Firma Vector Activ le aparține lui Moldovan Ovidiu Daniel, cunoscut drept Didu sau ”cameramanul lui Boc”, și lui Borodi Liviu Calin, un partener de afaceri. Societatea a primit autorizație de construire pentru o parcelă de 2.000 mp în zona str Câmpului și construiește patru duplexuri. Nu ar fi avut loc, însă a astupat un curs de apă prin care apele pluviale din Făget ajungeau în Pârâul Popii. Afacerile lui Moldovan din domeniul imobiliarelor sunt de notorietate în Cluj-Napoca. El mai controlează și firma Digger, prin care derulează investiții serioase în imobiliare.

Firma Vector Activ SRL a obținut în anul 2022 autorizație de construire pe o parcelă de teren cu o suprafață de aproximativ 2.000 mp aflată pe str Campului, nr. 197. 

În mod normal, la autorizațiile de construire publicate pe site-ul primariei clujene sunt specificate lucrările vizate, cum ar fi ”bransament la utilitati”, ”construire locuinta semicolectiva”, etc. Însă, în cazul autorizației emise pentru firma Vector Activ stă scris ”Array judetul CLUJ, CLUJ-NAPOCA, Str Campului, nr. 197J”, adică nu specifică nimic în afara de adresa unde se execută lucrările.

Pe plăcuța șantierului sunt autorizate lucrări de ”Construire locuință semicolectiva (familială) cu două unități locative regim de înălțime S+P+E+M(ER)”. 

De fapt, pe teren se construiesc patru imobile separate pentru care Oviciu Moldovan a declarat că a obținut patru autorizații diferite. 

Panoul șantierului

”Sunt patru autorizații diferite, dar aveți grijă ce scrieți! Ați mai scris de mine numai prostii, dar de data asta vă dau în judecată!”, a declarat când a fost contactat de reporterii Gazeta de Cluj.

Teoretic, pentru patru duplexuri terenul respectiv ar fi trebuit parcelat în patru, însă normele în urbanism cer ca acest tip de imobile să aibă drumuri de acces. Or, dacă din suprafața respectivă ar fi fost dezmembrată o porțiune pentru un drum de acces cu o lățime de 6 metri, după cum prevede regulamentul local de urbanism, nu ar mai fi avut spațiu pentru construirea a patru duplexuri.

Mai mult, pe parcela de teren se afla un curs de apă, în care ajungeau apele pluviale de pe versanții din zonă, care se decărca în Pârâul Popii. Altfel, apa ar fi ajuns să inunde curțile caselor, construite cu multe sute de mii euro, din zonă.

Potrivit fotografiilor și a hărților Google se vede cum de pe malurile acelui pârâu a fost tăiată vegetația naturală, după aceea a fost săpat un șanț în care s-a montat un tub cu un diametru de aproximativ 80 cm peste care s-au fost turnat pământ și piatră.  Din imagini se vede cum unul dintre capete tubului este tras sub un podeț peste care trece str Câmpului.

Însă, odată ce pârâul respectiv a fost astupat și ”înlocuit” cu un tub, venirea ploilor și a aluviunilor îl vor colmata. Apele care, în mod natural era dirijate în Pârâul Popii vor inunda curțile celor care locuiesc în zona respectivă. Pe lângă pârâul astupat în cadrul lucrărilor de șantier este amenajat un drum fără rigole sau sistem de canalizare de scurgere. Terenul pe care a fost amenajat drumul respectiv a fost dezmembrat din parcela vecină. 

Moldovan a spus că acolo nu era un curs de apă ”cadastrat”, dar, în același timp, a susținut că era un curs de apă ”tubat” pe care nu l-a astupat el, ci așa era când a cumpărat terenul. Însă, din imagini se vede că lucrările de astupare a pârâului au fost făcute în cadrul șantierului pentru construirea imobilelor. 

”Acolo era un tub. Ce-o fost, nu stiu! S-a făcut sesizare la primărie, după primărie au venit cei de la Apele Române, au cercetat, și s-a ajuns la concluzia că acolo nu era un curs de apă cadastrat. Nu l-am astupat eu! Când l-am cumparat (terenul, n.red.) era tubat. Nu este un curs de apă, ci un șanț. Nu este un pârâu, acolo când plouă se adună apa, dar nu este un pârâu, ci un canal colector de ape pluviale. Aveți grijă ce scrieți!”, a declarat fostul cameramen al lui Emil Boc.

