Două analgezice comune, ibuprofenul şi diclofenacul, pot creşte uşor riscul de probleme cardiace, dacă sunt luate în doze mari o perioadă lungă de timp, informează joi BBC, citând un studiu publicat în revista medicală Lancet. Deşi acest risc li se poate părea acceptabil unora dintre pacienţi, cercetătorii susţin că cei care iau aceste medicamente trebuie să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.

Persoanele care suferă o formă severe de artrită folosesc ibuprofen sau diclofenac, care au şi rol antiinflamator, în viaţa de fiecare zi. Potrivit noului studiu, cele două medicamente prezintă un risc şi mai mare în cazul fumătorilor şi al persoanelor supraponderale.

Nu este prima dată când se constată existenţa unui asemenea risc, dar de această dată o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford a analizat problema în cel mai mare detaliu, dorind să-i ajute pe pacienţi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. Pentru a evalua impactul celor două antiinflamatoare nesteroidiene, au fost analizate situaţiile a 353.000 de pacienţi din 639 de teste clinice separate, urmărindu-se cazurile în care s-au administrat doze mari, de 150 mg de diclofenac sau 2400 de ibuprofen pe zi. Cercetătorii au conchis că numărul de atacuri de cord a crescut de la 8 la 1000 de persoane pe an la 11 la 1000 de persoane, pe fondul administrării medicamentelor.

‘3 la 1000 pe an poate părea un risc scăzut, dar această apreciere trebuie să o facă pacienţii’, a subliniat coordonatorul studiului, prof. Colin Baigent.

Acesta a menţionat că persoanele care iau cele două medicamente rar, ca de exemplu pentru dureri de cap, nu trebuie să-şi facă probleme. În schimb, riscul dozelor mari este şi mai mare pentru cei care prezintă deja risc de probleme cardiace şi pentru cei care au tensiune mare, colesterol ridicat sau fumează.

Un medicament similar, rofecoxib, cunoscut sub denumirea Vioxx, a fost retras de pe piaţă în mod voluntar de producător în 2004, după apariţia unor preocupări similare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.