Grupul Rompetrol va investi în judetul Cluj în 2008 peste 4 milioane de dolari. Dinu Patriciu a declarat la Cluj ca, în acest moment, mediul rural se afla într-o continua dezvoltare economica.

În cadrul unei conferinte de presa sustinuta joi, 27 martie de catre Dinu Patriciu, presedintele si directorul general al Grupului Rompetrol, acesta a anuntat noi investitii în judet, prin deschiderea de noi statii de distribuire a carburantilor Rompetrol Downstream, divizia de retail al Grupului. Astfel, în perioada urmatoare, Rompetrol va construi alte doua benzinarii si sase statii mobile Expres de distributie a carburantilor. Potrivit comunicatului de presa al companiei investitiile pot ajunge în 2008 la un nivel total de 4,2 milioane de USD, în functie de potentialul zonelor vizate. În acest moment Rompetrol are în judetul Cluj 72 de angajati, urmând ca pâna la sfârsitul anului cifra acestora sa ajunga la 130. În judet, în acest moment functioneaza cinci benzinarii, trei în Cluj si 2 în Turda.
Contributia Grupului la bugetele locale si centrale s-a ridicat în 2007 la peste un miliard de USD, în Cluj cuantumul taxelor/impozitelor platite de Rompetrol s-a cifrat la aproximativ 30.000 USD.  

Rompetrol interesat de mediul rural

Rompetrol este o societate cu activitate în 13 tari, majoritatea aflate în bazinul Marii Negre, a celei Baltice sau Mediterane, are o cifra de afaceri de peste 7 miliarde de dolari si peste 240 milioane de deolari profit operational în 2007. Cu majoritatea activelor si operatiunilor în Franta, România, Spania si Sud-Estul Europei, Rompetrol se vrea a un elemnt important capabil sa sustina securitatea energetica a Europei prin „realizarea unei punti de legatura între reusrsele de titei din Est si pietele de desfacere din Vest”, potrivit declaratiei directorului companiei Rompetrol.
În prezent, atentia grupului este îndreptata înspre mediul rural, considerat atractiv în urma evolutiei din ultima perioada. În acest sens, în 2008 vor fi construite sase statii Expres în afara oraselor. „Am constatat ca 35% din consumul de carburanti merge catre zonele rurale, de asemenea s-a observat cresterea rapida a nivelului de trai a oamenilor, 64% dintre sateni au peste 200 euro/luna venit financiar, 34% dintre gospodarii au un autoturism, 10% mai multe, astfel încât aceasta activitate desi pare anonima, este din ce în ce mai importanta”, a afirmat presedintele Rompetrol.

Dinu Patriciu- un liberal prin execelanta

Aflat la Cluj, dinu Patriciu, una dintre cele mai contestate personalitati românesti si-a reiterat afinitatile liberale si a subliniat faptul ca „ eu sunt liberal. Sper ca aceasta tara sa fie condusa de cei care au o viziune liberala, asa ca îi voi sustine în viitor pe cei care mi se vor parea mie ca au asa ceva, pe cei care îmi sunt simpatici”.  El a afirmat ca „este foarte imporant ca cei care au o idee sa o dezvolte” si a subliniat faptul ca, în acest moment, este important pentru România si pentru investitorii autohtoni sa investeasca în tehnologie.
Dinu Patriciu a propus ca România sa devina „un pod energetic alternativ” si sa îsi foloseasca capacitatea de a depozita gaze naturale, dat fiind faptul ca majoritatea resurselor nationale de gen au fost epuizate. Potrivit lui Patriciu depozitele naturale de gaz ale tarii ar mai putea fi exploatate maximum 10 ani. El a precizat ca cele cca. 200 de câmpuri, unde resursele au fost epuizate  ar putea aduce în bugetul României, în urma privatizarii un venit imediat de 2-3 miliarde de dolari, iar pe termen lung sumele s-ar tripla.
Cel mai bogat român a declarat vizavi de asocierea de exploatare a gazelor din bazinul arctic ca „asocierile sunt necesare pentru ca politicul sa nu dirijeze un domeniu atât de important ca cel energetic si vrem sa iesim din epoca dinozaurilor si sa nu mai depindem de o singura sursa de gaz”.
De asemenea, directorul Rompetrol a declarat ca, în acest moment, companiile petroliere si Rompetrol sunt cele mai interesate în a investi în descoperirea de resurse energetice alternative. „ Companiile petroliere au capitalul necesar, au oameni si sunt foarte aproape de a gasi resurse altenative”, a precizat Patriciu, cu toate acestea el nu vede în biocarburanti o solutie reala la ciriza din domeniu. Totusi Rompetrol a investit în surse de energie eoliana zeci de milioan de euro, dupa cum afirma acesta.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.