Datorită faptului că dosarul de judecată se află încă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecătorii Curţii de Apel Cluj au acceptat cererea făcută de avocatul Florin Cernestean pentru amânarea judecăţii cazului pentru a patra oară. Decizia de amânare a fost motivată şi de absenţa viceprimarului din Baia Mare, Mircea Dolha fiind la Bucureşti alături de alţi cinci primari din Maramureş din Asociaţia Intercomunitară Maramureş pentru o întâlnire cu privire la introducerea reţelelor de apă şi canalizare. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru data de 30 iunie.
La termenul anterior din 5 mai, apărătorii lui Dolha au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate. Pledoariile lor s-au bazat pe faptul că, în cursul anchetei penale, drepturile inculpatului ar fi încălcate, mai precis cele prevazute la articolele 16, 20, 21, 28, 124, şi respective 132 din Constituţie. Articolul 28 care întăreşte dreptul la secretul corespondenţei a fost adus în vedere cel mai des, apărătorii afirmând că înregistrarea audio prin care s-ar putea proba infractiunea de luare de mită a fost efectuată de către o persoana fizică, fără autorizaţii legale şi fără acordul său, Mircea Dolha reclamând  că astfel i s-ar fi încălcat dreptul la intimidate. Conform articolului 64 alineatul 2 din Codului de Procedură Penală (CPP), mijloacele de probă obţinute ilegal nu pot fi folosite în procesul penal. La acea dată judecătorii au decis din nou amânarea cu numărul trei.
Mircea Dolha are un proces intentat de DNA pentru trafic de influenţă vechi de trei ani. Procesul a început în luna iulie a anului 2007, pe vremea când acesta era simplu consilier local. În anul 2006, Mircea Dolha a fost trimis în judecată de DNA. Din probele administrate de procurori a rezultat că, „în cursul lunii iunie 2006, inculpatul Mircea Dolha a pretins de la o persoană denunţătoare suma de 15.000 euro, afirmând că, prin influenţa pe care o are asupra colegilor săi din cadrul Consiliului Local Baia Mare, îi va determina să voteze un proiect privind vânzarea, către persoana denunţătoare, a unei suprafeţe de teren aflat în proprietatea Consiliului Local Baia Mare”. Cu privire la aceste acuzaţii la finele lunii decembrie, Dolha a fost achitat de Tribunalul Maramureş, dar procurorii DNA au facut apel. În 27 ianuarie 2010, dosarul a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, pentru redactarea motivelor de apel. De asemenea, în 24 martie, cauza s-a amânat la cererea lui Dolha pentru angajarea unui avocat. Edilul nu s-a prezentat la înfăţişare, dar a trimis o cerere de amânare, pentru a-şi putea angaja un apărător. Instanţa a acceptat cererea de amânare şi a fixat următoarea înfăţişare pentru finele lunii aprilie. La fel ca şi în data de 24 martie, cauza a fost amânată pentru o data ulterioară.
Mircea Dolha nu a recunoscut niciodată acuzaţiile care i se aduc, mai mult, el susţine că probele folosite în dosar sunt lovite de neconstituţionalitate. Cu toate acestea există două înregistrări telefonice care pătează imaginea edilului băimărean, lăsând să se înteleagă că ar putea fi vorba despre trafic de influenţă în discuţie. Înregistrările au fost făcute public pentru prima oară de Gazeta de Maramureş, repezentând discuţiile a doua persoane cu dublă cetăţenie româno-germană, prima discuţie purtată cu un consilier local, iar cea de a doua cu un consilier juridic. Mai jos este reprodusă una dintre discuţii. Doamna D. vrea să cumpere 404 metri pătraţi de teren din faţa casei pe care o are în Baia Mare. În mai multe şedinţe de Consiliu Local, proiectul a fost respins, principalul motiv fiind costul terenului. Mai precis, în proiect era vorba de 35 de euro pe metru pătrat, iar discuţiile au ajuns până la 150 de euro pe metru pătrat. Propunerile au fost făcute de unii consilieri (Dolha, Niculescu, Stefan Pop, George Pop, Dumitru Matei etc.). A fost scandal, nu s-a aprobat nimic şi proiectul nu a trecut de două şedinţe.
.
Înregistrare telefonică

«Ai dat 9.000 de euro pentru mine?» «Da»

Delia: De unde vii?
Mircea Dolha: Am fost la o emisiune! La o televiziune… Dar, despre ce este vorba?

