Una dintre societățile comerciale la care Elena Udrea este acționar cu 50%, SC Băile Boghiș SRL din Zalău, a cerut intrarea în insolvență pentru a stopa ”valul” de cereri de executare silită. În cadrul firmei, mai dețin acțiuni Elena (Lia) Stanca (10%), fosta soție a unui șef din SRI, și fiica ei, Magda, care are 40% din pachetul de acțiuni. Firma a girat pentru plata unei cauțiuni a Elenei Udrea din dosarul omului de afaceri Bogdan Buzăianu, în care fostul ministru a fost implicat.

La jumătatea acestei luni, firma zălăoană Băile Boghiș, care administrează complexul cu același nume din județul Sălaj a cerut intrarea în insolvență, în situația în care societatea deține active în valoare de 13,4 milioane lei. În ultimii doi ani fiscali (2016 și 2017), societatea a raportat o pierderi de până la 500.000 lei și cifre de afaceri cuprinse între 1,8 și 2 milioane lei.

Administratorul firmei este o femeie în vârstă de 70 de ani, Maria Ciurte, iar acțiunile sunt împărțite între Elena Udrea (50%) și Veronica Elena Stanca (10%) și fiica ei, Nadine Magda Stanca (40%). Elena Stanca este fosta soție a lui Nicolae Viorel STANCA, fost parlamentar PDL și general SRI în rezervă.

În 2015, SC Băile Boghiș a girat plata cauţiunii în valoare de cinci milioane lei stabilite pentru ca Elena Udrea să rămână în libertate în dosarul în care a fost judecat omul de afaceri din domeniul energiei Bogdan Buzăianu.

Elena Stanca a declarat că cererea de intrare în insolvență vine ca urmare a sechestrelor puse de procurori în dosarele în care Udrea a fost condamnată.

”Într-adevăr, avem active foarte importante, dar din cauza sechestrelor puse de procurori pe bunurile companiei avem probleme financiare. Din cauza acestor sechestre nicio bancă nu vrea să deschidă nici măcar un cont pentru acordarea de împrumuturi pentru societate. Avem obiective în care dorim să investim, dar nu putem face lucrul acesta din cauza sechestrelor instituite”, a declarat Elena Stanca pentru Gazeta de Cluj.

Firma este implicată în mai multe procese pentru plata datoriilor. Spre exemplu, într-unul dintre ele, SC Construcții Erbașu, firmă care a aparținut omului de afaceri Mihai Erbașu care s-a sinucis în urmă cu câțiva ani, a cerut executarea silită a SC Băile Boghiș pentru emiterea a două bilete la ordin în valoare de aproape două milioane de lei. Instanța a aprobat executarea silită, dar societatea lui Udrea a contestat decizia.

Probleme cu bilete la ordin

În cadrul falimentului firmei Primarom Exim SRL, aflată în patrimoniul Liei Stanca, partenera de afaceri a Elenei Udrei din cadrul afacerii Băile Boghiș, executorii judecătorești Pintea Bogdan și Coroian Vasile, împreună cu Banca Transilvania au deschis un proces de recuperare a sumei de 516.908,34 de euro. Prima instanță din acest dosar, Judecătoria Zalău a pronunțat Hotărârea 640/2017, iar potrivit minutei s- a admis cererea formu­lată de către Biroul Executorului Judecătoresc Pintea Bogdan Ioan, din Baia Mare, privind creditoarea intervenientă Banca Transilvania și a încu­viinţat executarea silită imobiliară împotriva debitoarei Elena Stanca. Procedura a fost inițiată în baza unui Bilet la ordin, stipulat fără protest, avalizat de Elena Stanca pentru SC Primarom Exim SRL, bilet emis în data de 12 august 2014 și scadent la data de 21 iulie 2015. Biletul la ordin în cauză privește o creanţă a Băncii Transilvania, în cuantum de 516.908,34 de euro, reprezentând debitul principal, și 35.643,68 de lei, reprezentând cheltuielile de executare silită aferente unui dosar de executare silită deschis în anul 2016, la Biroul Executorului Judecătoresc Vasile Coroian. În baza acestor date, a fost încuviințată executarea silită a unui teren cu suprafața de 2.500 de metri pătrați, situat în extravilanul comunei Benesat, județul Sălaj, aflat în proprietatea Elenei Stanca.

