Primarul comunei Poieni, Gheorghe Boca, a povestit “Gazetei de Cluj” despre proiectele de infrastructură şi dezvoltare turistică ale administraţiei pe care o conduce, precum şi despre evenimentele culturale care au loc vara aceasta în localităţile arondate. Turiştii şi iubitorii de muzică populară, dar şi pasionaţii de istorie medievală, se vor putea bucura în Poieni, la Bologa şi pe Valea Drăganului de aerul de munte, servicii de primă clasă şi festivaluri pe gustul fiecăruia.

Comuna Poieni, aflată la limita vestică a judeţului Cluj, este compusă din nouă sate, majoritatea din zona de munte, din poalele până în inima Apusenilor. Poieni are o istorie bogată, fiind găsite în zonă artefacte vechi de 4000 de ani, iar prima atestare a unei localităţi în zonă este a castrului roman Resculum, construit în jurul anului 106, era noastră, ale cărui ruine încă sunt vizibile. Veghind asupra castrului, pe dealul de peste Sebeş se află cetatea de la Bologa, una dintre primele cetăţi transilvănene, iar localitatea Bologa a fost pentru prima dată atestată în 1304. Însă istoria nu este singurul lucru notabil la comuna Poieni, aceasta fiind o zonă de o deosebită frumuseţe şi potenţial turistic.
“Gazeta de Cluj” a discutat cu primarul din Poieni, Gheorghe Boca, despre planurile de viitor ale administraţiei, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea serviciilor turistice, cât şi a infrastructurii, călcâiul lui Ahile al turismului din România.

Proiecte de infrastructură în cofinanţare

În ceea ce priveşte infrastructura, introducerea canalizării şi asfaltarea drumurilor sunt printre cele mai mari proiecte. Pentru comuna Poieni s-a aprobat la Ministerul Dezvoltării finanţarea canalizării la Valea Drăganului şi în localitatea Bologa. „Acum trebuie să mergem să ne dea avizul, dar de obicei ni l-au dat, nu au existat probleme. Lucrăm şi la reţeaua de apă din Valea Drăganului, care va fi finalizată în 15 iulie anul acesta, în valoare totală de 36 de miliarde, 3,6 milioane de lei noi, reţea care va alimenta cu apă şi localităţile Poieni şi Bologa cu apă bună, de la munte. S-au mai făcut 4 km de reţea în localitatea Morlaca, anul trecut, urmând ca anul acesta să realizăm branşamente, şi 1 km în localitatea Bologa. Deja mai avem doar 2-3 branşamente de făcut acolo, din 20 câte au fost”, a declarat edilul.
Şi asfaltările de drumuri sunt în plin având. În localitatea Morlaca au fost efectuate 3,6 km de asfalt cu ajutorul Consiliului Judeţean, 1,6 km fiind din banii Primăriei. Tot în 2010, în localitatea Hodişu a fost asfaltat 1 km, iar în Bologa 800 m. „Pentru anul 2011, avem în plan 1,1 km în Poieni şi 2,5 km în Valea Drăganului. Vom scoate lucrările la licitaţie, dar numai după ce ştim mai multe despre canalizare, că nu are rost să facem drumul înaintea canalizării. Ar fi şi păcat, normal ar fi după ce termină canalizarea să aducă drumul la starea iniţială, deci să asfalteze din nou, dar sunt costurile prea mari. Am depus o cerere pe „măsura 125” pentru drumuri forestiere, în total 10 km de drumuri forestiere de interest public pentru care am depus proiectul pe fonduri europene. Şi la drumuri… am primit prin Hotărâre de Guvern pentru 5,2 km distruşi în urma calamităţilor. Pentru aceasta există acum un program european, un fel de „322” pentru comunele care au suferit de pe urma inundaţiilor şi vom depune pe programul acesta proiectul. Acum cred că se poate din 1 iunie până în 31 iulie”, ne-a mai explicat Gheorghe Boca.