D.: Eu vreau sa te intreb… Trebuie sa-mi spui pentru ce a trebuit tu sa dai 9.000 de euro?
M.D.: Nu mai are rost…

D.: Da’ cum sa nu aiba!
M.D.: Stai putin… Eu am impresia ca sunt victima unei masinatiuni! Dar nu conteaza!

D.: Tu?
M.D.: Da!

D.: Mircea, tu ai dat 9.000 de euro pentru mine?
M.D.: Da!

D.: Pentru ce?
M.D.: Pentru acest proiect!

D.: Pentru care? Eu stiu ca e voie sa se vanda teren! Eu sunt proasta daca iti dau tie 9.000 de euro. Nu tie, la cineva… Am inteles ca aici ar fi si banii lui C.
M.D.: Da, asa e!

D.: Eu cu C. m-am inteles ca… la sfarsit. Acum, pentru ce sa platesc? Cred ca sunt trasa pe sfoara si luata de proasta. Si nu imi place!
M.D.: Delia, eu sigur nu te iau de proasta, te cunosc de mult si…

D.: Tocmai de aceea.
M.D.: Eu inca ceva iti spun acum: fa-ti treaba cu ceilalti si cu asta e ok.

D.: Eu nu-mi fac treaba cu ceilalti, Mircea. Dar ce-am vorbit noi si-am vorbit noi, mi-a zis doamna V., eu nu v-am facut nimic, nimeni nu v-a facut nimic, ca totul e legal, hai de-aici un pic… Zice: „ti-o dat o bere, o masa, ii posibil, dar altceva nimic”. Deci, eu unde le platesc pe alea, Mircea? Dar 15.000 de euro sa dau… pentru ce?
M.D.: Delia, inca o data, nu trebuie dat nimic. E gata.

D.: Pai, daca tu ai zis ca esti acela in comisie, ala care esti corectul, pai hai sa-i tragem in gat pe aia care vor sa ia 15.000 de euro… Mai Mircea, eu nu sunt proasta, eu platesc cand cineva a facut ceva pentru mine, dar sa dau si sa nu stiu pentru ce si la cine… Hai sa vedem, hai sa nu dau la oamenii aia banii. Si-ti spun ceva, daca cineva bate asta, eu ma duc la Politie, sa stii. Asa sa le spui la aia la care nu o sa le dau euro. Tu sa-mi spui cine vrea 15.000 de euro!?
M.D.: Da, draga, nici o problema, poti sa te duci. Delia, eu din partea mea…

D.: Fii atent, eu am o banuiala ca cineva isi bate joc de mine si vreau sa clarific cine. C., aialalti din Consiliu, tu, cine-i acela care ma ia pe mine de proasta?
M.D.: Nu te ia nimeni de proasta, deci tu… tu…

D.: Crezi ca-mi vinde cineva turnul televiziunii? Sau tu, sa dau, mai, 15.000 de euro! Mircea, tu mi-ai zis ca trebuie sa dau 15.000 de euro, tu sa-mi spui pentru ce si eu ii dau!
M.D.: Nu, Delia, asta nu pot sa-ti spun asa ceva, ca nu-i normal, sa-ti spuna avocatul.

D.: Da’ de ce sa-mi spuna C., el nu mi-a cerut nici un ban, tu mi-ai cerut 15 mii.
M.D.: Da, dar era de fata!

D.: Da, era de fata, dar o zis ca el nu stie nimic, o zis ca eu am treaba cu tine si cu el separat!
M.D.: Asa ti-o zis?

D.: Pai asa o fost… no, hai sa-l sunam pe C. si sa vedem, eu am inteles ca el…
M.D.: Deci tu atata… tu ai facut cum ai crezut, eu am facut cum am crezut si cu asta, basta.

D.: Mircea, fii atent, tu spui ca eu nu-s tiganca. Eu oricine mi-a facut ceva, eu nu raman datoare, dar la faza asta cineva vrea sa ma ia de fraiera.
M.D.: Bun! In afara de asta, mai ai ceva?… Treaba ii clara, nu te costa nimic.

D.: Is foarte suparata pe tine!
M.D.: Nu mai discut cu tine pe proiectul acesta! Ciau!

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.