Unul dintre proprietarii primul ansamblu rezidential din Cluj-Napoca, Lucian Boghiu a fost implicat într-un scandal rasunator cu urmari penale. Boghiu este actionar majoritar la SC Enol Grup, societate care vinde energie electrica si construieste la Cluj ansamblul „Plopilor Vest”. Acesta a fost implicat în scandalul “Hidroelectrica” în care este cercetat.

SC Enol Grup Invest face parte din grupului de firme Enol care apartin lui Lucian Boghiu. Chiar daca pentru construirea ansamblului rezidential “Central park residence Plopilor Vest” din Cluj Napoca, Boghiu a contractat anul trecut un împrumut bancar 12,6 de mil. euro de la Raiffeisen Bank pentru finantarea constructiei, se pare ca aceasta societate nu o duce prea bine. Conform datelor fiscale, pe anul 2006 aceasta societate nu are nicio cifra de afaceri si a înregistrat un deficit de 1.274.084 lei. Împrumutul va fi garantat cu ipoteca asupra mai multor terenuri detinute de companie, inclusiv cel pe care se va dezvolta proiectul, precum si cu imobilele care urmeaza sa fie construite, potrivit informatiilor publicate de companie în Monitorul Oficial. La SC Enol Grup, sunt asociati sotii Boghiu, Alexandra si Silviu, fratele lui Silviu Boghiu, Cristian, Stelian Darie, Rodica Remes si Spiridon Vitan. Cu toate acestea, actionarul majoritar este personajul implicat în Dosarul “Hidroelectrica”, Lucian Boghiu.

Anchetatorii sustin ca, dupa ce si-a încetat mandatul de director al Electrica SA Bucuresti, Lucian Boghiu a continuat sa sprijine anumite grupari infractionale, achizitionând prin intermediul ENOL GRUP SA Bucuresti de la SC Eur Electrik Grup SA Bucuresti produse contrafacute în valoare de 14 miliarde de lei, pe care, la rîndul sau, le-a vîndut, la preturi supraevaluate (20 de miliarde de lei) unitatilor Hidroelectrica din tara. Lucian Boghiu, fostul director general al Electrica, a vândut în 2004 energie electrica în valoare de peste 60 milioane de dolari.

Întrerupatoare de milioane

Cu toate acestea, se pare ca momentan, grupul Enol începe sa derapeze, întrucât, conform unor informatii aparute în “Ziarul Financiar”, furnizorul de energie electrica Enol Grup din Bucuresti a avut anul trecut un profit brut de 14 milioane de lei (circa 4,2 mil. euro), de peste doua ori mai mic decât câstigul de 31,09 milioane de lei din 2005. Cifra de afaceri a firmei, cu 17 angajati, a scazut cu 14,5%, de la 177,3 milioane de lei la 151,7 milioane de lei.

Dupa încetarea mandatului de director general al Electrica, Lucian Boghiu a înfiintat firma Enol Grup Bucuresti. Prin aceasta, a cumparat de la Eur Electrik Grup Bucuresti, produse false Siemens, în valoare de 14 miliarde lei, care au fost vândute, ulterior, la preturi supraevaluate catre Hidroelectrica SA, pentru 20 miliarde lei.

La sfârsitul lui 2004, Hidroelectrica achizitionase contactoare si sigurante purtând marca falsa Siemens de la firma Enol Grup, a lui Silviu si Sorin Boghiu, cu peste 20 de miliarde de lei. În Dosarul “Hidroelectrica” conducerea acestei companii este acuzata într-un caz al achizitiilor de echipamente contrafacute. În ultimul trimestru din 2004, conducerea Hidroelectrica ar fi initiat si aprobat cumpararea de aparatura electrica marca Siemens, contrafacuta, de la firma Enol Grup, detinuta de fostul sef al altei societati de stat din sector, Lucian Boghiu. Anchetatorii spun ca achizitia de la Enol, care nu era nici necesara, nici justificata, s-a facut la preturi de pâna la 38 de ori mai mari decât cele de pe piata. Achizitia s-ar fi facut ilegal, prin selectie de oferte urmate de negocierea cu o singura sursa, iar Hidroelectrica nu a tinut seama de faptul ca Enol nu era distribuitor autorizat Siemens. Valoarea totala a prejudiciului creat companiei s-ar ridica la 71,8 miliarde de lei vechi, adica în jur de 1,8 milioane de euro. La sfirsitul lui iunie 2005 era acuzat fostul director Electrica Bucuresti, Silviu Boghiu, cel care ar fi intermediat afacerile statului cu aparatura falsificata achizitionata la pret de Siemens, de la firmele unui grup condus de fratii Costel si Vasile Croitoru.

