Asistența medicală specializată pentru competițiile și manifestările sportive de pe Cluj Arena este asigurată de o ambulanță privată și anume de Dey Security- Divizia Medicală. Din ancheta jurnalistică prezentată mai jos, reiese că Dey Security- Divizia Medicală operează ilegal în cunoștință de cauză și încasează bani pe servicii pe care nu le are. Un blat PNL-ist pune în pericol atât spectatorii, cât și jucătorii de pe Cluj Arena.

Să conștientizăm cât de util este primul ajutor

Amintim cazul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng care în 6 mai, a decedat la spital după două ore după ce s-a prăbușit pe gazon în timpul meciului dintre Dinamo și FC Viitorul Constanța. Atunci au ieșit la suprafață, din nou, grave probleme în sistem: ambulanțe care ar trebui să asigure primul ajutor și să transporte pacienți și care nu au strictul necesar sau reacțiile întârziate ale celor care ar trebui să salveze vieți. Una dintre întrebările ce plutesc după moartea lui Ekeng este „de ce nu s-au făcut manevre de resuscitare pe teren?”.

Din păcate, ambulanța care oferă asistență medicală pentru competițiile sportive de pe Cluj Arena nu este autorizată în acest sens,potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, deci șansele să ne confruntăm cu tragedii precum cazul fotbalistului Ekeng sunt mari, mai ales când intervenția și calificarea medicilor ridică semne de întrebare. 

Cluj Arena îți bagă pe gât Dey Security

Organizatorii unui meci au obligativitatea de a încheia contract cu un serviciu de ambulanță public sau privat. În acest caz, Cluj Arena colaborează cu ambulanța privată Dey Security- Diviza Medicală. În ceea ce privesc mijloacele de intervenție și personalul, serviciile de ambulanță, atât cele publice, cât și cele private, ar trebui să fie autorizate în condițiile unei legislații bine puse la punct.

Ambulanțele de urgență care ajung la astfel de activități sportive ar trebui să aibă o dotare standard și un personal cu pregătire în urgențe. Dacă sunt ambulanțe de tip C sau B1 trebuie, obligatoriu, să aibă medic de urgențe. Dacă o ambulanța nu are asistență medicală de urgență și transport medical asistat, ambulanța nu poate să ofere servicii de asistență de urgență.

Universitatea Cluj nu plătește chirie pentru meciurile de pe Cluj Arena în baza unui protocol prin care încasările din bilete intră în conturile stadionului. Astfel, U Cluj nu are voie să apeleze la serviciile unei alte firme de ambulanță deoarece echipa e obligată să apeleze la serviciile Dey Security – Divizia Medicală (DS), deși Cluj Arena nu are dreptul de a le impune paza sau serviciile de sănătate, cu atât mai mult că au fost constatate nereguli ce pun în pericol viața jucătorilor.

andrei-bontindean-2

DSP Cluj a autorizat din pix Dey Security Cluj- Divizia Medicală

Reporterul Gazeta de Cluj a solicitat atât Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Cluj, cât și Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) să ne comunice dacă Dey Security Cluj – Divizia Medicală sunt autorizați pentru asistență medicală de urgență și au personal calificat în acest sens. Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții celor două instituții, acestea se află în contradictoriu.

Inițial, în data de 19.02.2014, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj a autorizat Dey Security Cluj – Divizia Medicală pentru consultații de urgență și transport sanitar neasistat în regim public și nu a autorizat asistența medicală de urgență și transport medical asistat în regim privat. În urma unei solicitări depuse de Dey Security Cluj -Divizia Medicală, autorizația precedentă, valabilă cinci ani, s-a completat în 24.04.2014 cu o ambulanță de tip B1/B2.

În urma solicitării făcute, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj ne-a transmis că Dey Security Cluj- Divizia medicală sunt autorizați pentru asistență medicală de urgență și au personal calificat în acest sens.

