Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, a povestit „Gazetei de Cluj” despre parteneriatul cu Fundatia „Real Madrid” pentru infiintarea unui club de sport pentru copii, precum si despre proiectele de infrastructura in curs de derulare in localitate. Jucu este o comuna care intinereste in fiecare an, iar anul acesta spera sa inaugureze o baza sportiva, noua scoala si o biblioteca.

Reporter: Cum a inceput colaborarea cu Fundatia „Real Madrid”, cui i-a apartinut initiativa?

Dorel Pojar: Este vorba, de fapt, despre un parteneriat intre Fundatia Dezvoltarea Popoarelor si Scoala Generala din Jucu. Este o actiune de implicare a fundatiei intr-o campanie pentru copiii cu risc de abandon scolar, ei lucreaza cu Fundatia „Real Madrid” in acest proiect. Fundatia Dezvoltarea Popoarelor a mai colaborat cu scoala noastra si la alte proiecte, au oferit adultilor servicii de consultanta pentru gasirea de locuri de munca, iar pentru copii au avut mai multe proiecte de invatamant.
Deocamdata, este vorba de implicarea copiilor in activitati sportive, dar in urmatorii doi ani speram ca, daca e posibil, sa facem o academie de fotbal la Jucu. Deci, intregul proiect este o colaborare dintre Consiliul Local Jucu, scoala generala si fundatia care a mai desfasurat activitati similare la noi. Copiii vor fi pregatiti de profesori de la UBB, de la Catedra de Educatie Fizica, vor avea profesori de fotbal din randul sportivilor clujeni. De asemenea, copiii din Jucu vor invata, in curand, intr-o scoala cu 12 sali de clasa, ultramoderna, care, in prezent, este in constructie, si se vor antrena intr-una din cele doua baze sportive de talie europeana, la care au inceput lucrarile.
Dupa brandul Nokia, a aparut inca un brand cunoscut al carui nume va fi legat de Jucu, si anume Real Madrid. Un important jucator de la Real Madrid, care a jucat la acest club intre 1995-2000, va veni la semnarea contractului. Va dati seama, este un lucru deosebit.

Rep.: Dar ce alte branduri asteptati la Jucu? Sunt discutii cu noi investitori care sunt interesati sa-si desfasoare activitatea in zona?

D.P.: Noi avem un teren de 3 hectare pe care avem de gand sa construim un parc industrial in Jucu, sa vedem ce firme putem sa aducem. Aici exista, bineinteles, un proiect al Consiliului Judetean, parcul Tetarom III, unde se aud zvonuri ca vor veni cateva companii, dar nu pot sa va spun despre care este vorba. Sper sa vina cine se aude, daca se vor putea incheia contracte de colaborare.

Rep.: In ce stadiu sunt lucrarile la cele doua baze sportive?

D.P.: La Jucu de Mijloc, baza sportiva este aproape gata, cu vestiare, dusuri, vor fi 400 de locuri in tribune acoperite. Speram ca vom putea desfasura aici meciurile de pregatire din luna august. Aici, la Jucu, construim un stadion, acum s-a refacut tema de proiectare. S-a modificat contractul cu constructorul, acesta a renuntat la proiect. Licitatia va fi realizata, probabil, in luna iulie, speram sa ne apucam cat de repede iarasi de lucrari. Este o baza sportiva moderna, cu 4.000 de locuri in tribune. La Tribuna 1 vom avea sala de forta, sauna, bazin de recuperare, vestiare, un sector pentru presa, sala VIP si sala pentru conferinte. Preconizam ca va fi gata in 2012-2013. Va avea gazon cu drenuri, sistem de irigare automat, computerizat.

Rep.: Ce alte proiecte de infrastructura are administratia din Jucu in derulare?

