liviu man
liviu man

În săptămâna care tocmai e pe sfârșite, am mai înregistrat o premieră în presa locală postcomunistă. Gazeta de Cluj a publicat rechizitoriul prin care doi infractori de drept comun din oraș, Tudor Cîrje și Horea Emil Popa au pus la cale vandalizarea autoturismului lui Liviu Alexa.

Mașina ziaristului clujean a fost vandalizată în 2019, acum cinci ani, la instigarea infractorului Cîrje care era nemulțumit, vezi Doamne, că-și permitea să scrie Alexa despre accidentul pe care l-a produs și care a dus la moartea studentei Gabriela Rîpan, de către locotenentul său, celălalt infractor Horea Emil Popa. 

Cei doi prostalăi și infractori au căzut pe tehnică fiind urmăriți într-un alt dosar de trafic de droguri cum se înțelegeau mititeii de ei cum să nu dea declarații în dosarul vandalizării mașinii după ce că în urmă cu patru ani infractorul Cîrje s-a lăudat singur, fără să-l întrebe nimeni, că el a rezolvat să-i fie distrusă mașina ziaristului clujean. 

Până aici toate bune și frumoase. Infractorii fac ce știu mai bine – infracțiuni, polițiștii își fac și ei bine treaba, îi urmăresc, îi documentează, le pun sare pe coadă și avem și procurorul competent care-i trimite în judecată. Acum mingea e la judecători care trebuie să-și facă și ei treaba și să-i pedepsească exemplar pe cei ce atacă sau intimidează jurnaliști. 

Dar ce face presa locală? Ce face presa locală din orașul smart, capitala Ardealului, din cel mai tare, cel mai verde și cel mai deștept oraș din România? Tace! Da, da, tace cu încăpățânarea unui bou bătrân. 

Știrea dată în exclusivitate de noi a trimiterii în judecată a celor doi infractori care au atacat un coleg de-al nostru n-a fost suficient de importantă ca să fie preluată de mass-media locală. Care este concluzia? Plină lumea de gunoaie și de proști care s-au adunat în presa clujeană. Sigur, fiecare ziar sau post de radio sau de televiziune își face politica editorială, dar să te faci că nu vezi trimiterea în judecată a doi cunoscuți infractori, cei doi aflându-se și acum în arest preventiv din cauza unor afaceri de trafic de droguri, care au atacat un ziarist coleg cu tine doar pentru că nu ți-e simpatic Alexa demonstrează că ești un imbecil fără niciun fel de dubii. 

Dar de ce să ne mirăm? Când Liviu Alexa și postul său de televiziune NCN a detonat scandalul Buta pedofil homosexual tot așa majoritatea presei locale și naționale a ignorat scandalul. Asta am mai înțeles-o. 

Bogdan Buta, pedofilul poponar, are prohapul larg deschis ziariștilor din mass-media locală și națională tot anul, nu numai în perioada desfășurării UNTOLD sau a celorlalte festivaluri patronate de băiețașul cu șurub invers, așa că dacă primesc bani țin ciocul închis. 

Adevărul că e enervant și Alexa ăsta ce ne tot bate la cap cu anchetele lui si ne pune oglinda în față să ne vedem ce lăbari și mizerabili suntem. Așa-i dragi colegi, ziariști, n-ați mai fi!

Deci asta cu dragutul de Bogdan Buta care e generos și plătește, nu-mi place dar pot să o înțeleg. Dar tăcerea presei față de cei doi infractori care în lipsa lui Alexa i-au luat la vandalizat mașina n-o mai pot înțelege. Și totuși…

Cred că teoria oglinzii e adevărată. Ce nasol că se mai face presă adevărată în Cluj. Ce nasol că o face grasul tatuat și nesuferit de Alexa. Bine că i-au vandalizat mașina, păcat că nu i-au umflat lui botul. Așa-i dragi colegi ziariști? Așa vă mințiți pe voi înșivă, când vă analizați non-opera pe care o scrieți. 

Avem în oraș și o cunoscută asociație profesională pe numele ei APPC, adică asociația profesioniștilor din presa clujeană. A luat cumva atitudine față de atacul împotriva presei clujene? N-am văzut! A comentat APPC trimiterea în judecată a celor doi infractori care au atentat la mașina lui Alexa? Nu, n-am văzut și nu o să vedem, dragi cititori. 

APPC-ul e viteaz doar când scrie de oameni care sunt la pământ. De mine au scris în 2006 după arestarea mea doar atunci și-au ridicat râtul din pământ să zică ceva. În rest n-au curaj decât să lingă clanțele sponsorilor în special celor de la ambasadele SUA și a Germaniei. 

Nu-i problemă, până la urmă din fericire presa clujeană e, cu excepția Ziar de Cluj, NCN și a Gazetei de Cluj, total nesemnificativă la nivel național. Adică mai clar spus nu există decât ca să ne raportăm la ei spunând: nu faceți ca ei!

Poate într-o zi o să fie vreunul din ei, din restul presei clujene în pericol, să-i fie devastată mașina sau mutra, eu personal voi fi solidar cu el. Pentru că asta este menirea unui ziarist adevărat să informeze corect și prompt și întotdeauna să fie solidar cu colegii de breaslă. 

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.