”Dey Security Cluj – Divizia medicală este autorizată pentru activități de asistență medicală de urgență și transport medical asistat în regim privat (o ambulanță de tip B1/B2) și consultații de urgență și transport sanitar neasistat în regim privat (o ambulanță de tip A1 și o altă ambulanță de tip Consultații de Urgență la Domiciliu). Autorizația s-a eliberat după efectuarea evaluării de către o comisie externă numită prin ordin de Ministerul Sănătății și în baza raportului de inspecție întocmit. Unitatea a depus o documentație pentru amenajarea unui sediu nou, documentație care se află în curs de evaluare”, se arată în răspunsul oficial al directorului executiv DSP Cluj, Dr. Mihai Moisescu.

raed-arafat_isu

DSU: au fost verificări și s-au găsit nereguli

În contradictoriu cu DSP Cluj, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Dr. Raed Arafat ne-a comunicat faptul că în urma unui control efectuat la serviciul de ambulanță Dey Security au fost verificări și s-au găsit următoarele nereguli.

”Pentru serviciul de ambulanță privat Dey Security- Divizia Medicală, Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj (DSP-CJ) a emis Autorizația de funcționare nr. 24 / 19.02.2014, valabilă 5 ani de la data emiterii, pentru activitatea de consultații de urgență și transport sanitar neasistat în regim privat, pentru o ambulanță de tip ACD și una de tip A1. Urmare a solicitării depuse de S.C. DEY SECURITY – Divizia Medicală S.R.L. și a Raportului de Inspecție din 15.04.2014. Autorizația s-a completat cu o ambulanță tip B1/B2, fără însă a fi autorizată și activitatea de asistență medicală de urgență și transport medical asistat în regim privat.

De asemenea, DSP-CJ emite Autorizații Sanitare de Funcționare pentru fiecare ambulanță deținută de unitatea privată, care atestă faptul că ambulanțele sunt corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar.

În cadrul controlului, au fost verificate cele 3 ambulanțe disponibile din parcul auto în ceea ce privește dotarea cu echipamente, materiale sanitare și medicamente, fiind constatate unele neconformități, cum ar fi: Tuburi de oxigen neetichetate cu perioada de valabilitate; Lipsa bateriilor la lampa pentru examinarea pupilelor – remediată pe timpul inspecției; Lipsa lămpii pentru examinarea pupilelor (tip B1/B2); Lipsa penselor Mcgill (tip ACD și tip B1/B2); Lipsa trusei de prim ajutor auto (tip ACD).

În concluzie, DSU, în urma controlului efectuat, a fost constatate o serie de nereguli/deficiențe, cum ar fi:

  • Asigurarea asistenței medicale de urgență cu echipaj de tip B1/B2 fără ca societatea să fie autorizată pentru desfășurarea activității de asistență medicală de urgență și transport medical asistat în regim privat;
  • Lipsa unor materiale / echipamente sanitare din dotarea ambulanțelor;
  • Informarea eronată a populaţiei cu privire la serviciile oferite şi la condiţiile de acordare, fapt constatat prin accesarea site-ului web al societății (societatea asigură ”transport sanitar asistat și neasistat în țară și străinătate”, ”supraveghere și asistență medicală pentru pacienții transportați în străinătate (cu medic și / sau asistent medical)”,  ”asistență medicală la evenimente și competiții de orice fel” / asistență medicală la ”competiții și / sau manifestări sportive”)”, potrivit răspunsului oficial primit de la DSU.

dsp-cluj

Conducerea instituțiilor se spală pe mâini: nimeni nu-și asumă vina

L-am contactat telefonic pe administratorul Cluj Arena, Radu Rațiu care susținea că Dey Security-Divizia Medicală are toate actele în regulă. I-am prezentat răspunsul oficial primit din partea DSU, care se află în contradictoriu cu cele susținute de el.

”Dey Security – Diviza Medicală ne-a adus dovadă de la DSP Cluj că au autorizațiile necesare. Vom face și noi o solicitare la DSU, iar dacă se dovedește că Dey Security nu are autorizațiile necesare, vom înceta colaborarea cu ei”, a declarat Radu Rațiu.

