Omul de afaceri DARROUZA SAMEH SABEH SAMIEH, partener de afaceri și de dosar penal de evaziune fiscală cu Valer Turcu a scăpat de pușcărie. Curtea de Apel Cluj a decis că DARROUZA, condamnat inițial la 7 ani de pușcărie pentru spălare de bani, să nu mai facă nicio zi de pușcărie și procesul penal în care era judecat să înceteze. În 2016, Valer Turcu, DARROUZA SAMEH și alți oameni de afaceri din zona Câmpia Turzii au fost trimiși în judecată de DNA Cluj pentru infracțiuni financiare care au cauzat un prejudiciu de 6 milioane lei. Treptat, toți au scăpat de anii de pușcărie la care fuseseră condamnați inițial. 

Spre finele acestei săptămâni, judecătorii MARIAN Mihăiţă Lucian și GÎLCĂ Mihai-Iulian de la Curtea de Apel Cluj au decis să înceteze procesul penal față de DARROUZA SAMEH SABEH SAMIEH, trimis în judecată pentru infracțiunea de spălare de bani.

”Admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, partea civilă ANAF – DGRFP Cluj şi inculpatul DARROUZA SAMEH SABEH SAMIEH împotriva sentinţei penale nr. 66/26 februarie 2021 pronunţată de Tribunalul Cluj, pe care o desfiinţează numai cu privire la soluţia privind latura penală şi cu privire la inculpatul apelant DARROUZA SAMEH SABEH SAMIEH şi rejudecând, I. Constată că legea penală mai favorabilă este C.pen. în vigoare. II. (…) încetează procesul penal declanşat împotriva inculpatului DARROUZA SAMEH SABEH SAMIEH pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (…), complicitate la tentativă la infracţiunea de stabilire, cu rea credinţă, a cuantumului T.V.A. de rambursat, (…) şi spălare de bani, (…) III. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa apelată care nu sunt contrare prezentei decizii. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu, d-na av. B. A.-M. în cuantum de 1253 lei se avansează din FMJ. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Defintivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, azi 21 ianuarie 2024”, arată soluția pe scurt a instanței.

Darrouza a fost partener de afaceri și dosar penal cu Valer Turcu, patronul firmei Veltrans din Câmpia Turzii, soția lui, Daniela, și o pleiadă de parteneri de afaceri care au fost acuzați în 2016 de mai multe infracțiuni economice prin care, potrivit DNA Cluj, a fost cauzat un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de 6 milioane de lei. Inițial, ei au fost condamnați la prima judecare a dosarului: spre exemplu, ”liderul” grupului, Valer Turcu, a primit inițial 10 ani de pușcărie. Însă,  au scăpat de dosarul penal cu ajutorul prescripției. Două judecătoare clujene, acum ieșite în pensie, Sorina Siserman și Elena Botezan, cea din urmă fiind fostul procuror-șef al DNA Cluj, au decis că procesul ar trebui rejudecat. 

Judecați până le-a dat luciul

Dosarul a ajuns să fie rejudecat la Tribunalul Cluj de Ramona Mornăilă care a reluat munca făcută deja, înaintea ei, de Ariana Ilieș.

În februarie 2022, Tribunalul Cluj i-a micșorat lui Turcu pedeapsa la sase ani și jumătate de închisoare, iar o parte din restul inculpaților au primit, la fel pedepse mai mici sau, unii dintre ei, cu suspendare. Pe parcursul anilor de proces Administrația financiară clujeană reușise să recupereze aproape un milion de lei din prejudiciul calculat de primul judecător la aproape 6 milioane lei.

Și această decizie a fost contestată, astfel că procesul a ajuns, pentru a doua oară, la Curtea de Apel Cluj fiind judecat de MARIAN Mihăiţă Lucian și GÎLCĂ Mihai-Iulian.

Cei doi judecători au decis să înceteze procesul în privința lui Valer Turcu cu privire la mai multe acuzații: evaziune fiscală, stabilire, cu rea-credinţă, a cuantumului TVA de rambursat, spălare de bani, influențarea declarațiilor.