D.P.: Chiar langa stadion, contruim o gradinita cu program prelungit, iar la etajul superior vor avea salile de clasa copiii din clasele I-IV de la Scoala Generala „George Baritiu”. Scoala va avea, alaturi, doua terenuri de tenis, un teren de baschet si un teren mare cu nocturna, care este deja realizat in proportie de 90%. Daca obtinem bani de la Guvern, scoala poate fi gata anul acesta. Consiliul Local a alocat 2 miliarde de lei vechi pentru constructia acesteia, dar mai avem nevoie de ajutor. In septembrie vom inaugura biblioteca din centrul comunei.
Totodata, avem in plan sa asfaltam 7 km de drum, iar din bani publici de la Ministerul Dezvoltarii am primit inca 4,5 km de asfalt pentru anul acesta, pe legea 322, pentru ca Jucu a fost localitate calamitata. Ministerul da bani pentru repararea drumurilor inundate, iar la noi au fost portiuni care au stat si doua saptamani sub apa. In total, vom asfalta 11-12 km de drumuri pe raza comunei.
La Jucu de Mijloc, Jucu Herghelie si Jucu de Sus este in curs de realizare canalizarea. In Jucu construim un camin cultural, deja se lucreaza la proiect. Se lucreaza si la modernizarea corpului vechi al Primariei, lucrarea se va licita in luna august. Vom moderniza si caminul cultural din Gadalin, se pregateste proiectul pentru SEAP, dar lucram deja la noul centru al satului, unde vom monta inca o fantana arteziana, iar in Visea facem un loc de joaca pentru copii. Am reusit sa recuperam blocurile de la USAMV, iar 60 de familii vor intra in posesia acestor apartamente. In functie de posibilitatile fiecarei familii, acestia pot cumpara sau pot ramane chiriasi ai Consiliului Local Jucu, fara a trai constant cu grija ca pot fi dati afara, cum era propus in 2005.

Rep.: Cine a construit aceste blocuri?

D.P.: Au fost construite in anii ’60 de catre Statul roman pentru cei care lucrau la ferma de vite de la Jucu Herghelie, din cadrul Statiunii de Cercetare. Dupa revolutie, acestea au ramas in administrarea USAMV si acum am reusit sa le recuperam.

Rep.: De unde vin banii pentru toate aceste proiecte?

D.P.: De la bugetul local si de la Consiliul Judetean. Vom realiza extinderea iluminatului public, iar in locurile unde s-au mutat tineri s-a introdus apa, iluminatul public si s-au refacut drumurile. Conditiile pe care le-am creat aici i-au determinat pe multi dintre ei sa se mute in Jucu.
Vreau sa multumesc Consiliului Local pentru sprijinul acordat initiativelor primarului si lui Alin Tise pentru tot sprijinul dat comunei Jucu pentru obiectivele de colaborate cu Consiliul Judetean. Raman insa profund dezamagit ca nu am primit banii pentru scoala de la minister, prin Inspectoratul Scolar Judetean. Banii pentru lucrari i-am primit de la deputati. Petru Calian si Adrian Gurzau au dat din banii care le-au fost alocati pentru acest obiectiv. Speram ca vom avea si clase de liceu cu profil sportiv, iar scoala din Jucu va avea clasele I-XII.

Rep.: Cati copii sunt in Jucu, observati o intinerire a populatiei comunei?

D.P.: Avem in jur de 400 de copii in ciclul primar, iar la gradinita sunt inscrisi inca 80. Natalitatea este in crestere la Jucu, sunt foarte multi tineri care doresc sa isi faca locuinta la noi, primesc loc de casa pe legea 15. Numai anul acesta am facut 20 de buletine unor tineri intre 18-35 de ani, iar unii dintre acestia au inceput deja constructia caselor.

Rep.: Aveti deja o echipa de fotbal de tineret?

D.P.: Da, avem o echipa antrenata de Tibi Poratchi, fost jucator profesionist clujean. Media de varsta a echipei este de 21 de ani, va juca in Liga IV din vara, iar din 2012 speram sa intre in Liga a III-a. Am alocat bani de la CL si am primit sponsorizari si de la firme private care vor sa sustina echipa de fotbal de tineret. Avem multi oameni in Jucu carora le place sportul.

Rep.: Ce manifestari culturale vor avea loc la Jucu anul acesta?

D.P.: La inaugurarea bibiotecii vom organiza un mic spectacol. Va fi prezent scriitorul Mircea Petean, originar din Jucu, vom invita presa, reprezentantii Consiliului Judetean, va participa si ansamblul de copii al comunei. Avem aici un ansamblu folcloric de copii, care anul acesta a fost in turneu in Turcia, unde a fost bine primit si a primit invitatii sa participe la festivaluri asemanatoare. Ansamblul se numeste „Jucu Somesan”, iar costumele lor populare, in realizarea carora m-am implicat direct, sunt traditionale Vaii Somesului. Speram sa mai auzim de ei, au fost invitati si la Zilele Gherlei anul acesta.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.