Am luat legătura și cu directorul Dey Security- Divizia Medicală, Andrei Bonțidean căruia i-am prezentat neregulile constatate de către DSU.  În replică la faptul că în urma unui control, DSU susține că Dey Security asigură asistență medicală de urgență fără ca societatea să fie autorizată pentru desfășurarea activității de asistență medicală de urgență și transport medical asistat în regim privat, Andrei Bonțidean a declarat că ”în momentul când s-au efectuat controalele de la DSU, de fapt noi aveam licența, dar nu era ridicată, aveam nevoie de o adeverință extra care să ateste lucrul acesta. Acum s-a rezolvat, este tot bine”.

Când i-am menționat domnului Bonțidean de lipsa unor materiale / echipamente sanitare din dotarea ambulanțelor, aceasta a declarat că ”era vorba despre o antenă pentru examinarea pupilelor, nu avea baterii și cam atât.” I-am amintit acestuia că potrivit DSU, lista materialelor/echipamentelor sanitare lipsă este mai lungă (n.r. – menționată mai sus), printre care și lipsa unei truse de prim ajutor auto, ceea ce e important când prestezi servicii de urgență pentru competiții sau manifestări sportive. ”Mașina are o trusă mare de urgență, ce include și trusa de prim ajutor auto, dar repet, situația s-a remediat”, a răspuns Andrei Bonțidean.

gazon Cluj Arena

Suspiciuni de blat PNL-ist

Reporterul Gazeta de Cluj a solicitat Consiliului Județean Cluj să ne comunice dacă Cluj Arena are un contract de barter cu Dey Security – Divizia Medicală.

Ca urmare a adresei dvs. înregistrată la Consiliul Județean Cluj, vă comunicăm că societatea Cluj Arena SA nu are în desfășurare niciun contract de barter cu Dey Security – Divizia Medicală SRL. Asistența medicală specializată (o autosanitară B1/B2 și o autosanitară A1 cu personal specializat pentru fiecare în parte) pentru meciurile de fotbal din Liga a IV-a este asigurată pe baza unor contracte de prestări servicii încheiate pentru fiecare eveniment fotbalistic în parte, tariful fiind de 600 lei/eveniment.

De asemenea, vă aducem la cunoștință faptul că în acest moment există un contract de închiriere, în desfășurare între cele două părți, pentru un spațiu în suprafață de 77,1 mp în cadrul imobilului din Cluj-Napoca, Aleea Stadionului, nr. 2, jud. Cluj, contract încheiat conform tarifelor stabilit prin Decizia Consiliului de Administrație al societății”, ne-a precizat conducerea Cluj Arena.

Prin urmare, administratorul Cluj Arena, Radu Rațiu ne-a comunicat într-un răspuns oficial în scris că stadionul nu are niciun contract de barter cu Dey Security, însă directorul DS Andrei Bonțidean, ne-a declarat că se merge pe o strategie de compensare, adică Dey Security emite facturi către Cluj Arena, iar Cluj Arena emite către Dey Security. Așadar, din cele declarate rezultă că există de fapt o înțelegere între Rațiu și Bonțidean, iar ofertele s-au făcut probabil telefonic și nu printr-un concurs de licitații. Și uite așa, Cluj Arena își scoate pârleala și compensează o parte din chiria lunară, iar statul bagă firmei DS bani în buzunar.

Considerăm, în acest caz, că prețul cel mai mic nu este cea mai avantajoasă alegere pe care a făcut-o Cluj Arena, atâta timp cât Dey Security- Divizia Medicală încasează bani pe servicii pe care nu le are, nefiind autorizați, iar acest lucru pune pericol atât spectatorii, cât și jucătorii de pe Cluj Arena. Chiar dacă Dey Security – Diviza Medicală au fost sancționați de trei ori, încă operează ilegal în cunoștință de cauză.

Prin urmare, există dubii că aceasta este de fapt o afacere PNL-istă. Amintim că directorul Cluj Arena, Radu Rațiu este consilier local PNL Cluj-Napoca, iar administratorul Dey Security- Divizia Medicală este Dănuț Ene, medic specialist în medicina de familie și totodată secretar executiv în cadrul Biroului Politic Municipal PNL Cluj-Napoca.

dey-security-divizia-med

Ce măsuri au luat membrii comisiei de control

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică a mângâiat Dey Security-Divizia Medicală cu atenționări:

”Transmiterea raportului de control către Ministerul Sănătății, în vederea dispunerii măsurilor necesare pentru verificarea modului de acordare a Autorizațiilor de funcționare, în special în ceea ce privește autorizarea ambulanțelor de tip AMD care au capacitatea de transport a pacienților, dar și a oportunității menținerii autorizării pentru ambulanța de tip B1/B2 fără ca societatea să fie autorizată pentru desfășurarea activității de asistență medicală de urgență și transport medical asistat în regim privat”, se arată în răspunsul primit de la DSU.

