Deputatul AUR de Cluj, Coleșa Ilie și liderul formațiunii George Simion au adus o serie de critici și amendamente Bugetului 2021 propus de alianța guvernamentală.

Întrebat ce părere are despre Bugetul 2021, deputatul clujean ne-a transmis următoarele afirmații și nemulțumiri personale precum și alte întregului partid.

„întocmirea bugetului și votarea lui s-a desfășurat destul de aproape de modul obișnuit de lucru al Parlamentului și al Guvernului.
Partea bună este că a fost disponibil spre consultare o perioadă ceva mai lungă decât ce am fost până acum obișnuiți – proiecte legislative cu câteva ore înainte de votare. Partea proastă este că această perioadă a fost foarte aglomerată pentru noi. În plus el a fost întocmit fără niciun fel de consultări cu societatea civilă și cu partidele din afara arcului guvernamental, iar dezbaterile au fost pus formale, singurele dispute fiind legate de chestiuni de procedură. Practic Parlamentul este transformat într-o anexa a Guvernului, neluându-se în considerare nici cele mai de bun simț amendamente. Un exemplu ilustrativ:

Am ținut locul unui coleg la ședința comisiilor reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, cea Juridică, de Disciplină, Imunităţi și cea de Constituționalitate
S-au votat pe rând mai multe file din buget, în general fără amendamente, până când a venit rândul bugetului pentru Înalta Curte de Casație și Justiție. A vorbit dna Corina Corbu, președinta ÎCCJ. O expunere foarte bună și curoajoasă pentru care merită toate felicitările. Nu a menajat cu nimic nici actualele partide parlamentare, nici pe cela mai vechi enumerând niște probleme foarte grave, de bază, cu care ICCJ se confruntă de foarte mulți ani:

  • extinderea liftului și către subsol, grefierii cârand pe scări dosare foarte voluminoase;
  • lipsa acută de spații pentru birourile magistraților asistenți și grefieri, ajungând ca 8-10 oameni să împartă un spațiu impropriu;
  • tot din lipsa spațiului, în cazul unor ședințe la care participă zeci de persoane, holurile sunt transformate în săli de ședință;
  • o secție a ÎCCJ își desfășoara activitatea într-un spațiu închiriat pentru care se plătește o sumă foarte mare;
  • încă din luniile mai – iunie se preconizează că vor acumula datorii pentru servicii și activități de bază – corespondeță și expertize – lipsuri care vor genera întârzieri nejustificate;
  • există de mulă vreme expertiza unei soluție ieftină pentru problema spațiului: mansardarea;
  • lipsa fondurilor pentru expertizarea instalației electrice, aceasta fiind în mod evident învechită și supra-solicitată, existând un real pericol de incendiu;
  • o comunicare foarte proastă din partea Guvernului către ÎCCJ, mai proastă chiar decât cea cu ambasadele;
  • toate guvernele au evitat acest subiect, furnizând doar promisiuni mincinoase.
  • suma necesară ar fi fost de aproape 60.000 mii lei.

Apoi a început teatrul ieftin și prost. Deși toate aceste probleme sunt foarte vechi, cunoscute, discutate, atât cei de la guvernare, cât și reprezentanții PSD, toți au început a se arăta mirați atât de problme, cât și de suma derizorie – ziceu ei – care se solicită. PSD a preluat la repezeala suma respectivă sub forma unui amendament ad-hoc. Și noi, cei de la AUR, ne-am asumat acel amendament, menționând însă că problemele fiind vechi, cei de la PSD n-ar trebui să joace falsul rol de salvatori. Dna președinte a ÎCCJ ne-a aprobat. M-a impresionat franchețea dânsei.
Amendamentul a fost respins… De fapt marea majoritate s-a abținut. În comisiile Parlamentului am aflat că o abținere e socotită ca vot împotrivă. Că așa e regulementul. Un regulament făcut după chipul și asemănarea celor care ne și ne-au condus: le este frică să voteze pe față împotriva binelui.