Firma Vector Activ a fost înființată în 2008, însă a început să funcționeze în 2021, când a declarat o cifră de afaceri de 35.000 lei, iar în 2022 o cifră de afaceri de 25.000 lei. Profitul pe cei doi ani este între 8.000 și 9.000 lei, însă de la înființare pânâ în 2021 nu a declarat niciun angajat.

Cu toate acestea, potrivit autorizației de construire doar lucrările de bază în cazul unui duplex costă 616.600 lei. Înmulțit cu patru, firma Vector Activ ar trebui să investească peste 2,4 milioane de lei. Poate cei de Finanțe ar putea găsi sursele de finanțare de care dispune societatea comercială pentru că, în mod public, ele nu există. De la înființare, în fiecare an, societatea a declarat datorii cuprinse între 2,2 și 2,6 milioane lei.

Altă afacere duplex marca Didu

Societatea Digger Contractors SRL a încheiat, la data de 9 iunie 2022, un contract de asociere în participațiune cu soții Gâlgău pentru edificarea unui duplex pe strada Nicolae Drăganu nr.12 din Cluj-Napoca. În urma acestui fapt, firma patronată de fostul cameraman al primarului Emil Boc a primit calitatea de asociat administrator iar Cristina Meda și Adrian Gâlgău au calitatea asociați participanți. Digger Contractors SRL a obținut un drept de superficie asupra terenului și a demarat procedurile de autorizare pentru ridicarea imobilului. 

Primăria Cluj-Napoca a emis, la data de 9 noiembrie 2022, autorizația de construire nr, 1068/2022 pentru ridicarea unei locuințe semicolective cu un regim de înălțime S+P+E+Er, pe strada Nicolae Drăganu nr. 12. Beneficiarii autorizației sunt firma Digger Contractors SRL și soții Gâlgău, iar investiția de bază se ridică la suma de  487.276 de lei. 

Cu numai câteva luni înainte de emiterea autorizației de construire, soții Gâlgău și firma lui Ovidiu Daniel Moldovan au început să pregătească terenul pe care urma să fie ridicat duplexul. Aceștia au fost nevoiți să demoleze casa construită ilegal pentru a-i face loc noului proiect imobiliar. Lucrările de desființare au fost făcute fără nicio aprobare din partea municipalității, deoarece locuința nu figura în actele oficiale și nimeni nu-și dorea să scoată la iveală acest aspect.

Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, fostul camerman al primarului, Ovidiu Daniel Moldovan, a declarat că acea casă era de fapt o anexă și nu a fost locuită niciodată. 

Imobiliare pe bandă rulantă

Ovidiu Moldovan a construit pe strada Constantin Brâncuși nr. 123 – 125 un bloc cu șase etaje: spații comerciale la parte și apartamente la nivelurile superioare. Pe aceeași stradă, la numărul 119, Digger Contractors mai are un ansamblu imobiliar, alcătuit din 2 blocuri cu regim de înălțime P+6. Aceeași marcă o poartă dezvoltările imobiliare Ansamblul Nicolae Colan 2-4, Ansamblul Calea Turzii 188L, proiect P+8 pe strada Galați, proiect Donath Vest, proiect Sighișoarei, proiect strada Hasdeu, proiect Oașului.

Cel mai recent proiect imobiliar dezvoltat de Ovidiu Moldovan vizează comuna Apahida, iar pentru construcție firma Digger a făcut un parteneriat cu Nicolae Chiorean, patronul Panemar.

Potrivit Foaia Transilvană această afacere se construiește pe acte false. Digger și Panemar au demolat o veche clădire care a aparținut Cooperativei Apahida. În acte au trecut că vor extinde clădirea veche, numai că în realitate au demolat-o. Doar prin această extindere, proprietarii blocului puteau să construiască pe limitele existente.

Pentru ca afacerile imobiliare să meargă ca unse în comuna Apahida firma Digger a cumpărat un teren de la secretarul comunei Apahida, Alexandru David, cu 1.400.000 lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.