Foto: stiridecluj.ro

 

Zilele Porților Deschise s-au desfășurat pe perioada 6-8 noiembrie, în Parcul „Babeș”. În cadrul evenimentului, a fost organizată o expoziție prin care s-a adus la cunoștință clujenilor „Care a fost viziunea interbelică pentru cel mai mare parc al orașului?” și campionatul de fotbal cu copii din Pata-Rât. Expoziția poate fi și astăzi vizitată, în holul Sălii de Atletism.

Foto de la expoziție

Acest tip de eveniment a mai fost organizat de UBB și în alți ani, însă anul acesta Adrian Dohotaru a venit cu inițiativa, din partea grupului civic SOS „Societatea Organizată Sustenabil”.

„Scopul evenimentului este de a invita clujenii de a face mișcare și de a utiliza cel mai mare parc din Cluj-Napoca, care acum este gol sau aproape gol. Cei din conducerea UBB au fost de acord să se deschidă parcul pentru câteva zile, însă, eu cred, că porțile trebuie constant deschise pentru cetățeni, iar terenurile accesibile mereu pentru studenți. Trebuie să se introducă un sistem de control, în care sunt deschise terenurile și să se facă observații, dacă nu sunt studenți să se pună chirie. Dacă terenurile de sport nu ar fi închise, ar fi utilizate mai des de studenți”, declară activistul Adrian Dohotaru

În altă ordine de idei, Dohotaru precizează că Universitatea Babeș-Bolyai este deschisă la propuneri cu privire la terenurile de sport.

„UBB zice că dacă se vor face diverse cereri din partea studenților, se vor deschide terenurile de sport, nu cred că e nevoie de cereri, se pot deschide și așa”, informează activistul.

Adrian Dohotaru

Deși au fost Zilele Porților Deschise, s-a observat un flux relativ mai mare de oameni, decât în celelalte zile, dar nu suficient raportat la capacitatea parcului. Potrvit activistului de la SOS, „un parc ca să fie bine utilizat nu trebuie să aibă zile programate de deschidere”.

Se înțelege din declarațiile reprezentantului SOS că oamenii prezenți la Zilele Porților Deschise s-au bucurat să facă mișcare și copiii de la Pata-Rât, care au jucat campionatul de fotbal pe un teren din parc, au fost încântați.

„Parcul UBB trebuie să fie mai bine pus în valoare și să fie mai accesibil clujenilor. Acesta nu este prea des folosit și este o problemă administrativă. Cea mai mare parte din parc, cam cât Parcul Central, ca mărime, a fost donat de Primărie cu prețul de 1 leu pe an, deci UBB ar putea să-l doneze pentru activități de agrement, acum”, adaugă Dohotaru.

Aparent, acest subiect nu va fi închis acum și se vor organiza și în continuare evenimente pentru cetățenii clujeni, în Parcul „Babeș”.

„Se vor organiza, se vor organiza constant evenimente, dar Zilele Porților Deschise pot să fie în fiecare zi, clujenii duc lipsă de spații verzi”, spune Dohotaru.

Amintim, că au mai fost încercări de a elimina taxa de intrare și de a face mai accesibil parcul. În vară, consilierul PNL Ioan Bîldea a trimis o solicitare rectorului UBB, Ioan Aurel Pop, pentru a înlătura taxa de intrare, pe care Dan Lazăr, managerul proiectului de modernizare a parcului, a denumit-o taxă de ecologizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.