Președintele Iohannis a anunțat că a semnat propunerea ca doamna Laura Codruța Kövesi să mai dețină pentru încă trei ani funcția de procuror șef DNA. Pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ministrul de justiție l-a propus pe domnul Augustin Lazăr, care până atunci era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba.

Mai rămâne să fie desemnat președintele ÎCCJ, dar nu este exclus să nu rămână și acolo actuala conducătoare.

 

Să le luăm pe rând cele trei personalități pentru a constata ce relevă aceste numiri sau viitoare desemnări, la vârful justiției românești, adică dacă sunt potrivite sau nu.

Doamna Codruța Kövesi a ocupat de vreo zece ani numai posturi de conducere la Ministerul Public, cu un scurt interludiu la Bruxelles, în timpul guvernării Ponta. Victor Ponta, în cadrul negocierilor duse cu fostul președinte, a acceptat-o în fruntea DNA pe doamna Kövesi și consider că nu a greșit. DNA nu a omis să cerceteze faptele penale ale celor care încălcau legea, indiferent din ce partid făceau parte persoanele în cauză. Să nu uităm că, în timpul guvernării PDL, a fost arestat și condamnat primarul Clujului, universitar de profesie, care își ispășește pedeapsa la Penitenciarul Gherla. Acolo scrie cărți de știință cu siguranță mult mai bune, deci cu ținută științifică, spre deosebire de albumele cu fotografii editate de alți condamnați extrem de vocali și care au beneficiat de eliberarea înainte de termen.

În momentul de față, are calitatea de suspect fostul candidat PNL la primăria Capitalei, Victor Orban, deci, personal nu mă îndoiesc că de obiectivele acesteia sau ”sinceritatea” ei, cum se autocaracterizează doamna Kövesi, ne vom bucura și în viitor. Este o profesionistă remarcabilă, nu exagerez deloc când afirm acest lucru, chiar dacă, în privința propunerile de măsuri preventive, Direcția Națională Anticorupție exagerează, dar instanțele, în marea lor majoritate țin balanța dreptății și atenuează sau respins cererile exagerate care le sunt făcute de Parchet. (Vezi cazul doamnei Olguța Vasilescu). Nu a intimidat-o deloc pe doamna Kövesi nici criticile severe ale lui Băsescu, legate de cazul Elena Udrea, văzându-și de treaba ei cercetând fără ezitare faptele din care unele foarte grave, pe care le consideră infracțiuni și le instrumentează, ca atare.

Faptul că recent a fost dejucată o tentativă de amenințare și spionaj care au avut-o ca țintă pe dumneaei și familia acesteia, demonstrează că face lucruri bune și nu este vulnerabilă la o tentativă de șantaj. Rămâne pe calea cea bună și îi urez succes în următorii ani, ca până la urmă, România să nu mai fie supusă controlului de organismele europene prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare, care de altfel, în fiecare raport anual a avut cuvinte de aprecierea la adresa DNA. Ar merita România pe această măsură să fie ridicată încă pe timpul mandatului doamnei Kövesi care este cu adevărat o justițiară, dar una echilibrată și fără exprimări isterice, cum fac unii ale căror nume nu le pomenesc.

Un coleg de redacție, pe care-l consider și un prieten bun, mi-a spus că mandatele demnitarilor, nu ar trebui, în principiu să fie prelungite la nesfârșit. Teoretic are dreptate. În politologie se spune că puterea corupe sau cel puțin te face infatuat.  Dar când ai o persoană care și-a dovedit competența și știința nu ai cum să o ocolești. Să nu uităm că în Constituția României, președintele țării nu poate să aibă mai mult de două mandate, dar la alte funcții nu sunt menționate astfel de restricții.

Și acum câteva cuvinte despre domnul Augustin Lazăr care nu am îndoială că va deveni Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și care a fost acceptat de secția de procurori al Consiliului Superior al Magistraturii.

Fiindcă îl cunosc mai puțin, am cerut relații de la un coleg, care a fost conducător la toate instanțele din Alba-Iulia. Acesta a avut prilejul să îl întâlnească de la începutul carierii lui și până în momentul de față. Domnul Lazăr este un om onest, harnic și competent și a trăit într-un mediu specific meseriei lui, soția fiindu-i judecător la Curtea de Apel Alba. Deoarece mai de demult am avut un proces important la Alba-Iulia (accident colectiv de muncă cu morți și răniți) m-am deplasat de zeci de ori acolo și m-am convins nemijlocit că există un potențial juridic de valoare. Îmi vin în minte, cu titlul de exemplu, domnii judecători Doțiu și Gâlcă, care au dat dovadă de curaj pentru a respecta legea chiar și în timpul comunismului. În altă ordine de idei, mi se pare un lucru pozitiv că un procuror de provincie ajunge în această funcție înaltă, deci cred că va da dovadă de devotament și obiectivitate în ceea ce va întreprinde.

Consider că și actuala președinta al ÎCCJ, doamna Livia Stanciu ar merita să rămână în această funcție. Îmi întemeiez această opinie nu numai pe aprecierea de care se bucură această instanță supremă din partea Comisiei Europene, dar și pe soluțiile pe care le dă în problemele de drept controversate cu care este sesizată.

Oricum, cert este, deocamdată, menținerea în funcția doamnei Laura Codruța Kövesi. În legătură cu acest fapt, îmi aduc aminte cu plăcere de articolele pe care le-a scris domnul Lascu, procuror la Mediaș, tatăl doamnei procuror, în Revista Română de Drept, pe care le citeam în tinerețe.

Adrian Man

P.S. Consider că, cauțiunea fixată pentru Sebastian Ghiță pentru a fi menținut sub control judiciar este exagerată, dar aceasta este opinia unui jurist care nu mai practică această frumoasă meserie cam de multă vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.