La fel, și în cazul soției lui, Daniela Turcu, dar și a 7 alți inculpați (Palfi Sandu Răzvan, Oprea Cozmin Aurelian, Bardan Cozmin Radu, Enache Adrian, Dolha Vasile, Șandru Ioan Lucian, Mărincaș Ioan) judecătorii au decis să achitarea lor în virtutea intervenției prescripției sau pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Amenințări cu moartea

Omul de afaceri a fost acuzat de procurori că a comis ”în mod repetat, acțiuni de evaziune fiscală, în perioada 2007-martie 2012, prin evidențierea de cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și alte operațiuni fictive, în actele contabile și în alte documente legale ale firmei, sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a unor impozite, respectiv TVA, în cuantum de 1.548.136 lei (la care se adaugă majorări de întârziere de 920.563 lei și penalități de întârziere de 232.220 lei) și impozit pe profit în cuantum de 957.369 lei ( la care se adaugă majorări de întârziere de 586.584 lei și penalități de întârziere de 143.605 lei). Inculpatul a cauzat un prejudiciu total de 4.288.477 lei, format din 2.505.505 lei impozite sustrase de la plată, la care se adaugă majorări de întârziere și penalități de întârziere.
Au fost întocmite facturi false în numele a numeroase societăți comerciale (toate aflate, practic, sub controlul lui T. V.), pretins a fi emise către beneficiar, iar aceste facturi false au fost înregistrate sistematic în evidența contabilă a firmei toate livrările de bunuri și servicii atestate fiind fictive, prin urmare, cheltuielile înregistrate în evidența contabilă a firmei, aferent acestor facturi, fiind false”, arată procurorii.
De asemenea, potrivit rechizitoriului Valer Turcu i-ar fi amenințat cu moartea pe cei implicați în anchetă.

”La data de 12 noiembrie 2010, i-a amenințat cu moartea pe numiții Palfi Sandru Răzvan și R. R. M., cu scopul de a obține un folos injust pentru altul, respectiv pentru a-i determina pe aceștia să-și mențină declarațiile mincinoase date anterior în fața organelor de poliție și să nu declare adevărul, cu privire la două acte infracționale de înșelăciune, săvârșite de numitul Oprea Cozmin Aurelian. El a participat la săvârșirea unor acte infracționale, la datele de 5/6 mai 2009 și 25 februarie 2010, în paguba unor societăți comerciale care erau cercetate penal în dosarul nr. 190/P/2010 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Ca atare, acesta (Valer Turcu, n.red.) a fost reținut în data de 11 noiembrie 2010, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune calificată în convenție, care a produs consecințe deosebit de grave, comisă în formă continuată.

În seara zilei de 12 noiembrie 2010, după reținerea lui Oprea Cosmin Aurelian, Turcu Valer i-a chemat pe numiții R. R. M. și Palfi S. R. la benzinăria OMV și i-a amenințat cu moartea, solicitându-le să nu își schimbe declarațiile inițiale date la organele judiciare cu privire la actele infracționale din 5/6 mai 2009 și 25 februarie 2010, solicitându-le să-și mențină declarațiile inițiale mincinoase și să nu spună adevărul cu privire la acțiunile ilicite cercetate.

În acest mod, prin amenințare, Turcu Valer i-a constrâns pe R. R. M. și Palfi S. R. să facă ceva (să mențină declarațiile inițiale mincinoase), urmărind să dobândească în mod injust un folos pentru Oprea Cosmin Aurelian (să-l scape pe acesta de răspunderea penală pentru actele infracționale comise).

În acest mod, Turcu Valer i-a dat un ajutor numitului Oprea Cosmin Aurelian, pentru a îngreuna și a zădărnici urmărirea penală efectuată împotriva acesteia în dosarul penal nr. 190/P/2010”, arată rechizitoriul.

Cum arăta sentința de condamnare la închisoare

În 2012 procurorii au trimis în judecată mai mulți oameni de afaceri din zona Turda-Câmpia Turzii pe care i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul fiind de aproape 6 milioane lei. Procurorii au stabilit că liderul grupului a fost omul de afaceri Valer Turcu, patronul firmei Veltrans, iar în 2018 judecătorul Ariana Ilieș de la Tribunalul Cluj a dispus condamnarea omului de afaceri la 10 ani de închisoare cu executare, a soției lui, Daniela, la 9 ani de închisoare, pentru complicitate, în timp ce un alt complice, Darrouza Sameh Sabeh Samieh, a primit 7 ani de închisoare. Sentința dată mai prevedea ca soții Turcu să plătească un prejudiciu în valoare de peste cinci milioane lei, iar ceilalți inculpați au fost puși să plătească aproape 800.000 lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.