Dezvoltare urbana in livada

In sedinta Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) din 8 decembrie a fost prezentat un studiu de oportunitate pentru introducere in intravilan a unui teren din zona Dealul Sfantu Gheorghe, in apropiere de supermarketul Real. In zona in prezent exista o livada, despre care reprezentantul firmei dezvoltatoare a explicat ca va face obiectul unui studiu al Universitatii Tehnice, dat fiind ca isi propune sa puna in practica un proiect de dezvoltare urbana durabila. Universitatea doreste sa puna bazele teoretice ale acestui proiect, cu ajutorul carora investitorul isi va proiecta constructiile. „Investitorul doreste sa dezvolte zona aceasta, sa creeze un proiect care sa fie un model pentru dezvoltarile ulterioare ”, a aratat reprezentantul acestuia.

Fara urbanizare in extravilan

Arhitectii din comisie, insa, au aratat ca Planul Urbanistic Zonal solicitat de catre acest investitor nu este corelat cu Planul Urbanistic General (PUG), asa cum i s-a sugerat in cadrul unei alte sedinte, cand a mai prezentat planul pentru dealul Sfantul Gheorghe. In PUG, livezile si padurile au regim special de protectie. „Nu cred ca o cercetare cu principii aplicabile general, si mult mai aplicabile in alte zone ale orasului, poate sa justifice urbanizarea acestei zone din extravilan. Dezvoltarile care au fost permise in ultimii ani nu au contribuit in nici un fel la dezvoltarea durabila a orasului”, considera arhitectul Szabolcs Guttman.
„Nu este vorba despre dezvoltarea durabila a orasului, este vorba de dezvoltarea durabila a zonei. Pe de alta parte, livezile sunt in continua degradare, in fiecare an sunt plangeri la Primarie pentru ca se taie, iar acestea nici macar nu prezinta caracter dendrologic pentru a fi considerate livezi”, a raspuns reprezentantul investitorului. Proiectul de dezvoltare durabila despre care vorbeste acesta este unul de autonomie energetica. Astfel, constructiile de pe terenul de langa supermarketul Real ar urma sa isi produca singur energia, sa capteze apa si sa reutilizeze aceste resurse.

Livada, lasata sa se degradeze

„Sunt mai mult probleme aici. Mi se pare dificil de purtat discutia despre un teren de 700 de hectare in Comisia de Urbanism. Prima si cea mai dificila chestiune pe care o vad este problema situatiei extravilane a terenului, pe care il propuneti aici, atat in PUG-ul vechi, cat mai ales an PUG-ul nou, care a analizat direct posibilitatea introducerii in intravilan a unor terenuri, pe baza unor principii. De aceea mi se pare dificila aceasta discutie si cred ca trebui sa mai capete niste argumente pentru a se putea finaliza conform intentiei dezvoltatorului. A doua problema este folosinta actuala a terenului. Sigur ca o livada care nu este intretinuta este supusa unei degradari. Dar exista situatii similare si in cazul constructiilor, in care sunt lasate sa se degradeze, poate din nepasare, poate intentionat. In cazul caselor de locuit si chiar al monumentelor este deja o practica de a le lasa sa se degradeze pana se ajunge la declasare si demolare. Ar putea sa existe o similaritate aici.
Dar aici vreau sa vorbesc, in al treilea rand, despre dezvoltarea normala, fireasca, a acestei zone. Istoricul dezvoltarii din Cluj-Napoca din ultimii 10-15 ani ne arata ca multe dintre PUZ-uri nu s-au concretizat in forma aprobata initial. Inseamna ca este o mare problema cu marile suprafete de urbanizare. Este un mare decalaj intre coerenta unui dezvoltator in momentul in care propune un proiect si ceea ce se intampla ulterior”, a subliniat arhitectul Serban Tiganas. Membrii Comisiei de Urbanism au cerut intr-un final reprezentantului investitorului sa revina cu o propunere pentru suprafete mai mici.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.