La dosarul de faliment al SC Primarom Exim SRL s-a înscris, de asemenea, și Agenția Națională de Administrare Fiscală cu trei creanțe, una de 6.771.494 de lei, la care se adaugă o creanță bugetară de 148.920 de lei și o alta, a Finanțelor din Sălaj, cu 787.170 de lei. Din totalul debitelor de 58,44 milioane de lei, Veronica Elena Stanca este şi ea înscrisă la tabelul preliminar al creanțelor, cu sumele de 799.147 lei, 3.910.200 de lei și 7.150.548 de lei. La un moment dat, a fost propusă chiar soluţia ca unele datorii ale Primarom Exim SRL să fie vândute asociatului minoritar al companiei, SC Vidalis Impex SRL. Fapt respins de instanţă, dar aflat încă pe rolul instanțelor de judecată, în cale de atac.

Casa de Insolvență Transilvania a menționat în raportul privind cauzele insolvenţei SC Primarom Exim SRL că ANAF a efectuat un control la această societate, control din care a reieșit faptul că SC Primarom Exim SRL a contractat mai multe credite bancare, sumele împrumutate fiind folosite pentru creditarea societăților din cadrul grupului controlat de

Elena Stanca. „Pentru a masca aceste împrumuturi, firmele creditate au emis facturi care nu mai aveau acoperire în realitate, ulterior acestea fiind stornate”, se arată în raportul administratorului judiciar. De altfel, și asociatul minoritar al SC Primarom Exim SRL, Vidalis Impex SRL, are probleme. Compania, care se ocupă cu activități hoteliere, cu producţia betonului și cu comercializarea de produse petroliere, a intrat, la rândul ei, în insolvență, cu o masă credală de 96,28 milioane de lei. Lia Stanca este creditoare a companiei, cu 20,52 milioane de lei. SC Vidalis Impex SRL deține hotelurile Grand Hotel Serenis și Hotel Porolissum.

Udrea a cumpărat o stațiune ca să scape de dureri la genunchi

Elena Udrea a decis sa investească în Baile Boghiș după ce a intrat în PMP. Fundația Mișcarea Populară, care a premers înființării Partidului Mișcarea Populară, a fost condusă în Sălaj de Lia Stanca, de la care Elena Udrea a cumpărat jumătate din acțiunile stațiunii balneare Băile Boghiș. Udrea s-a lăudat pe facebook cu investiția pe care a făcut-o în turism, pe meleagurile sălajene, și a promovat efectele curative ale apei termale după ce a testat-o, tratându-și durerile la genunchi.

A urmat apoi modernizarea stațiunii Băile Boghiș, în perioada 2013 – 2014, cu darea în folosință a ștrandurilor renovate în vara anului 2014, timp în care Elena Udrea a făcut numeroase vizite în Sălaj, atât la sediul PMP, cât și pe șantier, pentru a vedea stadiul lucrărilor.

Lia Stanca și Elena Udrea au anunțat că s-au investit la Boghiș sute de mii de euro și că ar urma și alte proiecte grandioase, cum ar fi continuarea lucrărilor la cele două hoteluri în rosu din incinta stațiunii și transformarea acestora în hoteluri cu centre SPA și Wellnes de patru stele. Conform declarației de avere completate de Udrea cu ocazia candidaturii la alegerile prezidențiale cu susținerea PMP, ea a investit la Boghiș pentru reabilitarea ștrandurilor suma de 220.000 de euro și 667.620 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.