Considerăm că Departamentul pentru Situații de Urgență nu a sancționat corespunzător Dey Security – Divizia Medicală, având în vedere că s-au omis, în cunoștință de cauză, aspecte extrem de importante care pot duce la situații primejdioase.

Cine este vinovat pentru că ambulanța nu întrunește condițiile necesare pentru a asigura asistență medicală la competițiile sportive? În mod normal, organizatorul este răspunzător pentru că atunci când a încheiat contractul, a cerut un anumit tip de ambulanță. Ambulanța cu medic presupune toată dotarea despre care am menționat mai sus. Dacă cealaltă parte din contract, cel care a prestat serviciul, nu a respectat aceste condiții, răspunde. Prin urmare, răspunderea este a celui care nu a respectat aceste clauze din contract

 

Dosare fără număr pentru Dey Security- Divizia Medicală

Dey Security – Divizia Medicală este administrată de Dănuț Ene, iar asociatul său este Ioan Costică Bonțidean. Dey Security – Divizia Medicală se regăsește în numeroase dosare în justiție având calitatea de debitor și pârât.

Printre reclamanții societății se află agenția de publicitate Amprenta Advertising, Eon Energie România SA căruia îi datora 5315,61 lei reprezentând contravaloarea gazelor naturale furnizate şi penalităţi de întârziere. O altă firma căruia Dey Security-Divizia Medicală îi datorează 878,32 lei din aprilie 2014 este Servicenter SRL (service auto).

De la SC Diacena Medical SRL – distribuitor și partener al mai multor firme producătoare de echipamente și aparatură medicală din Europa – Dey Security nu și-a achitat la timp bunurile cumpărate, astfel Diacena Medical a dat în judecată Dey Security.

”Obligă pârâta (n.r. – Dey Security- Divizia Medicală) să achite reclamantei (n.r.- Diacena Medical) suma de 4614,75 lei cu titlu de debit principal reprezentând contravaloarea bunurilor livrate şi neachitate, conform contractului şi facturii depuse la dosar”, se arată în soluția pe scurt.

Dey Security- Divizia Medicală a avut și conflicte de muncă cu Ioana Todor. Aceasta a lucrat la Dey Security  fără contract de muncă, Ioana înaintând un proces cu firma. Astfel, instanța a obligat Dey Security ”să încheie cu reclamanta contract individual de muncă pentru perioada 07.02.2011 – 29.02.2012. Obligă pe pârâtă (n.r. – Dey Security) la plata contribuţiilor către CAS pentru perioada 07.02.2011 – 29.02.2012 aferente salariului reclamantei. Obligă pe pârâtă să plătească reclamantei o despăgubire egală cu salariile indexate majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat pentru perioada 07.02.2011 – 29.02.2012 ”, se arată în soluția pe scurt.

Dey Security – Divizia Medicală era datornic și societății SC Schubert & Frankze SRL, firmă ce execută proiecte cartografice individualizate. O altă firmă care a dat în judecată Dey Security din cauza datoriilor este Autofyg SRL, firmă ce execută reparații auto.

Tot datornică îi era și Santimpex SRL, firmă ce comercializează echipamente medicale, care îi ordonă lui Dey Security să îi plătească 9.988 lei reprezentând contravaloarea unor facturi fiscale din anul 2012 și societății BTL România Aparatură Medicală SRL, producător de aparatură medicală, căruia îi datora o sumă de bani.

1 COMENTARIU

  1. asa ne trebuie daca lasam aceasta societate sa-si faca de cap si care a mai facutprostii peste tot unde a fost.(vezi activitatea firmei dey securiti din Baia Mare). sau faptul ca a avut dosar penal pe linie de paza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.