Etapa a noua a campionatului va marca un meci istoric pentru fotbalul clujean. Pentru prima dată după 34 de ani, U Cluj se află peste CFR în clasament, ultima situaţie asemănătoare fiind în sezonul sezonului 1975-1976. După startul de excepţie al studenţilor în primut tur al campionatului, derby-ul Clujului se anunţă a fi o partidă de excepţie.

Rivalităţile în fotbal au existat întotdeauna, în întreaga lume existând meciuri ce suscită un interes imens. Dacă italieni au AC Milan-Inter, spaniolii Barcelona-Real Madrid, nici fotbalul românesc nu duce lipsă de adevărate derby-uri. Deşi duşmănia pe care şi-o poartă cluburile din capitală este binecunoscută, nici provincia nu este mai prejos. O întâlnire dintre U Cluj şi CFR 1907 deţine toate ingredientele pentru a asigura un eveniment fotbalistic spectaculos. Chiar dacă este peste echipa din Gruia în campionat, casele de pariuri nu dau mari şanse lui U Cluj la câştigarea campionatului. Ultimele partide castigate cu Unirea Urziceni, Otelul Galati, Dinamo Bucureşti sau Gloria Bistriţa nu par să fi convins casele de pariuri ca echipa finantata de Florian Walter are o şansă reală la câştigarea titlului, chiar dacă au dus echipa pe locul 4 în campionat. La polul opus însă se află CFR 1907, care deşi ocupă până acum locul 12 în campionat, este considerată, alături de Steaua Bucureşti şi Dinamo Bucureşti, favorită la câştigarea campionatului în acest an. Pe lângă cotaţia bună la casele de pariuri, echipa feroviară beneficiază şi de o gură de aer picată la fix, odată cu aducerea lui Sorin Cârţu pe banca tehnică şi cu prima victorie în Liga Campionilor în faţa celor de la FC Basel 1893.

Pe lângă un derby cu tradiţie, Clujul se mai poate lăuda şi cu faptul că se află printre singurele oraşe din ţară care are două reprezentante în prima divizie. Chiar dacă la ora actuală U Cluj dispută medicurile de “acasă” pe stadionul din Alba Iulia, lucururile nu vor mai sta mult timp aşa. Având termenul de predare luna martie 2011, stadionul lui “U” promite să fie unul dintre cele mai moderne din ţară, fiind compatibil pentru orice  competiţie europeană.

Duelul orgoliilor

Cu toate că adevăratul meci se dispută pe teren, există o rivalitate mare şi între galeriile celor două echipe. Impunându-se prin loialitate şi devotare faţă de club, galeriile ocupă un loc deosebit în viaţa sportivă.  Conform ultras.sportlocal.ro, în anul 1996 suporterii “U” Cluj se organizează sub titulatura Vecchia Guardia. Un lucru demn de remarcat ar fi faptul că după apariţia Vecchia Guardia în primăvara anului  1996, o altă grupare , Nuova Guardia, apare pe scena ultras din Romania având aceleaşi caractere la banner si o parte din nume. Chiar dacă la început s-a vrut o grupare a suporterilor mai vechi ai Universităţii, până la urmă Vecchia Guardia a ajuns denumirea generica a tuturor suporterilor U-işti. Simbolul Vecchia Guardia este un cap de suporter cu eşarfă legată la frunte şi un scut alb cu cruce roşie cu numele oraşului, totul pe fond tricolor. Facţiunile din care este compusă sunt : Gruppo Grigo, Ultra Curva Groapa, Gruppo Centrale, Ultras`19, neexistând rivalităţi între acestea.

De cealaltă parte a baricadei se situează Galeria KVSC 1907, suporterii lui CFR 1907. Conform site-ului oficial, galeria a fost creată din dorinta suporterilor de a-şi susţine echipa, de a promova spiritul sportiv şi o mentalitate pozitivă, precum si pentru schimbare atitudinii fanilor în vederea creării unei atmosfere civilizate pe stadion. Sloganul lor este Incredibili si Unici din Pasiune, incredibili prin realizari, prin pasiune pentru echipa, pentru fotbal si fair-play. Printre cele mai importante realizări se numără mascota CEFI 1907, mereu prezentă pe stadion.

Huliganismul local

Din păcate întâlnirile dintre cele două echipe, respectiv galerii, nu au fost întotdeauna cele mai lipsite de incidente. Fenomenul “hooligans” a prins rădăcini şi la noi, existând multe exemple negative în acest sens. Huliganismul asociat fotbalului nu are nici o definiţie juridică concretă. Termenul a fost introdus de mass media, în special de presa de tip “tabloid”, la mijlocul anilor ‘60 şi de atunci această etichetă extrem de flexibilă a fost aplicată diferitor incidente. Din punctul de vedere al majorităţii, huliganismul asociat fotbalului este asimilat oricaror incidente violente în care sunt implicaţi suporteri.
Încercările de a preveni incidentele huliganice au cuprins şi norme legislative draconice precum “Football Act 2000″ adoptat pentru a-i impiedica pe cei suspectaţi că ar fi huligani, să călătoarească pentru meciurile din deplasările externe. Asemenea măsuri au un efect evident asupra libertăţilor civile ale suporterilor obisnuiţi. La noi însă nu există o legislaţie corespunzătoare care să întâmpine problema violenţei pe stadioane, doar încercări răzleţe de a o aduce în faţa opiniei publice.

Probabil cel mai intens mediatizat incident survenit la un meci dintre CFR şi U Cluj a avut loc la finalul campionatului 2007-2008, în ultima etapă. Atunci CFR avea nevoie de o victorie pentru a-şi asigura primul titlu de campioană din istoria clubului, lucru care l-a şi reuşit pe terenul eternilor rivali de la U Cluj. Scorul de 1 la 0 a trimis primul titlu de campioană în Gruia şi pe "U" în Liga a 2-a. Înaintea meciului, trei dintre suporterii echipei gazdă au agresat un jandarm, lovindu-l cu o bucată de bordură în cap. Iniţial acuzaţi de ultraj, procurorii au cerut ulterior judecarea pentru tentativă de omor, unul dintre acştia aflându-se în stare de arest.

Chiar dacă evenimentele neplăcute din fotbalul românesc sunt rodul unor aşa-zişi suporteri care nu pot aprecia o partidă fără să recurgă la violenţe, din cauza acestora imaginea întregului club are de suferit. Pentru a face faţă situaţiei ivite cu ocazia unui derby, oraşele gazdă suplimentează mereu numărul jandarmilor şi al agenţilor de securtate. La începutul acestui campionat, Inspectoratul Jandarmeriei a organizat o întâlnire între preşedinţii de cluburi, firme de pază, asociaţii sportive, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, precum şi reprezentanţi de la Poliţie şi ai  Jandarmerie, pentru a discuta despre buna desfăşurare a sezonului sportiv.

Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.