CNADNR a atribuit licitaţiile pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă (2016-20120) din subordinea DRDP Cluj. Chiar dacă nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni, clujenii de la Diferit au luat spuma câştigând contracte în valoare de peste 70 de milioane de lei. Printre ceilalţi câştigători se numără şi o firmă al cărei patron a avut probleme cu procurorii DNA. Anul trecut, pe o vreme însorită, CNADNR a invocat situaţie de urgenţă pentru a atribui contracte de deszăpezire tot celor de la Diferit. Aceste licitaţii sunt ultimele cadouri făcute de CNADNR vechilor abonaţi deoarece începând din această săptămână, Compania de drumuri şi autostrăzi îşi va schimba ”nănaşii”.

 

La sfârşitul acestei săptămâni, CNADNR a publicat lista cu câştigătorii contractelor pentru întreţinerea drumurilor din jurisdicţia DRDP Cluj pentru perioada 2016 – 20120.

Potrivit unor surse din interiorul companiei, s-a ales organizarea de licitaţii pentru următorii patru ani pentru că aceste atribuiri ar putea fi printre ultimele cadouri pe care Compania le face ”abonaţilor”. În cursul acestei săptămâni, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care reorganizează C.N.A.D.N.R. şi înfiinţează Compania Naţională de Investiţii Rutiere S.A. (C.N.I.R.), o companie distinctă pentru gestionarea infrastructurii rutiere.

”În acelaşi timp C.N.A.D.N.R îşi schimbă denumirea în C.N.A.I.R. – Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi va avea ca obiect principal de activitate întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea autostrăzilor, drumurilor, variantelor ocolitoare şi altor elemente de infrastructură rutieră. Proiectele aflate în implementare, odată ce vor fi finalizate, vor fi transferate către compania de investiţii nou înfiinţată. C.N.I.R. se va ocupa de proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier potrivit necesităţilor de deplasare a cetăţenilor şi de circulaţie a mărfurilor în condiţii de siguranţă, cu atingerea unor timpi de deplasare comparabili cu cei din Uniunea Europeană şi asigurarea confortului în trafic”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Capitalul social iniţial al C.N.I.R. este în valoare de 50.000.000 lei şi este subscris şi integral vărsat în numerar de statul român până la data de 30 noiembrie 2016, în calitate de acţionar unic care îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin Ministerul Transporturilor, în calitate de reprezentant legal al statului român.

Noua companie de investiţii poate participa cu capital, în condiţiile legii, la constituirea de societăţi comerciale cu obiect de activitate similar sau conex, împreună cu persoane fizice şi/sau juridice, române şi/sau străine pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructura rutiera. De asemenea, poate înfiinţa sucursale, reprezentanţe, agenţii şi alte asemenea subunităţi în ţară şi în străinătate, inclusiv în parteneriat cu Instituţiile Financiare Internaţionale, pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructură de transport.

 

Diferit rămâne acelaşi abonat fidel

Revenind la această licitaţie trebuie menţionat că printre cele mai bine cadorisite companii se numără clujenii de la firma Diferit care a câştigat trei contracte în valoare de 68.021.900 de lei, fără TVA. Spre exemplu, anul trecut pe 19 noiembrie, când erau aproximativ 15 grade, oficialii CNADNR au invocat ”situaţia de urgenţă” şi au organizat o licitaţie, fără anunţ de participare, iar atribuirea contractului a fost făcută prin negociere directă. Pentru serviciile de deszăpezire de pe raza judeţului Sibiu, contractul fusese estimat la aproximativ 1,279 milioane de lei, plus TVA, iar negocierea a fost făcută cu o singură societate, firma clujeană Diferit. Negocierea s-a concretizat printr-o diferenţa minusculă de preţ, contractul fiind semnat pentru suma de 1,278 de milioane de lei, plus TVA! Firma diferit este deţinută de soţii Denisa şi Nicolaie Petrini, iar administrator este Grigore Vădean.

Gazeta de Cluj a prezentat că în ajunul Crăciunului, CNADNR a făcut o licitaţie pentru deszăpezirea drumurilor, iar pentru DRDP Cluj au fost direcţionaţi circa 30 de milioane de lei, iar singura firmă care va efectua aceste lucra este SC Diferit. Firma a lucrat şi la diferite lucrări de întreţinere a străzilor din Cluj Napoca şi la centura de “diamant” Vâlcele Apahida. Societatea a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania. Practic, pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC diferit primeşte circa 1,5 milioane de euro! De asemenea, în cadrul ziarului a fost prezentat modul în care, după o serie de contestaţii, cei de la SC Diferit ajung să câştige licitaţiile. În februarie 2014, cei de la Diferit au contestat rezultatul procedurii de atribuire aferent lot Cj2 SDN Cluj; lot Cj3 SDN Bistriţa; lot Cj6 SDN Satu Mare; Lot Cj7 SDN Baia Mare; lot Cj8 SDN Zalău, dintr-o licitaţie organizată de COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE S.A. După o lună şi jumătate, CNSC admite contestaţia firmei Diferit împotriva verdictului dat de CNADNR. “Dispune continuarea procedurii de atribuire cu reevaluarea ofertei prezentată de contestator, pentru loturile susmenţionate. Admite cererea de intervenţie accesorie în apărarea autorităţii contractante, depusă de S.C. DIFERIT S.R.L. Obligatorie”, arată CNSC.

