Timpul se vede că are răbdare, în special atunci când este administrat de Emil Boc. Mai exact, de peste un deceniu, cablurile care atârnă aproape pe toți stâlpii din oraș, așteaptă să fie îngropate, în cadrul unui proiect ce a fost lăsat într-un sertar: proiectul Duct City, inițiat de administrația locală clujeană. 

Cu toate acestea, anii au trecut, iar acest proiect rămână nefinalizat, uitat, abandonat. Chiar dacă au existat, ici și colo, unele promisiuni repetate, Cluj-Napoca se confruntă în continuare cu kilometri întregi de cabluri care se întind de-a lungul a zeci de străzi, inclusiv în buricul târgului. În urmă cu 12 ani, orașul trebuia să fie curățat, o dată pentru totdeauna, de cablurile aeriene, iar clujenii așteptau că, în sfârșit, orașul va arăta ca unul din vest, fără firele inestetice care coboară pe stâlpi.  Cu toate acestea, în 2023, pânza de păianjen din firele de cablu încă persistă pe multe străzi, inclusiv cele centrale, subliniind incapacitatea administrației de a finaliza acest proiect.

În urmă cu ceva timp, Emil Boc a precizat că acțiunea de îngropare a cablurilor în subteran va continua, însă realitatea de pe teren este total opusă. Jurnaliștii de la Gazeta de Cluj au fost pe teren și au făcut mai multe fotografii în care se poate observa clar că acele cabluri „estetice” sunt încă vizibile pe stâlpi pe mai multe străzi, în aproape toate cartierele. 

Pentru o mai bună înțelegere, proiectul Duct City, inițiat în 2008 de municipalitatea clujeană și câștigat de firma CFO Integrator avea misiunea să  creeze o rețea subterană în care cablurile de transfer de date să fie îngropate. Cum se întâmplă de obicei la noi pe la Cluj, implementarea proiectului a avut numeroase probleme și a întâmpinat întârzieri peste întârzieri. Societatea câștigătoare s-a angajat să realizeze o rețea de aproximativ 300 de kilometri în termen de trei ani și să o administreze timp de 20 de ani. În schimb, Primăria Cluj-Napoca urma să primească un procent de 1% din veniturile generate de rețea și se angaja să convingă operatorii de servicii de date să-și mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City.

La șase ani după anunțarea proiectului, adică în 2014, s-a constatat cu mare amărăciune că progresul în implementarea proiectului a fost sub așteptări. Firma CFO Integrator nu a reușit să realizeze nici măcar jumătate din lungimea totală a rețelei planificate. Mai mult, extinderea orașului în ultimii ani a adăugat o suprafață suplimentară de cabluri care trebuie îngropate, depășindu-se astfel lungimea inițială stabilită de 300 de kilometri. Situația a generat frustrări în rândul locuitorilor care așteaptă de ani de zile ca orașul să fie eliberat de cablurile inestetice.

Proiectul „DuctCity” constă în dezvoltarea unei rețele metropolitane în Municipiul Cluj-Napoca, pentru a instala cablurile de telecomunicații. CFO Integrator AR fi fost responsabil  de proiectarea, implementarea, exploatarea și întreținerea infrastructurii subterane și a rețelei de telecomunicații. Capacitatea infrastructurii subterane de telecomunicații ar fi concepută astfel încât să nu restricționeze în niciun fel numărul actual sau viitor de operatori de telecomunicații din Cluj-Napoca.

Rețeaua municipală de canalizare din Municipiul Cluj-Napoca, destinată poziționării cablurilor de telecomunicații, va avea o lungime fizică totală de aproximativ 460 km (300 km fiind magistrale) și va acoperi întreaga zonă urbană a municipiului Cluj-Napoca. Obiectivul infrastructurii este să poată servi drept suport subteran pentru toate rețelele aeriene existente. În acest sens, rețeaua include o canalizare din țevi de polietilenă de înaltă densitate (PEHD), în care pot fi introduse toate cablurile aeriene existente în oraș.

Principiile proiectului sunt următoarele:

  • Neutralitate față de tehnologia de comunicație adoptată: rețeaua va fi proiectată astfel încât să poată fi utilizată de orice operator, indiferent de tehnologia de transmisii adoptată.
  • Acces deschis: rețeaua va permite accesul deschis pentru orice operator viitor – un criteriu de eligibilitate.
  • Proprietate: închirierea microtuburilor, canalizării sau spațiilor de colocare se va face pe baza unor tarife preaprobate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Administrarea, întreținerea și repararea rețelei pe o perioadă de 20 de ani vor fi realizate de către CFO Integrator, după care rețeaua va deveni o utilitate publică deținută de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. CFO Integrator va respecta caracterul deschis al rețelei pentru toți operatorii, fără discriminare.
  • Îmbunătățirea esteticii orașului: eliminarea cablurilor aeriene va permite readucerea în prim-plan a frumuseții și arhitecturii istorice ale orașului. Astfel, Municipiul Cluj-Napoca se va alinia marilor orașe europene care au implementat proiecte similare, precum Amsterdam, Paris, Milano și Stockholm.

CFR INTEGRATOR SRL este deținută în proporție de 99% de către RCS & RDS SA, iar 1% de Integrasoft SRL București. Cu un număr de 12 angajați, firma a avut în 2021 un profit net de peste 7,8 milioane de lei, iar o cifră de afaceri de 16,6 milioane de lei. În 2022, profitul a crescut la 8,6 milioane de lei, cu o cifră de afaceri de 17,1 milioane de lei. Reamintim că la începutul lui 2008, CFO Integrator a semnat contractul de asociere în participațiune cu Primăria Cluj-Napoca pe o durată de 20 de ani. 

Gazeta de Cluj a trimis o cerere Primăriei Cluj-Napoca pentru a afla în ce stadiu se află proiectul, iar până la închiderea ediției nu am primit un răspuns oficial. 

Un lucru mai puțin cunoscut de către clujeni este faptul că în 2015, firma CFO Integrator a înregistrat în 2015 cea mai mare rată de creștere a cifrei de afaceri în comparație cu toate celelalte companii din grupul controlat de acționarii RCS&RDS. 

În 2014, anul în care s-a constatat că nu au existat mari progrese  în implementarea proiectului, firma a avut o cifră de afaceri de 8,38 milioane de lei (1,9 milioane de euro), în creștere cu 110%, și un profit net de 2,4 milioane de lei.

2 COMENTARII

  1. E simplu de ce nu mai fac nimic: costa mult si ei deja traiesc din chirii pe tronsoanele facute( cele mai importante si banoase). Iar „boul de contribuabil” are memoria scurta. Si ii place cum il minte boc. Primaria are si un serviciu de taiat cabluri care nu mai deservesc pe nimeni. Da’ aia „taie” frunza la caini

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.