Fostul director al AJOFM Cluj, trimis în judecată de către DNA, Daniel Don cere Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să-i facă dreptate. Acest lucru survine în urma faptul că până în prezent, instanţele de judecată din Cluj-Napoca refuză să revoce măsura arestului la domiciliu la adresa acestuia.

Miercuri 10 august, Daniel Don s-a prezentat la instanţa de judecată Cluj, însă din pricina faptului că nu s-au întrunit toate condiţiile pentru disputarea măsurilor de cameră preliminară, cauza s-a amânat pe data de cinci septembrie.

„Am făcut contestaţie pentru arestul la Înalta Curte. Am depus contestaţia în data de 7 august. În principiu trebuie să se trimită dosarul la Bucureşti, la Înalta Curte şi să mă judec acolo, pentru că în încheierea scrisă de judecătoarea de aici(n.r. Cluj), se precizează că sunt un pericol pentru societatea civilă, fără să existe documente în acest sens. ” explică Daniel Don.

Acesta a mai precizat că sunt o mulţime de acuzaţii ce se vor demonta pe durata procesului său, însă că nu va face momentan precizări suplimentare, pentru a nu încălca procedura, sau a afecta modul în care se va desfăşura procesul său.

Acuzaţiile la adresa directorului AJOFM Cluj, prin care se precizează că a luat mită nu mai puţin de trei milioane de lei din 2010 şi până în toamna trecut, i-au adus acestuia prelungirea arestului la domiciliu pentru a cincea oară.

Direcţia Naţională Anticorupţie Cluj îl acuză pe Don că s-ar fi folosit de funcţia de director al AJOFM Cluj pentru a fura bani din fonduri europene. În încheierea penală ce i-a prelungit arestul la domiciliu, inculpatul acţiona, conform celor spuse de DNA Cluj, în dublă calitate, respectiv director  executiv al AJOFM Cluj şi manager al proiectelor derulate în cadrul aceleiaşi instituţii. Prin aceasta, Don ar fi pretins sume de bani pentru a-i desemna şi a-i menţine , pe anumiţi experţi, în cadrul proiectelor derulate de către Forţele de Muncă Cluj.

 

Respingeri pe bandă rulantă

În 27  iulie, Lui Daniel Don i s-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

”Respinge cererea inculpatului D.D. de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu prev.de art. 202 alin. 4 lit. d C.p.p. cu măsura preventivă a controlului judiciar prev. de art. 202 alin. 4 lit. b C.p.p. În temeiul art. 348 alin. 2 C.p.p raportat la art. 207 alin. 6 C.p.p. menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpatul D.D., pe o durată de 30 de zile ”, se arată în soluţia pe scurt dată de magistratul Curţii de Apel Cluj.

Acest lucru înseamnă că, cel puţin până în ce-a de-a doua jumătate a lunii august, acesta rămâne prizonier în propria locuinţă.

 

Don, un fel de ”pericol public”

Cu toate că acuzaţiile aduse la adresa inculpatului Daniel Don sunt destul de grave, acesta nu a figurat în nici un moment ca  personaj violent, agresiv sau demn de a fi catalogat pericol public.

În ciuda acestui fapt, după mai bine de o jumătate de an de când se află în arest la Domiciliu, magistraţii clujeni merg pe mâna procurorilor DNA şi susţin că motivul pentru care controlul judiciar nu ar trebui să fie o măsură preventivă luată la adresa fostului şef AJOFM Cluj, este că inculpatul reprezintă un pericol real.

 

„Cât priveşte pericolul pentru ordinea publică, acesta trebuie  să rezulte din probe de natură să convingă şi uni observatori imparţiali, despre existenţa unei stări de pericol reale. Odată lăsat în libertate, inculpatul ar reprezenta efectiv un pericol. Analiza activităţii presupus infracţională desfăşurată de inculpatul Don Daniel, conduce la concluzia că există în continuare o rezonanţă socială negativă şi o stare de nesiguranţă în rândul societăţii civile, în ipoteza că înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu o măsură preventivă mai uşoară, iar intervalul de timp scurt de la data luării măsurii preventive, a arestului la domiciliu, nu a fost de natură să estompeze efectul faptelor presupuse comise, ” se arată în ultima încheiere penală.

judecator_adina_lupea

Lupea Daria Aghiniţa s-a abţinut

Magistratul de la Curtea de Apel Cluj,Lupea Aghiniţa Daria Adina  a fost desemnată să judece ultima măsură preventivă luată în cazul lui Don. Însă având în vedere că fostul soţ al acesteia a judecat speţa pe fond, judecătoarea Daria Adina a cerut să i se aprobe abţinerea de la judecarea speţei.

Aceasta nu este prima dată când judecătoarea se află într-o astfel de situaţie. În cazul lui Cătălin Cherecheş, edilul reales al băimărenilor, fostul soţ al Dariei a instrumentat rechizitoriul, iar ea a fost desemnată judecător în cauză.

Cu toate că s-a retras şi din această speţă, ziarele din Baia Mare au acuzat-o de complicitate, iar în replică Lupea-Aghiniţa a depus plângere la DNA împotriva lui Cherecheş pentru presiune mediatică, bănuindu-l pe acesta că ar fi fost în spatele materialelor  defăimătoare apărute în presa locală din Baia Mare.

1 COMENTARIU

  1. Ce chestie, asta cu Daniel Don! In 2010 si 2011 firma mea a furnizat servicii de IT si de comunicatii catre AJOFM Cluj. Mereu erau in urma platilor facturilor de cateva sute de RON. Lunar trebuia sa il sun direct pe D Don (raspundea mereu, nu se ascundea) si sa intreb ce are de gand. De fiecare data era pozitiv la telefon, imi dadea asigurari ca cererile pentru finantari EU merg foarte bine, ca este doar o chestiune de 1-2 luni pana cand primesc bani. Dupa luni de ne-plati am rezliat contractul cu AJOFM Cluj. La vremea aceea nu intelegeam (nici azi nu inteleg) cum o agentie de stat, AJOFM, nu avea un buget si un plan de operatiuni clar. Nu inteleg cum functioneaza toate astea in Romania.
    Daniel Don nu mi-a cerut (nici macar voalat) spaga. Pe vremea aceea mi-a facut impresia unui om care incearca sa faca din nimic ceva care sa mearga cat-de-cat. Bizara toata povestea asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.