Tot în luna februarie 2014, SC Diferit face o contestaţie împotriva raportului procedurii şi a actelor subsecvente, emise de către CONSILIUL JUDEŢEAN MARAMUREŞ, în cadrul procedurii de atribuire, prin cerere de oferte cu etapă finală de licitaţie electronică, a contractului de achiziţie publică având ca obiect „Execuţie lucrări de construcţii în cadrul proiectului « Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord ». După câteva zile, Consiliul admite contestaţia celor de la Diferit, iar CNSC-ul “obligă JUDEŢUL MARAMUREŞ (CONSILIUL JUDEŢEAN MARAMUREŞ) ca, în termen de cel mult 10 zile de la data primirii prezentei decizii, să reia procedura de atribuire”.


 

Lista cu firmele care au câştigat peste 170 de milioane de lei pentru deszăpezirile pe următorii patru ani

Contractul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. CLUJ:

  1. Lot 1 SDN Alba Iulia, Lot 2 SDN Baia Mare, Lot 3 SDN Bistriţa, Lot 4 SDN Satu Mare, Lot 5 SDN Zalău, Lot 6 SDN Oradea, Lot 7 SDN Cluj, Lot 8 Autostrada A3 Turda Gilău, Lot 9 Autostrada A3 Gilău Nădăşel, Lot 10 Autostrada A3 Suplacu de Barcău Borş, Lot 11 Autostrada Sebeş Turda”, cu o valoare totală de 170.896.301,85 de lei, fără TVA, a fost atribuit următoarelor firme.
  2. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj – lot 10 Autostrada A3 Sup” a fost atribuit firmei Diferit pentru suma de 11.593.512,48 de lei, fără TVA.
  3. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj – lot 11 Autostrada Sebeş Turda” a fost atribuit firmei EUROSPED SRL din Satu Mare pentru suma de 21.270.476 de lei, fără TVA.
  4. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj – lot 9 Autostrada A3 Gilău Nădăşel” a fost atribuit către asocierea SC DRUM CONSTRUCT SRL – SC CARO GRUP SRL din Sălaj pentru suma de 2.528.537,12 de lei, fără TVA.
  5. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj – lot 8 Autostrada A3 Turda-Gilău” a fost atribuit firmei clujene MAXI PREST RCE S.R.L.
  6. Pentru suma de 11.378.336,80 de lei, fără TVA.
  7. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj: lot 2 SDN Baia-Mare” a fost atribuit societăţii SC ARDELEAN COMPANY NORD VEST SRL pentru suma de 21.294.643 de lei, fără TVA.
  8. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj – lot 6 SDN Oradea” a fost atribuit către Asocierea SC ATHOS COM SRL- SC RIPOSTA TRANS SRL din Sălaj pentru suma de 34.198.810 de lei, fără TVA.
  9. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj – lot 4 SDN Satu Mare” a fost atribuit către Asocierea SC INSTAL ROS SRL – SC GIGA RENA SRL din Satu Mare pentru suma de 16.721.638 de lei, fără TVA.
  10. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj – lot 5 SDN Zalău” a fost atribuit către Asocierea SC RIPOSTA TRANS SRL – SC ATHOS COM SRL din Sălaj pentru suma de 15.057.888 de lei, fără TVA.
  11. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj – lot 7 SDN Cluj” i-a revenit firmei Diferit pentru suma de 33.108.258,45 de lei, fără TVA.
  12. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj – lot 1 SDN Alba-Iulia” a revenit firmei diferit pentru suma de 23.320.130,18 de lei, fără TVA.
  13. Lotul ”Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 D.R.D.P. Cluj: lot 3 SDN Bistriţa” a fost câştigat de firma SC DACIA ASPHALT SRL pentru suma de 20.465.840 de lei, fără TVA.

Sebastian Albescu

3 COMENTARII

  1. Giga Rena Srl,astia sunt cei mai mari tepari.Nu isi platesc nici soferii,oamenii lucreaza cu luniile fara da primeasca salarii.Pana se supara careva si ii trimite la puscarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.