism încă din 1866, la doar un an de când au fost puse bazele a ceea ce este astăzi cel mai important centru de expertiză și singurul for global în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiei informației.

Citește și: Cluj-Napoca se întoarce, bucată cu bucată, la Ungaria. Retrocedările ilegale pe care Emil Boc și  administrația clujeană le ignoră 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.