De la începerea pandemiei în România, procurorii DNA au deschis nu mai puțin de 64 de anchete în care vizau posibilele fapte de corupție.

Din toate aceste anchete, la nouă luni de la deschiderea lor, au fost finalizate abia 2 rechizitorii. Într-unul din ele este vizat și politicianul clujean Avram Gal.

Dintr-un total de 64 de dosare deschise în urmă cu nouă luni de zile, procurorii conduși de Crin Nicu Bologa au terminat doar 5 dosare care vizează afacerile ilegale derulate pe fondul pandemiei. Din acestea, doar 2 s-au finalizat cu rechizitorii. Reiese astfel că în alte 59 de dosare penale, procurorii DNA au în continuare urmărirea penală declanşată doar cu privire la presupuse fapte de corupţie, in rem, fără a avea un suspect sau inculpat.

În primul dosar, în iunie 2020, secţia I a DNA l-a inculpat şi pus sub control judiciar pe Adrian Eugen Ionel, director general al CN Unifarm SA pentru mai multe fapte de corupţie, iar în octombrie 2020, aceiaşi procurori l-au trimis în judecată pe cel care fusese şeful Unifarm. Ionel a fost trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu, complicitate de trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane iar în dosar mai sunt implicate alte 4 persoane. Daniela Lizica Maria Radu, şef serviciu comercial Unifarm, a fost şi ea trimisă în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, iar procurorii au făcut 3 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei: unul cu un intermediar iar 2 cu reprezentanţii societăţii beneficiare a contractului. 

Din doi suspecți principali, unul e clujean

Al doilea dosar finalizat în această perioadă este în legătură tot cu CN Unifarm SA şi se referă la cazul clujeanului Marius Avram Gal. Fostul consilier al deputatului PNL, Ben Oni Ardelean, a fost trimis în judecată tot în octombrie 2020 de către procurorii secţiei I a DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă. 

Potrivit anchetatorilor, ”în perioada 16-23 martie 2020, inculpatul ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.

Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale, suma de 371.000 lei (printr-o firmă și o asociație, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei”, arată procurorii DNA.

Din datele oferite de DNA rezultă că în alte 59 de dosare penale pe presupuse fapte de corupţie petrecute în legătură cu achiziţionarea de materiale şi echipamente împotriva COVID -19, procurorii DNA au în continuare urmărirea penală declanşată doar cu privire la presupuse fapte, in rem, fără a avea un suspect sau inculpat. De la începutul pandemiei, procurorul şef al DNA, Crin Nicu Bologa, a tot anunţat public numărul de dosare instrumentate de procurori pe corupţia din achiziţionarea de materiale şi echipamente împotriva COVID-19.

Numărul dosarelor a crescut din declarații

Pe 21 mai 2020, şeful DNA a spus, potrivit Agerpres, că „la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, dintre care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu”. 

Pe 15 iunie 2020, dosarele crescuseră de la 33 la 48. 

„De când a fost declarată starea de urgenţă, au fost înregistrate 568 de dosare penale, între care 48 în legătură cu Covid-19. (…) De la declararea stării de urgenţă am înregistrat 48 de dosare din care 38 sunt în lucru”, anunţa Crin Nicu Bologa. 

În octombrie 2020, dosarele DNA în legătură cu COVID-19 au crescut din nou. De la 48 la 64. „În prezent, avem în instrumentare 64 de dosare legate de corupţie ale unor funcţionari publici implicaţi în combaterea pandemiei şi în achiziţionarea de materiale în pandemie”, a spus Bologa, potrivit Agerpres. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.