Afaceri de director

Lucian Boghiu a fost numit în 1999 director general al fostei Companii Nationale de Electricitate – CONEL, iar în martie 2001, acesta a devenit director general al Electrica SA. În iulie 2004, el si-a prezentat demisia din fruntea uneia dintre cele mai mari companii de stat, cu numai câteva zile înainte de semnarea primului contract de privatizare a unor filiale Electrica cu italienii de la ENEL. Acuzarile în acest dosar penal din 2005 l-au prins în functia de director al Electrica Bucuresti. El este actionar majoritar la firma Enol Grup. Conducerea Hidroelectrica a fost cercetata de DNA, sub acuzatia ca a prejudiciat compania cu doua milioane de euro prin achizitia de echipamente contrafacute. Procurorii DNA i-au acuzat pe Traian Oprea, director general al Hidroelectrica, George Asan, director adjunct al Directiei Marketing, si Ioan Trif, seful Serviciului Contracte, de abuz în serviciu contra intereselor publice. Anchetatorii spun ca, în perioada septembrie-decembrie 2004, acestia ar fi avizat si aprobat achizitionarea de aparatura electrica de joasa tensiune contrafacuta. Produsele, care purtau marca Siemens, erau cumparate de la Enol Group, societate controlata de fostul sef al societatii Electrica, Lucian Boghiu (cercetat penal în dosarul “Electrica Banat”).

Rezolutia de începere a urmaririi penale din dosarul “Hidroelectrica”, numarul 83/2007, a fost data în 3 aprilie 2007, data la care toti ministrii PD au fost retrasi din Guvern, inclusiv ministrul justitiei Monica Macovei. Aceasta rezolutie este semnata de procurorul Adriana Cristescu de la DIICOT – Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie.

Proiectul care are termen de finalizare anul 2007 este construit pe un teren cu o suprafata de 10.000 de metri patrati, va cuprinde trei imobile, care vor totaliza 220 de apartamente, cu o suprafata de peste 38.000 de metri patrati. Central Park Residence ar fi trebuit finalizat la sfârsitul lunii octombrie, iar din cele 220 de apartamente, 120 vor fi cu doua camere, 60 de trei camere si 20 de patru camere. Imobilele vor avea suprafete cuprinse între 65 si 136 de metri patrati.

Într-o emisiune realizata de Robert Turcescu la postul de televiziune Realitatea TV, Radu Berceanu a facut o serie de dezvaluiri privitoare la Lucian Boghiu, unul dintre “baietii destepti” ai energiei românesti:

Robert Turcescu: Sa citesc din Ziarul Financiar, de joi 25 mai 2006, fostul sef al Electrica vinde curent hypermarketurilor Cora; într-un an cifra de afaceri a companiei Enol group, detinuta de Lucian Boghiu, a crescut de 11 ori, pâna la 60 de milioane de dolari.

Boghiu este inculpat în dosarul Electrica Banat, alaturi de alti directori si functionari din cadrul companiei energetice de stat, acuzati de implicare în scandalul echipamentelor electrice contrafacute sub marca Siemens companiei Electrica.

Dar pe dl. acesta, Boghiu, nu l-ati numit dvs., dle. Berceanu, a fost numit în 1999 pe pozitia de director general al Conel, fosta companie nationala de electricitate?

Radu Berceanu: Si dat afara tot în 1999.

Robert Turcescu: L-ati dat afara de ce?

Radu Berceanu: Pentru ca m-am lamurit ca nu putea sa faca ceea ce trebuia sa faca atunci.

Robert Turcescu: Din martie 2001 a fost director general la Electrica SA.

Radu Berceanu: Dupa aia a fost renumit de dl. Dan Ioan Popescu.

Enol Grup, companie controlata in proportie de 96% de catre Boghiu, a câstigat un contract pentru furnizare de energie pe timp de un an catre hypermarketurile Cora. Valoarea contractului dintre Boghiu si hypermarketurile Cora se situeaza între 4 si 5 mil. euro, potrivit estimarilor specialistilor de pe piata de energie.

Stefan trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.