Modernizări şi dezvoltare economică

Tot în ceea ce priveşte infrastructura, Consiliul local şi Primăria Poieni au fost ocupate până peste cap în 2010. „Am construit ziduri de apărare împotriva inundaţiilor, totalizând 1,5 km. S-au făcut şi nişte regularizări de cursuri de apă. Am construit un cămin cultural la Morlaca, s-au achiziţionat şi vor fi aduse 200 de bănci şi mese pentru 800 de locuri pentru căminele culturale. S-au modernizat cu gemuri termopan sala de nunţi din Valea Drăganului, cabinetul medical de la Poieni şi din Valea Drăganului, muzeul, biserica din Poieni. Intenţionăm să construim şi o biserică, deja am concesionat terenul din localitatea Drăniş, acolo nu există biserică. La Valea Drăganului s-a dat ajutor şcolii pentru construcţia a încă patru clase noi, având în vedere că se intenţionează să fie clasele I-IX, să fim pregătiţi. Tot la Valea Drăganului s-a pus o centrală termică în şcoală şi vom înfiinţa o grădiniţă cu creşă, pentru care am depus cerere de înfiinţare, pentru că la Poieni era deja. Creşa va avea două grupe de copii, numai la grădiniţă avem vreo 75 de copii înscrişi”, a povestit Gheorghe Boca.
Primăria Poieni a semnat o concesiune în vederea construirii unei microhidrocentrale cu firma Sebenergy, dar şi un parteneriat cu o firmă româno-italiană pentru realizarea unui parc eolian în zona Floroiu. Acestea se anunţă a fi cele mai mari parteneriate economice pentru administraţie în 2011. În ceea ce priveşte investitorii cu sediul în comună, primarul a menţionat Fundaţia „Emanuel”, care face o construcţie în valoare de 1 milion de euro, constând într-un restaurant de câteva sute de locuri şi spaţii de agrement pentru copiii care beneficiază de acţiunile lor de binefacere. De asemenea, puţin mai sus de baraj, Primăria a concesionat teren unei firme care construieşte un hotel cu o privelişte impresionantă asupra zonei montane. „Deci, majoritatea investitorilor sunt în domeniul turismului. Mai avem transportatori cu sediul aici, transporturi rutiere auto de materiale, multe mai mici, care au două-trei camioane, dar şi firme mai mari, cu 30 de camioane.
De asemenea, o firmă din Sălaj a cumpărat o balastieră aici”, a declarat primarul.

Servicii de turism în plină expansiune

Investiţiile în turism nu sunt o noutate pentru zona Valea Drăganului, unde atât clujenii, cât şi vecinii lor din judeţul Sălaj, aleg să-şi petreacă zilele libere în aerul curat de la munte. Pe bazinul Văii Drăganului sunt disponibile peste 600 de locuri de cazare, în câteva zeci de pensiuni, de la cele mai moderne la cele rustice, decorate după specificul folcloric al zonei. Primăria a semnat contractul de finanţare pe „măsura 313” pentru realizarea unui centru de informare turistică, în valoare de aproximativ 10 miliarde, unde vor fi angajaţi doi ghizi turistici. În acest sens, se va construi o clădire destinată promovării turismului. „Am făcut o renovare, o clădire din apropiere cu destinaţia muzeu, exact lângă spaţiul pe care va fi centrul de informare turistică. Va fi un muzeul al satului, din toamnă s-ar putea să fie gata. Monumente sunt două la Drăgan, unul la Poieni, unul la Podiş, turiştii sunt invitaţi să le descopere şi să le viziteze. La Bologa şi la Valea Drăganului avem o moară pe apă, cu piuă. Un alt obiectiv turistic este barajul de la Valea Drăganului şi zona montană, la altitudine de 1.200 m”, ne-a enumerat primarul.
Într-un decor atât de impresionant, manifestările culturale sunt la ele acasă. Festivalul naţional de folclor ”Mugur de Dor” a fost organizat în 15 mai, având concurenţi din peste 10 judeţe. Preselecţia s-a făcut cu cortina trasă, juriul a dat note ascultând doar vocea concurenţilor, iar copiii participanţi au fost acompaniaţi cu orchestră. „Am fost difuzaţi şi la televiziune, la Hora. În 3 iulie va avea loc festivalul ”Cântecul munţilor”, festival de cântec popular. Aşteptăm peste 2.500 de oameni, anul trecut am avut 1.500, dar nu am avut promovare pe TV, deci acum sigur vor fi mai mulţi. L-am organizat din fonduri proprii, dar şi din sponsorizări. Şi în mai am primit sponsorizări de aproape 30 de milioane, noi am mai avut 50 de milioane de la Consiliul local. La sfârşitul lunii august intenţionăm să dăm drumul festivalului medieval de la cetatea Bologa cu scopul de promovare a cetăţii”, a mai relatat Gheorghe Boca.
„Şi în domeniul sportiv am avut realizări. Tot cu sprijinul Consiliului Judeţean am realizat un teren sintetic în Valea Drăganului, care a fost pus şi la dispoziţia şcolii pentru orele de sport. Mai avem baza sportivă de la Poieni, modernizare de bază sportivă, aşa e proiectul, a fost finanţată pe ordonanţa 7 în valoare de 6,5 miliarde de lei vechi. Avem echipă înscrisă în divizia judeţeană. Intenţionăm să facem un teren sintetic şi în comuna Bologa. Îi sparg copiii geamurile unui vecin de acolo, atîtea reclamaţii am primit… am prins ceva mai ieftin şi mai mic, nu îl facem chiar cât celălalt, dar noi am tot dat bani la sport. Intenţionăm în Valea Drăganului să facem o sală de fitness, avem şi spaţiul, numai trebuie să îl amenajăm, deja sunt disponibile şi cursuri de aerobic în localitatea Valea Drăganului”, a adăugat edilul din Poieni.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.