Nu am putut vota pentru acest buget, un buget care nu oferă nimic mediului rural din Planul de Redresare și Reziliență, reduce cu 90% bugetul alocat restaurarii si conservarii lăcașurilor monumente istorice, a asistenței sociale desfășurate de culte șamd, în căndițiile în care, de exp., cheltuielile pentru autoturismele din cadrul Secretariatului General al Guvernului cresc cu 80%, iar cele pentru combaterea unor discriminări cu peste 60% față de anul precedent.
Regăsim în acest buget și răsplătirea preferențială a aleșilor locali, atât de blamată de USR-PLUS. Să luăm exmplul județului Cluj, unde singurele primării care au primit bani pentru echilibrarea bugetului local în vederea finanțării unor proiecte de investiții au fost Cluj-Napoca și… Panticeu, singura comună din județul Cluj unde USR a câștigat – primar și 7 din 11 consilieri.
Personal am făcut amendamente pentru proiecte locale eligibile, pentru care am primit de la primării date complete și corecte în timp util.
AUR a depus peste 230 de amendamente la Legea Bugetului de Stat pe anul 2021, în diverse domenii:

  • Suplimentarea substanțială a bugetului Ministerului Educației a.î. bugetul alocat sistemului educațional să atingă 6% din PIB;
  • Mărirea sumelor alocate pentru medicii de familie;
  • Suplimentarea substanțială a bugetului Ministerul Tineretului si sportului cu aproape 4 milioane de lei pentru susținerea programelor, serviciilor si activităților de tineret;
  • Suplimentarea sumelor pentru despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale;
  • Acordarea voucherelor de vacanță la nivelul anului 2020;
  • Dublarea sumei actuale de aproape 500 000 euro pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor, unde se desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor;
  • Suplimentarea bugetului Autorității Naționale pentru Cetățenie pentru ca instituția, care este un strategică, să poată funcționa la capacitate maximă, pentru a prelucra mai multe dosare de cetățenie
  • Alocarea unei sume de aproape 60 de milioane de lei pentru repatrierea rămășițelor pământești ale romanilor decedați în străinătate. Este o necesitate, deoarece numărul cetățenilor Români decedați în străinătate a crescut semnificativ, cadavrele lor necesitând a fi repatriate pe fondul pandemic specific;
  • Bugetarea integrală a programului de burse pentru elevii români din Ucraina și extinderea către alte comunități istorice românești aflate în risc major de asimilare.
  • Reducerea bugetului Administrației Prezidențiale la nivelul anului 2018, înainte de pandemie.
  • Reducerea bugetului Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării la nivelul anului 2018, înainte de pandemie.
  • Reducerea bugetului SRI si SIE la nivelul anului 2019, si SPP la nivelul anului 2020.
  • Reducerea la 90 % a finanțării partidelor politice. Suma 162.000 mii lei se va diminua cu 145.800 mii lei și va deveni 16.200 mii lei, a mai precizat deputatul clujean Coleșa Ilie.

În altă ordine de idei, George Simion a adus o serie de critici care par să-l scoată din sărite pe Cîțu

Parlamentarii AUR vor vota bugetul doar dacă Guvernul renunță la banii pentru partide. 

„Banii de la partide de ce nu îi tăiați? Votăm bugetul dacă tăiați banii de la partide. Noi cei de la AUR nu vrem acești bani, nu vrem 4 milioane de euro”, a declarat depuatul AUR.

De la tribuna parlamentului, George Simion a criticat dezbaterile pentru buget și faptul că niciunul din cele peste 3.400 de amendamente depuse nu a fost adoptat.

„Asta e țara lui impozit Vodă, la noi toți perceptorii sunt la modă, nu mai avem nici școli, nici spitale, dar tot plătim la taxe infernale. Ați vorbit despre bugetul României și în ultimele zile am stat între acești pereți goi pentru a aduce amendamente. 3.466 de amendamente depuse, 3.466 respinse. Ne jucăm de-a parlamentarismul. Ne facem că facem. Nu e corect față de o țară care nu are școli și spitale și nu mai produce nimic”, a declarat Simion.

Acesta l-a criticat și pe premierul Florin Cîțu pentru banii alocați administrațiilor locale.

„Domnul Cîțu, vorbeați de PSD, dar 380 de milioane îi împărțiți tot la PNL, USR și UDMR. Asta nu e tot populism?”, a mai spus George Simion.

Legea Bugetului 2021 poate fi consultată aici

Bugetul 2021, creșteri de 0% la educație și scăderi de 10% la sănătate în plină pandemie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.